Glutenul este o proteină care se află în grâu, orz, secară și în derivatele acestora, iar în cele mai multe cazuri nu este periculos pentru organismul uman.
Spre deosebire, ovăzul nu conține gluten, ci o proteină care însă poate declanșa consumatorului reacții similare celor care urmează după consumul de gluten.
Revenind la gluten, problemele provocate de această proteină pot apărea în cazul pacienților care suferă de boala celiacă. Această afecțiune este de fapt o intoleranță la gluten și este o tulburare genetică autoimună care duce la iritarea colonului. Este destul de dificil de stabilit diagnosticul acestei boli, pentru că literatura de specialitate menționează peste 300 de simptome, comparabile cu cele întâlnite în alte afecțiuni precum sindromul colonului iritabil, sau gastrită. Manifestările diferă foarte mult, de la pacient la pacient, în funcție de starea de sănătate a bolnavului și de gravitatea bolii. Simptomele în cazul intoleranței la gluten pot fi gastrointestinale, metabolice, psihologice, osteo-articulare, orale. Există și o formă a bolii care nu se manifestă în niciun fel, ceea ce face cu atât mai dificilă stabilirea unui diagnostic.
Boala celiacă nu este pe deplin studiată, încă se mai cercetează manifestările asupra pacienților, dar și mecanismul care duce la apariția simptomelor. Pe de altă parte însă, persoanele care consumă produse bio fără gluten și-au scăzut greutatea corporală și au beneficiat de un nivel crescut de energie.
Ce înseamnă o dietă fără gluten? În principal înseamnă renunțarea la alimentele care conțin gluten. Este o dietă bogată în fructe, legume, nuci, semințe, lactate, ouă, carne, pește. Trebuie menționat că pentru a ține o asemenea dietă este necesar ca persoana să nu fie alergică la alimentele deja menționate.
Dieta fără gluten nu este greu de urmat, dar există o serie de reguli de care ar trebui să ții seama. Iată-le pe cele mai importante:
Ceea ce trebuie reținut în cazul dietei fără gluten este că pentru ea este nevoie de disciplină alimentară în primul rând. În plus, poate ajuta foarte mult dacă pacientul se adresează unui nutriționist, sau unui medic specialist în nutriție pentru a primi cele mai bune sfaturi adaptate situației sale.
Sursa foto: shutterstock.com