În ziua de azi, există metode simple și naturale de a îmbunătăți fertilitatea, dar și investigații și tratamente moderne care pot ajuta în acest sens. Histeroscopia este o tehnică avansată de tratament care se efectuează în cazuri de infertilitate, sângerare anormală, avort spontan repetat, pentru îndepărtarea unei tumori din cavitatea uterină.
În clinicile de specialitate – precum Embryos – se utilizează histeroscopia diagnostică pentru a examina interiorul uterului. Este o metodă minim invazivă, pentru diagnosticarea anomaliilor uterine, cum sunt: polipii intrauterini, fibroamele uterine submembranoase, aderențele intrauterine și altele.
Pentru tratarea diferitelor anomalii descoperite în timpul histeroscopiei diagnostice se folosește însă histeroscopia terapeutică. Avantajele ei includ acuratețea, reducerea la minim a durerii postoperatorii, timpul chirurgical mai scurt, recuperarea mai rapidă și lipsa cicatricilor.
Fibroamele uterine și polipii endometriali
Cea mai frecventă formă de tumoră ginecologică benignă, care afectează femeile, este fibromul uterin. Acesta este numit și leiomiom uterin și poate produce simptome foarte neplăcute, cum ar fi: dureri pelvine, menstruații dureroase, menoragie, metroragie, infertilitate.
Fibroamele apar adesea la femei în perioada reproductivă, între 35 și 55 de ani. Poate fi doar un fibrom, sau pot să apară două sau mai multe simultan. Cele mai frecvente sunt fibroamele cu o creștere asimetrică decât simetrică. Riscul de fibrom include și femeile cu obezitate. Majoritatea fibroamelor din uter sunt submucoase, sunt de obicei multiple, cresc în dimensiune în perioada reproductivă și scad după menopauză.
Fibroamele mari, sau care sunt localizate în anumite zone, pot cauza sângerări neregulate, abundente, prelungite și dureroase. Ele apasă pe organele din jur, pe intestinul gros, pe vezica urinară și astfel afectează golirea normală a intestinului gros și produc urinare frecventă. Pentru diagnostic se face un examen ginecologic și un examen ecografic. În cazuri grave, când fibroamele sunt mari, se aplică metode suplimentare: CT pelvis, urografie intravenoasă, RMN al pelvisului.
O anomalie comună a mucoasei uterine este polipul endometrial. Mucoasa uterină este formată din țesut endometrial moale, care se scurge în fiecare lună în perioada menstruală dacă o femeie nu este însărcinată. După o menstruație, mucoasa crește rapid din nou, ea poate susție astfel o posibilă sarcină.
Polipii sunt zone care cresc prea mult pe mucoasa uterină și pot fi excrescențe simple sau multiple. S-a constatat faptul că polipii sunt diagnosticați la aproximativ 20% dintre femeile care suferă de sângerare uterină anormală. Aceștia trebuie îndepărtați, pentru că ar putea interfera cu implantarea corectă a ovulului fertilizat și ar putea crește riscul de avort spondan.
Histeroscopia este o metodă de tratament
Prin procedura de histeroscopie de la Embryos.ro se poate face îndepărtarea minim invazivă a fibromului uterin și a polipilor endometriali. Aici, medicii au experiență în a folosi această tehnologie. Operațiile histeroscopice efectuate oferă mai multe avantaje comparativ cu tehnicile mai convenționale de îndepărtare a fibroamelor uterine și a polipilor endometriali.
La clinică se face histeroscopie intervențională sub sedare indusă IV pentru tratamentul diverselor afecțiuni uterine. În acest caz se utilizează rezectoscopul, ce are un instrument de electrochirurgie, o sursă de lumină, o cameră pentru a transmite imaginile pe monitor. Prin histeroscopia intervențională se pot identifica fibroame, polipi uterini, alte afecțiuni uterine: sinechie uterină, obstrucție tubară, sept uterin.
În cadrul clinicii Embryos, la o astfel de procedură se folosește un histeroscop subțire, astfel nu este necesară dilatarea colului uterin. Acest lucru ajută la minimizarea disconfortului resimțit de pacientă postoperator.
La Embryos, medicii oferă și soluții moderne de tratamente pentru infertilitate, cum ar fi de exemplu:
- Terapia hormonală
- Fertilizarea in vitro (FIV)
- Inseminarea artificială
- Injecția intracitoplasmatică a spermatozoizilor (ICSI).
Cele mai importante proceduri de laborator sunt:
- Fertilizarea in vitro (FIV)
- Testarea genetică preimplantațională (PGT-A)
- ZyMot pentru a selecta spermatozoizii cei mai sănătoși
- Injecția fiziologică de spermă intracitoplasmatică (PICSI)
- Activarea ovocitelor care uneori este indusă artificial în laborator și ajută la inițierea dezvoltării embrionare.
Aceste proceduri cresc șansele de reușită a fertilizării și a obținerii sarcinii. Alte proceduri care se fac la Embryos sunt: punctia ovariană (pentru recoltarea ovocitelor necesare fertilizării în laborator), micro-TESE · MESA (pentru a detecta și extrage spermă din testiculele bărbaților ce au azoospermie non-obstructivă), embriotransfer, alcoolizare chist endometriozic (realizată prin puncție vaginală, sub ghidaj ecografic).