Spre deosebire, ovăzul nu conține gluten, ci o proteină care însă poate declanșa consumatorului reacții similare celor care urmează după consumul de gluten.
Revenind la gluten, problemele provocate de această proteină pot apărea în cazul pacienților care suferă de boala celiacă. Această afecțiune este de fapt o intoleranță la gluten și este o tulburare genetică autoimună care duce la iritarea colonului. Este destul de dificil de stabilit diagnosticul acestei boli, pentru că literatura de specialitate menționează peste 300 de simptome, comparabile cu cele întâlnite în alte afecțiuni precum sindromul colonului iritabil, sau gastrită. Manifestările diferă foarte mult, de la pacient la pacient, în funcție de starea de sănătate a bolnavului și de gravitatea bolii. Simptomele în cazul intoleranței la gluten pot fi gastrointestinale, metabolice, psihologice, osteo-articulare, orale. Există și o formă a bolii care nu se manifestă în niciun fel, ceea ce face cu atât mai dificilă stabilirea unui diagnostic.
Boala celiacă nu este pe deplin studiată, încă se mai cercetează manifestările asupra pacienților, dar și mecanismul care duce la apariția simptomelor. Pe de altă parte însă, persoanele care consumă produse bio fără gluten și-au scăzut greutatea corporală și au beneficiat de un nivel crescut de energie.
Ce înseamnă o dietă fără gluten? În principal înseamnă renunțarea la alimentele care conțin gluten. Este o dietă bogată în fructe, legume, nuci, semințe, lactate, ouă, carne, pește. Trebuie menționat că pentru a ține o asemenea dietă este necesar ca persoana să nu fie alergică la alimentele deja menționate.
Dieta fără gluten nu este greu de urmat, dar există o serie de reguli de care ar trebui să ții seama. Iată-le pe cele mai importante:
- este recomandat să fi fost diagnosticat cu boala celiacă înainte de a începe dieta fără gluten.
- curăță de urmele de gluten suprafețele din bucătărie (masă, rafturi, blat, frigider). De asemenea, înlocuiește vasele și instrumentele de gătit pentru pacientul cu boală celiacă, mai ales ustensilele din lemn și plastic.
- în primele luni ale dietei trebuie evitate lactatele, pentru că acestea îngreunează procesul de vindecare.
- este indicat să fie înlocuită pâinea din comerț cu pâinea făcută în casă. Este bine de știut că există aparate de făcut pâine fără gluten.
- dacă pacientul manâncă împreună cu persoane care nu urmează dieta cu gluten, acestea din urmă nu trebuie să atingă alimentele fără gluten.
- etichetele produselor alimentare sunt foarte importante pentru că ele pot ajuta la selectarea celor fără gluten. În magazinele mari astfel de produse sunt separate de celelalte.
- este bine de știut că există alimente care pot să nu conțină gluten, dar au urme ascunse de gluten, de la procesul de fabricație: mezeluri, înghețată, cafea, dulciuri, lactate. Alege doar produsele care au eticheta sigură.
- este bine ca persoanele din apropiere să fie informate despre boala pacientului. Trebuie să li se explice în ce constă și ce trebuie făcut pentru a ține afecțiunea sub control.
- atunci când pacientul ia masa în oraș trebuie să aleagă întotdeauna meniul care are cele mai mici șanse de a fi contaminat cu gluten.
- dacă persoana care suferă de boala celiacă este un copil, trebuie avut grijă pentru că unele dintre produsele pe care le folosește în procesul educativ la grădiniță sau școală pot conține gluten. Copilul trebuie învățat să nu consume nimic din ceea ce mănîncă ceilalți copii și trebuie să i se pregătească un pachețel separat cu ceea ce poate mânca fără probleme. Trebuie informată școala sau grădinița despre problema de sănătate a copilului.
- se asemenea, foarte important este și pentru adulți și pentru copiii care suferă de boala celiacă să-și facă analizele periodic și să țină legătura cu medicul de familie.
Ceea ce trebuie reținut în cazul dietei fără gluten este că pentru ea este nevoie de disciplină alimentară în primul rând. În plus, poate ajuta foarte mult dacă pacientul se adresează unui nutriționist, sau unui medic specialist în nutriție pentru a primi cele mai bune sfaturi adaptate situației sale.
Sursa foto: shutterstock.com