#CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp. De vorbă cu Maria și Mihaela Zvinca

Campania #CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp, lansată de Rețeaua de sănătate Regina Maria, prin care îi poți dona mamei tale o mamografie, ne reamintește cât este de important să avem grijă de sănătatea noastră și a mamelor noastre. Printr-o simplă mamografie, avem șansa să depistăm la timp potențialele probleme și să putem interveni, astfel încât șansele de a-i avea aproape pe cei dragi cât mai mult să crească.

#CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp. De vorbă cu Maria și Mihaela Zvinca

Trist, dar deloc surprinzător, sănătatea femeilor nu este unul dintre subiectele care se regăsesc frecvent pe agenda publică. Tocmai de aceea, faptul că am reușit, la nivel mondial, să dedicăm o lună întreagă uneia dintre cauzele principale de deces în rândul femeilor – cancerul de sân – este un pas cu adevărat important. Avem nevoie de cât mai multe campanii de conștientizare, avem nevoie să vorbim despre importanța controalelor, avem nevoie să nu mai tratăm cu pudoare problemele ce țin de sistemul reproductiv al femeii, iar statisticile ne arată de ce. În 2020, pentru prima dată la nivel global, cancerul mamar a devenit cel mai frecvent tip de cancer (peste 2.26 milioane de cazuri), dar și cel care provoacă cele mai multe decese. Iar în 2022 au fost diagnosticate 2,3 milioane de femei la nivel global. Să îți mai spun că în România situația arată chiar mai rău de atât? Țara noastră ocupă frecvent ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul screening mamar și înregistrează aproape cele mai mici procente privind rata de supraviețuire. Institutul Național de Sănătate ne amintește anual cât de important este să depistăm cancerul de sân, dat fiind că acesta e constant cea mai întâlnită formă de cancer la femei.

Înainte să te gândești că ție nu ți se poate întâmpla, că acest diagnostic putea fi prevenit sau să te întrebi cum de am ajuns să fim pe ultimul loc la screening-ul mamar, când toată lumea din bula ta merge regulat la control, încearcă să înțelegi imaginea de ansamblu. În primul rând, această prevenție despre care auzim vorbindu-se atât de des realmente nu există. În analiza privind Luna Internațională de Conștientizare despre Cancerul de Sân, Institutul Național de Sănătate Publică scrie că „pentru majoritatea femeilor care prezintă cancer de sân nu este posibil să se identifice factori de risc specifici”. Singurele cauze sigure care „influențează în mod absolut probabilitatea de apariție a cancerului mamar sunt genul feminin, (înaintarea în) vârstă și fondul genetic”. Adică trei factori pe care nu ai cum să îi previi sau să îi controlezi. Singurul lucru care poate schimba statisticile privind rata de deces este descoperirea la timp a cancerului de sân. Iar asta se poate face doar prin autopalpare, ecografii sau mamografii. Pare simplu, nu? Chiar poate fi, dacă ești o femeie care are acces la educație, informație și îngrijire medicală. Dar această categorie de femei nu este atât de mare pe cât ai crede. Nici măcar nu îți cer să te gândești la comunitățile defavorizate, la cele 50.000 de familii din România care nu au acces la electricitate sau la faptul că peste 300 de comune nu au un medic primar, ci doar la generația mamelor noastre. O generație care nu a fost educată în privința sănătății reproductive, care refuză să meargă la ginecolog din cauza rușinii și care încă se ghidează după principiul „ce nu știu nu mă afectează. Pe lângă faptul că acestor femei le-au lipsit dintotdeauna timpul, resursele materiale și grija față de sine pentru a face asta, pentru că au prioritizat-o pe cea față de ceilalți. Pentru că factorii care intră în această ecuație sunt numeroși, deși calculul final din care rezultă dezastrul e simplu.

Și chiar dacă pare că suntem neputincioase și că nu putem schimba singure statisticile alarmante, adevărul e că fiecare acțiune contează. E suficient să începem cu noi și cu cei din jurul nostru.

Campania #CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp, lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, te ajută și în acest an să ai grijă de tine și de mama ta și să normalizezi discuția despre sănătatea sânilor. Pe scurt, îți oferă oportunitatea de a-i dona mamei tale o mamografie, astfel încât să te asiguri că este bine, dacă această investigație este inclusă în abonamentul tău. Iar dacă nu ai abonament, beneficiezi de o reducere de 25% la această investigație, care vă poate schimba viața*.

Prin această inițiativă aveți acces nu doar la resurse esențiale și controale importante, dar și la o tehnologie de vârf care permite o diagnosticare timpurie și precisă. Rețeaua de Sănătate Regina Maria a făcut un pas important în imagistica medicală pe care o practică, prin integrarea inteligenței artificiale (AI) în analiza mamografiilor. Această tehnologie avansată identifică rapid potențialele anomalii și oferă o evaluare detaliată a imaginilor, pe care ochiul uman nu o poate face. AI-ul este extrem de precis și reduce timpul necesar pentru interpretarea datelor, și nu presupune costuri suplimentare pentru tine, ca pacientă. Îți oferă, în schimb, timp prețios și ajută medicii să prioritizeze cazurile și să aleagă variantele optime de tratament, dar și să facă predicții despre evoluția diferitelor patologii. Altfel spus, inteligența artificială nu doar optimizează procesul de diagnosticare, dar poate salva vieți prin identificarea timpurie a posibilelor probleme. În plus, investigația nici nu e dureroasă: un studiu Regina Maria efectuat pe 194 de paciente a arătat că 70% dintre ele au raportat un scor al durerii sub 5 (pe o scară de la 1 la 10).

Tocmai de aceea, o mamografie poate fi cel mai valoros cadou pe care i-l poți oferi mamei tale. Deși în esență este doar un control medical, în realitate, e o oportunitate de a câștiga mai mult timp împreună, a construi amintiri și a vă consolida relația. Despre relația specială dintre mame și fiice, despre sănătatea femeilor – un subiect despre care, prin tradiție, se vorbește mai ales în cercurile intime de femei –, despre cum ne ajută medicina de azi să avem mai mult timp împreună am vorbit cu Maria și Mihaela Zvinca, care s-au deschis pentru noi toți ca să ne îndemne să avem grijă de noi înșine și de mamele noastre. Cele două, care se regăsesc și pe coperta revistei noastre din această lună, mărturisesc că au avut întotdeauna discuții pe tema sănătății feminine, fiind conștiente că prevenția este cea mai importantă acțiune pe care o putem întreprinde.

„Mama mea e cel mai mare promotor al prevenției. Mă îndeamnă aproape zilnic să merg să fac toate investigațiile și să am grijă de sănătatea mea”, povestește Maria, care recunoaște și că se simte mai confortabil dacă o are alături pe mama sa la un consult medical.

„Am o anxietate aparte când vine vorba să merg la medic și de multe ori mă ajută dacă vine cu mine. Am luat-o cu mine și la instituții publice, pentru că mi-era groază să merg”. În schimb, Mihaela spune ferm că nu se teme de investigațiile medicale. „Medicul mi-a recomandat, începând cu 40 de ani, să fac din doi în doi ani mamografie și anual ecografie. Respect recomandarea asta cu religiozitate, pentru că știu că strategiile acestea sunt concepute de specialiști buni și funcționează. Sunt conștiincioasă cu prevenția pentru că mama mea a avut cancer de sân și nu a putut fi tratat fiindcă l-a depistat prea târziu. Mersul periodic la medic îți poate salva viața, dar îți conferă și liniște sufletească. E o mare ușurare să afli că ești sănătoasă și funcționezi la maximum când nu ai tot timpul într-un colț al minții teama că poate nu ești bine. Sfătuiesc toate femeile, mămici sau nu, să se îngrijească de sănătatea lor, pentru ca ele și familiile lor să trăiască liniștite. Sănătatea este o superputere și e posibil să nu realizăm asta până nu o pierdem. Investind în sănătate, îți asiguri mai multe momente valoroase alături de cei dragi”. Cât timp ești sănătos, poți privi cu optimism spre viitor, poți proiecta viața ta așa cum îți dorești. Conștientizând acest lucru, Maria și Mihaela își doresc să rămână aproape și să construiască cât mai multe lucruri, visând să deschidă împreună o galerie de artă și să viziteze Bienala de la Veneția.

Detaliile și regulamentul campaniei sunt disponibile pe www.reginamaria.ro/mama-la-mamo.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial