Laptele matern este considerat cel mai bun aliment pentru sugari, un adevărat elixir. Ce se întâmplă însă dacă fumezi în timpul alăptării? Ce efecte negative are acest obicei asupra mamei și bebelușului? Ce se poate face pentru a-l proteja pe bebeluș? Află tot ce trebuie să știi mai jos!
Efectele fumatului asupra mamelor care alăptează
Fumatul poate avea un impact negativ atât asupra producției de lapte matern, cât și a calității acestuia. S-a demonstrat, de exemplu, că fumatul a mai mult de 10 țigări pe zi duce la o producție mai scăzută de lapte. În ceea ce privește compoziția și calitatea laptelui matern, s-a constatat că prolactina, un hormon important pentru sinteza laptelui, este într-o cantitate redusă la mamele fumătoare. De asemenea, în laptele acestora se găsește un nivel mai scăzut de iod, un element esențial pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos.
Fumatul a mai fost asociat cu o întârziere a instalării lactației, precum și cu o motivație mai scăzută de a alăpta.
Efectele fumatului în alăptare asupra bebelușului
Atunci când o mamă fumează, nicotina se transferă în laptele matern, expunând astfel copilul la substanțele nocive. În plus, trebuie ținut cont și de efectele fumatului pasiv – substanțele toxice din fumul de tutun ajung pe diverse suprafețe, inclusiv pe păr, piele, haine, mobilier, covoare sau pereți, iar sugarul este expus la acestea. Toate acestea pot avea consecințe negative importante pentru sănătatea celui mic.
Una dintre cele mai întâlnite probleme asociate cu fumatul în alăptare sunt afecțiunile respiratorii. Bebelușii alăptați de mame care fumează pot dezvolta pneumonie, astm, bronșită, infecții ale sinusurilor sau ale urechilor și iritații oculare. De asemenea, există un risc crescut de supraponderabilitate la copiii expuși la nicotină prin alăptare. O altă potențială problemă de sănătate este reprezentată de tulburările gastro-intestinale. Bebelușii alăptați de mame care fumează mai mult de cinci țigări pe zi pot dezvolta colici, boli inflamatorii intestinale, deficit de iod (ale cărei efecte variază de la cretinism la gușă toxică, asociată cu hipertiroidism) și de colesterol „bun’ HDL.
Un alt efect negativ al fumatului în timpul alăptării este legat de tulburările de somn. Studiile au arătat că bebelușii alăptați la scurt timp după ce mama a fumat o țigară dorm mai puțin. Pe termen lung, acest lucru poate duce la probleme de dezvoltare și învățare. Sindromul morții subite este o altă problemă care poate fi asociată cu fumatul în timpul alăptării și al sarcinii. În plus, bebelușii expuși nicotinei atât în timpul vieții intrauterine, cât și după, prin alăptare, au un risc mai ridicat de a deveni fumători la rândul lor.
Metode de reducere a riscurilor asociate cu fumatul în timpul alăptării
Cea mai bună strategie de a reduce riscurile asociate cu fumatul în timpul alăptării este renunțarea completă la acest obicei. Dacă acest lucru nu este posibil, există mai multe metode prin care mamele pot reduce riscurile pentru sugari. Este importantă reducerea numărului de țigări fumate în timpul zilei. De asemenea, este esențial să se evite fumatul în prezența bebelușului sau în camerele în care acesta doarme sau se joacă. Alăptarea ar trebui să aibă loc la cel puțin 90 de minute după ce mama a fumat, timp în care nivelul de nicotină din laptele matern scade.
Un alt aspect important se referă la aerisirea constantă a locuinței sau utilizarea unui purificator de aer pentru a menține aerul cât mai curat. Mamele care fumează ar trebui să acorde o atenție sporită igienei personale: spălarea mâinilor cu apă și săpun și schimbarea hainelor sau acoperirea lor cu un scutec curat în timpul alăptării poate contribui la reducerea expunerii bebelușului la toxicitatea fumului de țigară.
Este esențial de reținut că, chiar dacă aceste măsuri pot atenua efectele fumatului asupra bebelușului, renunțarea la fumat rămâne cea mai eficientă cale de a proteja sănătatea mamei și a copilului!
Fumatul în timpul alăptării poate avea efecte negative atât asupra mamei, cât și asupra bebelușului. Dacă alăptezi și fumezi, încearcă să renunți! Dacă nu poți face acest lucru, discută cu medicul tău pentru a afla ce poți face pentru a limita efectele negative pe care acest obicei le poate avea asupra bebelușului tău. Ce nu trebuie să faci este să renunți la alăptare: beneficiile laptelui matern sunt prea importante pentru a-l priva pe bebelușul tău de ele!
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește consultul medical. Pentru orice nelămurire, te rugăm să consulți un specialist!
Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/fumatul-in-timpul-alaptarii
Sursa foto: Shutterstock