#CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp. De vorbă cu Irina Manea și mama ei, Camelia

Campania #CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp, lansată de Rețeaua de sănătate Regina Maria, prin care îi poți dona mamei tale o mamografie, ne reamintește cât este de important să avem grijă de sănătatea noastră și a mamelor noastre. Printr-o simplă mamografie, avem șansa să depistăm la timp potențialele probleme și să putem interveni, astfel încât șansele de a-i avea aproape pe cei dragi cât mai mult să crească.

#CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp. De vorbă cu Irina Manea și mama ei, Camelia

Trist, dar deloc surprinzător, sănătatea femeilor nu este unul dintre subiectele care se regăsesc frecvent pe agenda publică. Tocmai de aceea, faptul că am reușit, la nivel mondial, să dedicăm o lună întreagă uneia dintre cauzele principale de deces în rândul femeilor – cancerul de sân – este un pas cu adevărat important. Avem nevoie de cât mai multe campanii de conștientizare, avem nevoie să vorbim despre importanța controalelor, avem nevoie să nu mai tratăm cu pudoare problemele ce țin de sistemul reproductiv al femeii, iar statisticile ne arată de ce. În 2020, pentru prima dată la nivel global, cancerul mamar a devenit cel mai frecvent tip de cancer (peste 2.26 milioane de cazuri), dar și cel care provoacă cele mai multe decese. Iar în 2022 au fost diagnosticate 2,3 milioane de femei la nivel global. Să îți mai spun că în România situația arată chiar mai rău de atât? Țara noastră ocupă frecvent ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul screening mamar și înregistrează aproape cele mai mici procente privind rata de supraviețuire. Institutul Național de Sănătate ne amintește anual cât de important este să depistăm cancerul de sân, dat fiind că acesta e constant cea mai întâlnită formă de cancer la femei.

Înainte să te gândești că ție nu ți se poate întâmpla, că acest diagnostic putea fi prevenit sau să te întrebi cum de am ajuns să fim pe ultimul loc la screening-ul mamar, când toată lumea din bula ta merge regulat la control, încearcă să înțelegi imaginea de ansamblu. În primul rând, această prevenție despre care auzim vorbindu-se atât de des realmente nu există. În analiza privind Luna Internațională de Conștientizare despre Cancerul de Sân, Institutul Național de Sănătate Publică scrie că „pentru majoritatea femeilor care prezintă cancer de sân nu este posibil să se identifice factori de risc specifici”. Singurele cauze sigure care „influențează în mod absolut probabilitatea de apariție a cancerului mamar sunt genul feminin, (înaintarea în) vârstă și fondul genetic”. Adică trei factori pe care nu ai cum să îi previi sau să îi controlezi. Singurul lucru care poate schimba statisticile privind rata de deces este descoperirea la timp a cancerului de sân. Iar asta se poate face doar prin autopalpare, ecografii sau mamografii. Pare simplu, nu? Chiar poate fi, dacă ești o femeie care are acces la educație, informație și îngrijire medicală. Dar această categorie de femei nu este atât de mare pe cât ai crede. Nici măcar nu îți cer să te gândești la comunitățile defavorizate, la cele 50.000 de familii din România care nu au acces la electricitate sau la faptul că peste 300 de comune nu au un medic primar, ci doar la generația mamelor noastre. O generație care nu a fost educată în privința sănătății reproductive, care refuză să meargă la ginecolog din cauza rușinii și care încă se ghidează după principiul „ce nu știu nu mă afectează. Pe lângă faptul că acestor femei le-au lipsit dintotdeauna timpul, resursele materiale și grija față de sine pentru a face asta, pentru că au prioritizat-o pe cea față de ceilalți. Pentru că factorii care intră în această ecuație sunt numeroși, deși calculul final din care rezultă dezastrul e simplu.

Și chiar dacă pare că suntem neputincioase și că nu putem schimba singure statisticile alarmante, adevărul e că fiecare acțiune contează. E suficient să începem cu noi și cu cei din jurul nostru.

Campania #CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp, lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, te ajută și în acest an să ai grijă de tine și de mama ta și să normalizezi discuția despre sănătatea sânilor. Pe scurt, îți oferă oportunitatea de a-i dona mamei tale o mamografie, astfel încât să te asiguri că este bine, dacă această investigație este inclusă în abonamentul tău. Iar dacă nu ai abonament, beneficiezi de o reducere de 25% la această investigație, care vă poate schimba viața*.

Prin această inițiativă aveți acces nu doar la resurse esențiale și controale importante, dar și la o tehnologie de vârf care permite o diagnosticare timpurie și precisă. Rețeaua de Sănătate Regina Maria a făcut un pas important în imagistica medicală pe care o practică, prin integrarea inteligenței artificiale (AI) în analiza mamografiilor. Această tehnologie avansată identifică rapid potențialele anomalii și oferă o evaluare detaliată a imaginilor, pe care ochiul uman nu o poate face. AI-ul este extrem de precis și reduce timpul necesar pentru interpretarea datelor, și nu presupune costuri suplimentare pentru tine, ca pacientă. Îți oferă, în schimb, timp prețios și ajută medicii să prioritizeze cazurile și să aleagă variantele optime de tratament, dar și să facă predicții despre evoluția diferitelor patologii. Altfel spus, inteligența artificială nu doar optimizează procesul de diagnosticare, dar poate salva vieți prin identificarea timpurie a posibilelor probleme. În plus, investigația nici nu e dureroasă: un studiu Regina Maria efectuat pe 194 de paciente a arătat că 70% dintre ele au raportat un scor al durerii sub 5 (pe o scară de la 1 la 10).

Tocmai de aceea, o mamografie poate fi cel mai valoros cadou pe care i-l poți oferi mamei tale. Deși în esență este doar un control medical, în realitate, e o oportunitate de a câștiga mai mult timp împreună, a construi amintiri și a vă consolida relația. Despre relația specială dintre mame și fiice, despre sănătatea femeilor – un subiect despre care, prin tradiție, se vorbește mai ales în cercurile intime de femei –, despre cum ne ajută medicina de azi să avem mai mult timp împreună am vorbit cu Irina Manea și mama ei, Camelia Elena Coneru, care s-au deschis pentru noi toți ca să ne îndemne să avem grijă de noi înșine și de mamele noastre.

Chiar dacă poate fi o postură incomodă, trebuie să acceptăm că rolurile se schimbă și că e timpul să fim noi cele care avem grijă de mamele noastre, să le alungăm temerile și să le ajutăm să înțeleagă că un simplu control de rutină poate preveni complicații serioase. Irina Manea povestește că și-a asumat această poziție fără ezitare. „Din fericire, am încurajat-o pe mama mea să meargă la controale medicale, iar într-unul dintre acestea a descoperit o problemă serioasă, care ar fi putut deveni fatală dacă nu era depistată și tratată la timp. Această experiență ne-a învățat pe amândouă cât de important este să ne punem sănătatea pe primul loc”, spune Irina.

Mama sa, Camelia recunoaște că „nu am curaj să mă duc singură la doctor. Chiar și la un simplu control. Sunt foarte emotivă, mă sperie…. Însă Irina îmi dă curaj”. De atunci, „am ales să mergem doar împreună la examenele medicale, pentru că amândouă avem anumite temeri când vine vorba de astfel de situații”, completează Irina. „Experiența a fost surprinzător de plăcută, deoarece ne-am putut susține una pe cealaltă. Faptul că am fost acolo împreună ne-a dat curaj, transformând un moment care altfel ar fi fost stresant într-o ocazie bună de a ne apropia.”

Irina e de părere că reticența față de controalele medicale poate veni, uneori, și din lipsa de informații. „Informația corectă și clară este esențială, mai ales atunci când vine din partea experților. Eu am avut o intervenție la nivelul sânilor și acela a fost momentul în care am pus toate întrebările pe care le aveam despre subiect. Această experiență mi-a oferit o înțelegere mai profundă și m-a ajutat să îmi depășesc fricile, conștientizând importanța prevenției și a monitorizării constante. Tocmai de aceea le-aș sfătui pe mamele care au temeri față de controalele medicale să discute deschis despre toate lucrurile care le neliniștesc, să caute informații despre importanța acestor controale și să pună întrebări medicilor”.

Prevenția le-a adus Irinei și mamei sale o stare de relaxare, ce le ajută să se bucure la maximum de timpul petrecut împreună. „Împărtășim pasiunea pentru filme și cele mai speciale momente sunt acelea în care ne așezăm seara împreună să urmărim un film de comedie, după ce adorm fetițele mele. Cel mai mult ne place să călătorim împreună și să explorăm locuri noi. Adorăm să stăm până târziu, să râdem și să depănăm amintiri din trecut. Atât timp cât suntem împreună și ne simțim bine, orice activitate devine distractivă și de neuitat.”

*Detaliile și regulamentul campaniei sunt disponibile pe www.reginamaria.ro/mama-la-mamo.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial