Din ce se face romul: secrete ale acestei băuturi

Din ce se face romul: secrete ale acestei băuturi

Romul este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, fiind consumat atât ca produs de sine stătător, cât și în combinație cu alte băuturi și ingrediente inedite. Cocktail-uri precum Pina Colada, Cuba Libre sau Mojito nu ar avea același gust în lipsa băuturii despre vorbim astăzi. 

Gustul său dulceag asigură caracterul versatil al romului, această băutură fiind prezentă în orice bar sau restaurant cu un meniu diversificat. Sunt mulți cei care încă nu dețin suficiente informații despre cum se produce romul, de aceea, dezvoltăm acum mai multe idei despre acest subiect. 

Ce este romul?

Romul este o băutură alcoolică distilată, ce are ca ingrediente de bază un sirop sau o melasă, obținute în urma extragerii unui compus cu o vâscozitate ridicată din trestia de zahăr. Indiferent de modul în care se obține romul, gustul său este unul dulceag, descris de note puternice. 

În funcție de țara în care se produce, procedeele prin care se obține romul pot să difere semnificativ. Fiind o băutură cu istorie bogată, există tradiții și chiar legi privind modul în care această băutură alcoolică se realizează în urma procesării materiilor prime. 

În lumea modernă, romul este o băutură sinonimă cu socializarea și distracția alături de prieteni. O mulțime de rețete de cocktail pe bază de rom se află în topul preferințelor celor care preferă acest produs în locul altor băuturi distilate, precum whiskey-ul sau brandy-ul. Evident, consumul de rom trebuie realizat cu responsabilitate și este interzis persoanelor sub 18 ani.  

Cum se produce romul?

Melasa, un ingredient de bază din compoziția romului, este obținută în urma transformării trestiei de zahăr în cristale de zahăr. Majoritatea rețetelor de rom istorice, provenite din zona Caraibelor, au fost dezvoltate pe baza procesării melasei, ingredient căruia i se adaugă în proces reziduuri obținute în urma producției de zahăr. 

Bautura rom propriu-zisă este obținut ca urmare a fierberii trestiei de zahăr, produsul obținut fiind ulterior amestecat cu anumite ponderi de melasă și drojdie sedimentară. Mai toate sortimentele de rom jamaican, păstrate și perfecționate până în zilele noastre, se obțin ca urmare a acestei tehnici de lucru, ce asigură un gust unic, descris de note aromate. 

Din Caraibe, tehnicile de obținere a romului au ajuns apoi în America Latină, odată cu obligativitatea utilizării melasei în procesul de fabricație, astfel încât produsul final să aibă o tărie medie și un gust cât mai aromat. Alte rețete istorice utilizează sucul rezultat în urma presării trestiei de zahăr, în locul melasei. 

În funcție de rețetă, sucul de trestie sau melasa se lasă la fermentat, fiind ulterior distilate. Conform procedeelor tradiționale de lucru, sunt utilizate distilatoare cu vase de cupru, însă producția la scară a acestei băuturi se bazează în prezent pe distilatoare în coloană. Maturarea acestei băuturi are loc în butoaie de lemn. Specia de lemn determină nuanța produsului. 

Clima regiunii în care este produs romul influențează perioada necesară maturării. În zone cu un climat tropical, romul se maturează mai repede, spre deosebire de zonele cu un climat răcoros. În continuare, te invităm să descoperi principalele tipuri de rom. 

Care sunt principalele tipuri de rom?

În funcție de modul în care se procesează materiile prime, se obțin sortimente variate. Iată care sunt unele dintre cele mai populare tipuri de rom din întreaga lume: 

Romul Gold 

Sortimentele de rom gold (sau amber) au o corpolență medie, descrisă de un buchet variat de arome. La baza notelor parfumate pe care le oferă aceste băuturi distilate se află reziduurile organice, supuse procesului de fermentare, precum și adaosul de caramel. Romul gold este maturat obligatoriu în butoaie de stejar și reprezintă un ingredient-cheie pentru unele dintre cele mai cunoscute cocktail-uri, construite cu această băutură distilată.

Vezi oferta la Captain Morgan Rom Original Spiced Gold 0.7l

Romul Dark 

Sortimentele de rom Dark au o corpolență ridicată, fiind adesea utilizate în combinație cu variante de rom Light, la obținerea unor rețete de cocktail specifice. Pentru a se obține notele cromatice închise ale sortimentelor din această categorie, dar și gustul ușor amărui, maturarea se realizează în butoaie de stejar carbonizat, pentru intervale mari de timp. 

Cumpăra Zacapa Rom 23 ani 0.7l de pe NitelaShop

Romul Light

Este unul dintre cele mai populare tipuri de rom, incluzând în această categorie sortimentele de rom Silver și rom White. Are un gust descris de note subtile, ce formează un buchet oarecum asemănător celui oferit de vodcă. Spre deosebire de alte sortimente, produsele din categoria Light se maturează în recipiente de oțel și apoi se filtrează, motiv pentru care gustul este slab. 

Romul Cachaça 

Acest rom brazilian se realizează din trestie de zahăr, însă fără a utiliza melasa în procesul de distilare. Din acest motiv, sortimentele Cachaça au un gust mai dulce decât alte tipuri de rom, utilizându-se în prepararea cocktail-ului Caipirinha, o băutură emblematică a Braziliei.

Romurile aromate

O categorie aparte este compusă din sortimente de rom ce includ în formulă ingrediente exotice, precum nuca de cocos, căpșunile, fructul de mango sau condimentele și mirodeniile din Orient. Acestea sunt adăugate în formulă în timpul procesului de distilare. Chiar dacă gusturile obținute astfel diferă ce cele clasice, aceste băuturi își au propria bază de fani. 

Acum știi informații esențiale despre cum se produce romul și care sunt principalele variante ale acestei băuturi distilate. Comandă online sortimentele preferate și prepara acasă cele mai savuroase cocktail-uri, de care să te bucuri alături de cei dragi, într-un mod responsabil.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial