De ce este recomandat să faci neurofeedback în burnout

Expunerea la stres excesiv se poate transforma în epuizare sau burnout. Dacă simți o oboseală constantă, dacă întâmpini dificultăți în a te concentra sau te confrunți cu episoade de insomnie, acestea sunt câteva dintre cele mai comune simptome de burnout. 


Prin neurofeedback pentru creier, poți obține rezultate foarte bune în cazul acestei afecțiuni periculoase. De ce este recomandată această terapie și cum poate face diferența în cazul în care te confrunți cu stres, epuizare sau burnout, poți afla în cele ce urmează.

Neurofeedback – o formă de antrenament al creierului

Stresul are capacitatea de a supraactiva creierul. Acest lucru este cauza de reacția sistemului nervos la solicitările intense și prelungite. Explicația ar fi că stresul poate declanșa o serie de reacții fiziologice în organism, care includ eliberarea de hormoni precum cortizolul sau adrenalina. Aceste substanțe chimice pot intensifica activitatea din creier, mai ales în regiunile implicate în procesarea emoțiilor și în răspunsurile la stres – cum sunt amigdala și hipotalamusul.


Expunerea la stres în mod constant poate face ca această hiperactivitate din creier să provoace burnout sau să devină cronică, afectând funcționarea normală a sistemului nervos central. 

La unele persoane, burnout-ul provoacă un exces de valuri beta rapide și înalte în creier, ceea ce înseamnă o hiperactivitate care, de foarte multe ori, este însoțită de anxietate, probleme de atenție și probleme de somn. 

La alte persoane, burnout-ul se poate manifesta printr-un exces de unde cerebrale lente (unde theta, unde delta), iar creierul este, în acest caz, mai degrabă epuizat decât hipervigilent. Aceste persoane se confruntă cu o stare de „ceață mentală’ și pot avea probleme de memorie, fiindu-le dificil și să se concentreze.

Terapia cu neurofeedback este utilă în burnout pentru că poate antrena creierul să regleze ambele modele (subactivare sau supraactivare), oferindu-le persoanelor respective ocazia să-și îmbunătățească starea generală.

Cum ajută terapia cu neurofeedback în burnout?


Potrivit studiilor, terapia cu neurofeedback poate aduce îmbunătățiri permanente în cazul persoanelor cu ADHD și sunt păreri ale unor specialiști că același lucru se poate aplica și în cazul epuizării sau stresului. 

Neurofeedback este o formă de biofeedback ce se concentrează pe monitorizarea și reglarea activității cerebrale. În timpul sesiunilor de terapie prin neurofeedback, este utilizată o tehnologie specială care înregistrează activitatea electrică a creierului și care oferă un feedback în timp real despre această activitate.


Măsurătorile se efectuează prin intermediul unor electrozi și al unui echipament EEG. Numărul de electrozi poate varia de la un pacient la altul și de la o sesiune de terapie la alta. 

Scopul terapiei este de a învăța pacientul să-și regleze activitatea cerebrală în direcția dorită, prin stimularea anumitor tipuri de modele de activitate cerebrală ce sunt asociate cu stări mentale pozitive. 

În burnout, neurofeedback-ul poate fi util prin beneficiile pe care le aduce în:

  • Reducerea stresului și anxietății – prin terapie se identifică și se reglează modelele de activitate cerebrală asociate cu stresul și anxietatea. Astfel, pacienții pot învăța să controleze aceste modele și să reducă simptomele asociate cu burnout-ul;
  • Îmbunătățirea concentrării și atenției – prin acest antrenament pentru creier pot fi îmbunătățite concentrarea și atenția, funcții cognitive importante pentru gestionarea sarcinilor zilnice;
  • Restabilirea echilibrului emoțional – tot această terapie poate contribui și la echilibrarea activității cerebrale în regiunile din creier implicate în reglarea emoțiilor, astfel că pacienții își pot regăsi starea de bine și pot face față stresului și presiunii.

Este scump neurofeedback-ul? 

Multe persoane care se confruntă cu burnout și au primit ca recomandare să facă terapie prin neurofeedback se întreabă ce preț are un astfel de serviciu și dacă este scump. 

Având în vedere beneficiile pe care le aduce, această terapie nu este una cu un preț ridicat. Un cabinet în care se efectuează neurofeedback este echipat cu aparatură și soft EEG de ultimă generație, care îi ajută pe terapeuți (numiți și neuroterapeuți) să scaneze cât mai exact undele cerebrale ale persoanei.  Așadar, în preț sunt incluse atât pregătirea și experiența terapeutului, cât și o foarte mică parte din costul echipamentului, așa cum se întâmplă în toate investigațiile și procedurile medicale.


Neurofeedback-ul este o metodă non-invazivă și personalizată de antrenare a creierului. Sunt studii, dar și păreri ale unor specialiști, cum că prin această terapie se pot obține rezultate permanente în diverse afecțiuni. În cazurile de burnout, terapia este excelentă pentru atenuarea simptomelor de anxietate, pentru îmbunătățirea concentrării și atenției și pentru restabilirea echilibrului emoțional. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial