Endodonţia, sub microscop: tratamentul care îţi salvează dantura naturală

Endodonţia, sub microscop: tratamentul care îţi salvează dantura naturală

    Endodonţia, sub microscop. Tratament versus extracţie.

    Atunci cândbacteriile invadează pulpa din interiorul dintelui şi te confrunţi cu dureri, este necesar să te îndrepţi spre un endodont, ca să găseşti o rezolvare. De altfel, rolul endodonţiei este chiar acesta: să elimine ţesutul bolnav din interiorul dintelui, să cureţe, să dezinfecteze canalele radiculare şi să sigileze canalul dentar, pentru a preveni o reinfectare. Pare complicat, dar, în realitate nu vei simţi absolut nimic, graţie tratamentului minim invaziv şi 100% sigur de care vei beneficia în era procedurilor moderne.

     „În revoluţionarea tratamentelor endodontice, un rol crucial îl joacă microscopul dentar! Un dispozitiv optic, care îi ajută pe endodonţi să mărească imaginea de până la 25 de ori, faţă de ceea ce putem observa cu ochiul liber.', explică doctorul Tareq Hajaj,  medic stomatolog cu specializare în chirurgia dento-alveolară și fondatorul clinicii Dental Creation. Practic, astăzi, putem observa detalii extrem de fine, cum ar fi fracturi microscopice ale dinţilor, imposibil de detectat prin metode tradiţionale. Tratamentul devine astfel mai sigur, mai precis, mai eficient.'

    Practic, medicul endodont va reuşi astfel să cureţe şi să dezinfecteze canalele, reducând astfel şi riscul de reinfectare în viitor. Şansele de reuşită ale pocedurii sunt asigurate şi prin faptul că, odată identificate, fracturile dentare minore pot fi tratate în mod corespunzător. 

    „Probabil cel mai mare avantaj al utilizării microscopului în endodonţie ţine de conservarea ţesutului dentar. Specialistul poate îndepărta strict ţesutul afectat, păstrând restul structurii sănătoase. Întotdeauna atunci când vom avea posibilitatea, vom opta pentru tratamentul endodontic, în detrimentul extracţiei şi asta pentru că extracţia determină migrarea dinţilor, modificarea muşcăturii şi apariţia durerii. Din fericire, astăzi, îl putem scuti pe pacient de toate aceste neplăceri, căci aproape orice dinte poate fi salvat prin tratamentul endodontic la microscop!', completează doctorul Tareq Hajaj.

    Tratamentul endodontic la microscop este eficient atât din punctul de vedere al esteticii, cât şi al funcţionalităţii: asigură nu doar o sigilare corectă a canalelor, dar contribuie şi la o restaurare durabilă, pentru ca tu să te bucuri de zâmbetul natural mult mai mult timp, decât în era procedurilor clasice. 

    Etapele tratamentului endodontic la microscop                                   

    Tratamentul endodontic la microscop poate implica mai multe vizite la cabinet, în funcţie de gravitatea problemei depistate, însă cu siguranţă procesul va fi accelerat, graţie tehnologiei utilizate. Dacă ai în plan un astfel de tratament, trebuie să afli că el implică înainte de toate realizarea unei radiografii, care să ofere specialistului o perspectivă cu privirea la starea dintelui şi la canalele radiculare.  Procedura în sine se realizează sub anestezie locală, deci va fi perfect confortabilă pentru pacient. 

    Dr. Tareq Hajaj : „Specialistul va evita ţesuturile sănătoase, cu ajutorul microscopului, care îi va oferi precizie maximă. Medicul va realiza o deschidere în dinte, ca să ajungă la camera pulpară. Prin instrumentele moderne, vom reuşi să oferim o curăţare net superioară, comparativ cu metodele tradiţionale şi vom aplica soluţii dezinfectante, pentru a îndepărta bacteriile. După curăţare, canalele vor fi obturate cu un material special. Microscopul ne ajută să asigurăm o sigilare etanşă şi completă a acestora, pentru a preveni reinfectarea.'

    Între şedinţe, te poţi confrunta cu sensibilitate locală, care poate fi însă ţinută sub control cu ajutorul antiinflamatoarelor recomandate de dentist. Ulterior, poţi avea nevoie şi de o etapă suplimentară, de restaurare, cum ar fi apliarea unei coroane dentare, care să îi ofere dintelui aflat sub tratament rezistenţa necesară. 

    Îmbolnăvirea pulpei dentare: semne la care să fii atent 

    Carii, obturaţii vechi, traumatisme. Toate îţi pun în pericol dinţii naturali. Ţesutul dur se va distruge în timp, iar asta va permite bacteriilor să pătrundă în pulpa dentară, adică acel element esenţial, care asigură dintelui vitalitatea necesară să îndeplinească roluri-cheie: masticaţie, fonaţie, estetică. Atunci când pulpa este afectată, poţi simţi de la o uşoară sensibilitate, la durere serioasă, care nu poate fi ţinută în frâu nici măcar cu ajutorul pastilelor: „Fiecare caz este diferit, prin urmare, unii pacienţi pot să nu exprimenteze durere, chiar dacă au un dinte bolnav. În cele mai multe cazuri însă, afectarea pulpară se face simţită.  Ne referim aici la durere spontană, la modificarea culorii dintelui vizat, la  apariţia sensibilităţii la cald sau la rece, la durerea resimţită la muşcătură ori la sensibilitatea ţesuturilor moi. Toate sunt semne care ar trebui să îi trimită de urgenţă pe pacienţi la medic.'

    Singura cale pentru a nu ajunge aici este controlul periodic. Cu ajutorul aparaturii de astăzi, specialiştii pot depista inclusiv probleme care încă nu sunt vizibile cu ochiul liber, astfel că tratamentele vor fi mai simple, dar şi mai puţin costisitoare. Potrivit celor mai recente date pe domeniu, 7 din 10 români şi-au pierdut cel puţin un dinte. 

    Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te specialistului!

    Detalii despre doctorul Tareq Hajaj și despre clinica Dental Creation găsești în mediul online: 

    1. https://www.dentalcreation.ro/
    2. https://www.facebook.com/clinicadentalcreationbydrtareqhajaj
    3. https://www.instagram.com/dentalcreationbydrtareqhajaj
    Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
    Recomandari
    Libertatea
    Ego.ro
    Publicitate
    Antena 1
    Unica.ro
    catine.ro
    Mai multe din advertorial