#CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp

Campania #CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp, lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, prin care îi poți dona mamei tale o mamografie, ne reamintește cât este de important să avem grijă de sănătatea noastră și a mamelor noastre.

#CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp

Printr-o simplă mamografie, avem șansa să depistăm la timp potențiale probleme și să putem interveni, astfel încât șansele de a-i avea aproape pe cei dragi cât mai mult să crească. Această investigație de rutină nu este doar un pas spre prevenție, ci o oportunitate de a-ți proiecta viitorul într-un mod cât mai sănătos și conștient.

Trist, dar deloc surprinzător, sănătatea femeilor nu este unul dintre subiectele care se regăsesc frecvent pe agenda publică. Tocmai de aceea, faptul că am reușit, la nivel mondial, să dedicăm o lună întreagă uneia dintre cauzele principale de deces în rândul femeilor – cancerul de sân – este un pas cu adevărat important. Avem nevoie de cât mai multe campanii de conștientizare, avem nevoie să vorbim despre importanța controalelor, avem nevoie să nu mai tratăm cu pudoare problemele ce țin de sistemul reproductiv al femeii, iar statisticile ne arată de ce. În 2020, pentru prima dată la nivel global, cancerul mamar a devenit cel mai frecvent tip de cancer (peste 2.26 milioane de cazuri), dar și cel care provoacă cele mai multe decese. Iar în 2022 au fost diagnosticate 2,3 milioane de femei la nivel global. Să îți mai spun că în România situația arată chiar mai rău de atât? Țara noastră ocupă frecvent ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul screening mamar și înregistrează aproape cele mai mici procente privind rata de supraviețuire. Institutul Național de Sănătate ne amintește anual cât de important este să depistăm cancerul de sân, dat fiind că acesta e constant cea mai întâlnită formă de cancer la femei.

Înainte să te gândești că ție nu ți se poate întâmpla, că acest diagnostic putea fi prevenit sau să te întrebi cum de am ajuns să fim pe ultimul loc la screening-ul mamar, când toată lumea din bula ta merge regulat la control, încearcă să înțelegi imaginea de ansamblu. În primul rând, această prevenție despre care auzim vorbindu-se atât de des realmente nu există. În analiza privind Luna Internațională de Conștientizare despre Cancerul de Sân, Institutul Național de Sănătate Publică scrie că „pentru majoritatea femeilor care prezintă cancer de sân nu este posibil să se identifice factori de risc specifici”. Singurele cauze sigure care „influențează în mod absolut probabilitatea de apariție a cancerului mamar sunt genul feminin, (înaintarea în) vârstă și fondul genetic”. Adică trei factori pe care nu ai cum să îi previi sau să îi controlezi.

Singurul lucru care poate schimba statisticile privind rata de deces este descoperirea la timp a cancerului de sân. Iar asta se poate face doar prin autopalpare, ecografii sau mamografii. Pare simplu, nu? Chiar poate fi, dacă ești o femeie care are acces la educație, informație și îngrijire medicală. Dar această categorie de femei nu este atât de mare pe cât ai crede. Nici măcar nu îți cer să te gândești la comunitățile defavorizate, la cele 50.000 de familii din România care nu au acces la electricitate sau la faptul că peste 300 de comune nu au un medic primar, ci doar la generația mamelor noastre. O generație care nu a fost educată în privința sănătății reproductive, care refuză să meargă la ginecolog din cauza rușinii și care încă se ghidează după principiul „ce nu știu nu mă afectează”. Pe lângă faptul că acestor femei le-au lipsit dintotdeauna timpul, resursele materiale și grija față de sine pentru a face asta, pentru că au prioritizat-o pe cea față de ceilalți. Pentru că factorii care intră în această ecuație sunt numeroși, deși calculul final din care rezultă dezastrul e simplu.

Și chiar dacă pare că suntem neputincioase și că nu putem schimba singure statisticile alarmante, adevărul e că fiecare acțiune contează. E suficient să începem cu noi și cu cei din jurul nostru.

#CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp, campania lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, te ajută și în acest an să ai grijă de tine și de mama ta și să normalizezi discuția despre sănătatea sânilor. Pe scurt, îți oferă oportunitatea de a-i dona mamei tale o mamografie, astfel încât să te asiguri că este bine, dacă această investigație este inclusă în abonamentul tău. Iar dacă nu ai abonament, beneficiezi de o reducere de 25% la această investigație, care vă poate schimba viața.*

Prin această inițiativă aveți acces nu doar la resurse esențiale și controale importante, dar și la o tehnologie de vârf care permite o diagnosticare timpurie și precisă. Rețeaua de Sănătate Regina Maria a făcut un pas important în imagistica medicală pe care o practică, prin integrarea inteligenței artificiale (AI) în analiza mamografiilor. Această tehnologie avansată identifică rapid potențialele anomalii și oferă o evaluare detaliată a imaginilor, pe care ochiul uman nu o poate face. AI-ul este extrem de precis și reduce timpul necesar pentru interpretarea datelor, și nu presupune costuri suplimentare pentru tine, ca pacientă. Îți oferă, în schimb, timp prețios și ajută medicii să prioritizeze cazurile și să aleagă variantele optime de tratament, dar și să facă predicții despre evoluția diferitelor patologii. Altfel spus, inteligența artificială nu doar optimizează procesul de diagnosticare, dar poate salva vieți prin identificarea timpurie a posibilelor probleme. În plus, investigația nici nu e dureroasă: un studiu Regina Maria efectuat pe 194 de paciente a arătat că 70% dintre ele au raportat un scor al durerii sub 5 (pe o scară de la 1 la 10).

Tocmai de aceea, o mamografie poate fi cel mai valoros cadou pe care i-l poți oferi mamei tale. Deși în esență este doar un control medical, în realitate, e o oportunitate de a câștiga mai mult timp împreună, a construi amintiri și a vă consolida relația. Chiar la timp petrecut împreună face referire materialul nostru, care-ți arată relația specială dintre protagoniste, așa cum a evoluat ea din copilărie până în prezent, în imagini emoționante. Cum timpul nu a trecut la fel peste toată lumea, vei observa că una dintre imagini este generată de AI, care a reușit să realizeze o reuniune simbolică între una dintre protagonistele noastre și mama ei, care nu mai este printre noi.

Despre relația specială dintre mame și fiice, despre sănătatea femeilor – un subiect despre care, prin tradiție, se vorbește mai ales în cercurile intime de femei –, despre cum ne ajută medicina de azi să avem mai mult timp împreună am vorbit cu aceste femei, creatoare de conținut împreună cu mamele lor, care s-au deschis pentru noi toți ca să ne îndemne să avem grijă de noi înșine și de mamele noastre.

Maria și Mihaela Zvinca, duo-ul mamă-fiică pe care îl vezi și pe coperta revistei, îmi mărturisesc că au avut întotdeauna discuții pe tema sănătății feminine, fiind conștiente că prevenția este cea mai importantă acțiune pe care o putem întreprinde.

Maria și Mihaela Zvinca

„Mama mea e cel mai mare promotor al prevenției. Mă îndeamnă aproape zilnic să merg să fac toate investigațiile și să am grijă de sănătatea mea”, povestește Maria, care recunoaște și că se simte mai confortabil dacă o are alături pe mama sa la un consult medical. „Am o anxietate aparte când vine vorba să merg la medic și de multe ori mă ajută dacă vine cu mine. Am luat-o cu mine și la instituții publice, pentru că mi-era groază să merg”.

Maria și Mihaela Zvinca

În schimb, Mihaela îmi spune ferm că nu se teme de investigațiile medicale. „Medicul mi-a recomandat, începând cu 40 de ani, să fac din doi în doi ani mamografie și anual ecografie. Respect recomandarea asta cu religiozitate, pentru că știu că strategiile acestea sunt concepute de specialiști buni și funcționează. Sunt conștiincioasă cu prevenția pentru că mama mea a avut cancer de sân și nu a putut fi tratat fiindcă l-a depistat prea târziu. Mersul periodic la medic îți poate salva viața, dar îți conferă și liniște sufletească. E o mare ușurare să afli că ești sănătoasă și funcționezi la maximum când nu ai tot timpul într-un colț al minții teama că poate nu ești bine. Sfătuiesc toate femeile, mămici sau nu, să se îngrijească de sănătatea lor, pentru ca ele și familiile lor să trăiască liniștite. Sănătatea este o superputere și e posibil să nu realizăm asta până nu o pierdem. Investind în sănătate, îți asiguri mai multe momente valoroase alături de cei dragi”. Cât timp ești sănătos, poți privi cu optimism spre viitor, poți proiecta viața ta așa cum îți dorești. Conștientizând acest lucru, Maria și Mihaela își doresc să rămână aproape și să construiască cât mai multe lucruri, visând să deschidă împreună o galerie de artă și să viziteze Bienala de la Veneția.

Cum îți spuneam și la început, chiar dacă poate fi o postură incomodă, trebuie să acceptăm că rolurile se schimbă și că e timpul să fim noi cele care avem grijă de mamele noastre, să le alungăm temerile și să le ajutăm să înțeleagă că un simplu control de rutină poate preveni complicații serioase. Irina Manea îmi povestește că și-a asumat această poziție fără ezitare.

„Din fericire, am încurajat-o pe mama mea să meargă la controale medicale, iar într-unul dintre acestea a descoperit o problemă serioasă, care ar fi putut deveni fatală dacă nu era depistată și tratată la timp. Această experiență ne-a învățat pe amândouă cât de important este să ne punem sănătatea pe primul loc”, spune Irina, adăugând că sprijinul moral este esențial. „Am ales să mergem doar împreună la examenele medicale, pentru că amândouă avem anumite temeri când vine vorba de astfel de situații. Experiența a fost surprinzător de plăcută, deoarece ne-am putut susține una pe cealaltă. Faptul că am fost acolo împreună ne-a dat curaj, transformând un moment care altfel ar fi fost stresant într-o ocazie bună de a ne apropia.”

Irina Manea, fiicele ei și mama ei

Irina e de părere că reticența față de controalele medicale poate veni, uneori, și din lipsa de informații. „Informația corectă și clară este esențială, mai ales atunci când vine din partea experților. Eu am avut o intervenție la nivelul sânilor și acela a fost momentul în care am pus toate întrebările pe care le aveam despre subiect. Această experiență mi-a oferit o înțelegere mai profundă și m-a ajutat să îmi depășesc fricile, conștientizând importanța prevenției și a monitorizării constante. Tocmai de aceea le-aș sfătui pe mamele care au temeri față de controalele medicale să discute deschis despre toate lucrurile care le neliniștesc, să caute informații despre importanța acestor controale și să pună întrebări medicilor”.

Irina Manea și mama ei

Prevenția le-a adus Irinei și mamei sale o stare de relaxare, ce le ajută să se bucure la maximum de timpul petrecut împreună. „Împărtășim pasiunea pentru filme și cele mai speciale momente sunt acelea în care ne așezăm seara împreună să urmărim un film de comedie, după ce adorm fetițele mele. Cel mai mult ne place să călătorim împreună și să explorăm locuri noi. Adorăm să stăm până târziu, să râdem și să depănăm amintiri din trecut. Atât timp cât suntem împreună și ne simțim bine, orice activitate devine distractivă și de neuitat.”

Exemplul celor două este unul fericit, însă știm bine că a-ți convinge mama să meargă pentru prima oară la o mamografie este un drum lung și de multe ori anevoios. Eea Ikeda recunoaște că discuțiile cu mama sa pe marginea acestui subiect au fost destul de delicate la început. „Mama, ca multe alte persoane, avea tendința de a merge la doctor doar atunci când apărea o problemă. Am încercat să îi explic că este mult mai bine să previi decât să tratezi și că investigațiile regulate sunt esențiale pentru a-și menține sănătatea pe termen lung. Cu răbdare și grijă, am reușit să îi schimb puțin perspectiva și să o fac să înțeleagă importanța acestor controale. Deși nu a fost întotdeauna ușor, mă bucur că am putut deschide acest subiect și că acum este mai atentă la sănătatea ei și a înțeles că acest pas este esențial pentru viitorul nostru”.

Eea Ikeda și mama ei

Eea îmi mai povestește că relația cu mama sa s-a schimbat considerabil în momentul în care și ea a devenit părinte, așa cum ar spune probabil fiecare femeie care are această experiență. „Chiar dacă întotdeauna am avut o legătură puternică, în momentul în care s-a născut fiica mea am început să o înțeleg pe mama mea la un nivel cu totul nou. Cea mai emoționantă amintire, pe care o păstrăm amândouă cu drag în inimă, este momentul în care am venit acasă cu fiica mea nou-născută. Este un moment pe care nu-l voi uita niciodată. Mira avea doar câteva zile atunci, atât de mică și delicată, iar când i-am pus-o mamei în brațe, am simțit cum un val copleșitor de iubire necondiționată ne-a învăluit pe amândouă. A fost un moment magic. În acea clipă, parcă timpul s-a oprit în loc și am fost transportată în trecut, văzându-mă pe mine însămi, micuță, în brațele mamei mele, exact așa cum era acum fiica mea în brațele ei. Era ca și cum două lumi s-au întâlnit într-un punct unic, într-un dans al iubirii care transcende generațiile. Eu, trăind bucuria și emoția de a deveni mamă, iar mama mea, regăsindu-se pe sine prin mine, într-o oglindă vie a iubirii necondiționate care leagă mamele de copiii lor.

Această experiență a creat o legătură profundă și emoționantă între noi, o legătură care mi-a arătat cât de puternică și nemărginită este iubirea unei mame pentru copilul ei. A fost un moment în care am înțeles cu adevărat ce înseamnă să fii mamă și am realizat cât de mult din ceea ce sunt azi se datorează iubirii și grijii pe care mama mea le-a avut pentru mine. Acest moment este o dovadă vie a legăturii profunde dintre noi și este o amintire pe care o voi prețui mereu, ca pe un simbol al iubirii necondiționate, care trece din generație în generație”.

Eea Ikeda și mama ei

Privind spre viitor, Eea își dorește „să menținem această legătură puternică și să continuăm să ne susținem reciproc în tot ceea ce facem. Unul dintre visurile mele este să mergem împreună în Japonia. Este țara care m-a adoptat și care a devenit a doua mea casă și îmi doresc enorm să îi arăt mamei mele acest loc special. Mi-ar plăcea să o văd explorând Japonia, să-i împărtășesc cultura și frumusețile acestei țări care înseamnă atât de mult pentru mine. Este o dorință pe care o port în inimă de ceva vreme și sper ca într-o zi să o putem transforma în realitate”.

Cu același entuziasm îmi vorbește și Sînziana Iacob despre viitor, spunând că vrea „să danseze hore și sârbe la petreceri cu mama” și să urce „cât mai des până în vârful muntelui”. Pentru a face asta, subliniază că e important „să avem grijă de sănătatea noastră la fel de mult cum avem grijă de cei pe care îi iubim cel mai mult”.

Sînziana Iacob și părinții ei

Îmi spune că ea a a inițiat conversațiile despre sănătatea femeii cu mama ei când a descoperit”„mai multe chisturi la sâni, dintre care unul era cu semnul întrebării. Doamna doctor mi-a spus atunci să mă întorc la ea în trei luni pentru a verifica dacă e cancer sau nu. Acela a fost momentul când mi s-a declanșat ipohondria pe fond de stres și panică. Din fericire, după trei luni am primit vești bune, totul era în regulă, dar am continuat să mă verific în fiecare an. Iar după alăptare, mare parte dintre chisturi mi-au dispărut”.

Sînziana Iacob și mama ei

De atunci, pentru Sînziana, această examinare a devenit obligatorie. „Deși îmi creează foarte mare anxietate, merg de fiecare dată plină de curaj, fără să stau pe gânduri. Știu că orice afecțiune depistată din timp poate fi mult mai ușor vindecată, iar eu apreciez foarte mult viața mea și îmi doresc să fiu bine atât pentru mine, cât și pentru cei pe care îi iubesc. Sunt de părere că toate mamele ar trebui să fie conștiente că au copii și nepoți care își doresc să se bucure cât mai mult de ele sănătoase și, dacă nu vor să facă aceste investigații pentru ele, să le facă măcar pentru cei ce le iubesc atât de mult și își doresc să le îmbrățișeze până la adânci bătrâneți”.

Cu ultima protagonistă a campaniei #CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp, Corina Băcanu, am început discuția rugând-o să-mi povestească cea mai emoționantă amintire cu mama ei. Aceasta s-a stins din viață, motiv pentru care ai văzut imaginea generată de AI care le înfățișează pe amândouă azi.

Corina Băcanu și mama ei (imagine generată A.I.)

„Când eram copil, 4-5 ani, și mă ducea la filme la cinema. Și pentru că nu știam să citesc, îmi traducea în șoaptă. De asta ne așezam aproape mereu pe ultimul rând. Cu ea am văzut Superman, Războiul stelelor etc. După film, mergeam mereu la Casata, la înghețată. De asemenea, mama era foarte creativă. Când eram mică, reușea cumva să se pună la mintea mea, îmi satisfăcea toate curiozitățile copilăriei, împingându-mă să îmi imaginez o lume care să îmi aparțină doar mie. Ne plăcea amândurora să scriem. Ea mai avea un talent, desena. Din păcate, eu nu l-am moștenit”.

Relația lor a avut de suferit în următorii ani, pentru că, spune Corina, „mama a fost traumatizată fizic și psihic în copilărie, astfel că nu a putut lega o conexiune cu o adolescentă. Iar în tinerețea mea, legătura dintre noi a fost aproape inexistentă pentru că mama a dezvoltat o boală mintală cronică ce a dus la slăbirea și destrămarea progresivă a funcțiilor ei psihice, terminându-se, spre sfârșitul vieții, cu pierderea aproape totală a contactului cu realitatea. Ea nu mă înțelegea, eu nu o puteam ierta că nu mă înțelege și ne învârteam într-un cerc vicios. Apoi a venit pandemia și am realizat că am încercat să înțeleg un om care nu putea fi înțeles. Odată ce i-am acceptat boala și mi-am recunoscut limitele, m-am trezit cu o grămadă de ani pierduți. Pe care am încercat să îi recuperez făcând ce fac mamele și fiicele care au fost și sunt apropiate dintotdeauna. Îmi plăcea să o scot la un film, la masă, deși cu greu reușeam să o conving să aruncăm banii pe mâncare la restaurant”.

Corina Băcanu și mama ei

Corina mărturisește și că a încercat ani la rând să o convingă de importanța examenelor medicale necesare pentru sănătatea unei femei. „De-abia când am acceptat că abordarea mea trebuie să fie adaptată unei persoane care nu este ancorată în realitate, am avut succes. Dincolo de traumele fizice și psihice din copilărie, care i-au marcat existența, mama a trăit mare parte din tinerețe în comunism, unde medicina era practicată de puțini doctori și respectul pentru pacient era o utopie. Astfel că toată viața a evitat medicii și a fost aproape imposibil să o conving să își facă măcar analizele anuale. Însă am insistat, mai ales în ultimii ani, și am reușit să facem multe lucruri în acest sens, mult mai multe decât speram. Am mers la câteva analize anuale, la două mamografii și la câteva controale de specialitate. La început a fost greu”, recunoaște Corina, spunând că „neîncrederea e ceva ce se vindecă extrem de greu. Însă văzând și trăind într-o nouă eră medicală, a fost apoi mai ușor”.

Ea însăși nu a avut niciodată temeri legate de mamografie. „Eu sunt genul de om care vrea să descopere adevărul cât mai repede și, în cazul unei vești neplăcute, să trateze imediat. Vreau să trăiesc. Iar de când am devenit mamă, vreau să trăiesc pentru copilul meu care are nevoie de mama lui”. La final, am întrebat-o dacă are vreun sfat pentru mamele reticente față de controalele medicale și ce putem face noi pentru a le convinge cât de importantă este prevenția.

„Nu îmi place să dau sfaturi, așa că nu voi da nici acum. Spun doar că eu, toată viața, am avut și voi avea nevoie de mama. Și că este păcat să ratezi șansa de a-ți vedea copilul crescând și trecând prin toate etapele vieții. Mai ales că mamografia durează fix zece minute, dar te poate ajuta să rămâi toată viața lângă el. Iar fiicele să nu renunțe niciodată la mamele lor. Sigur va veni momentul când va accepta să facă mamografia. Atunci când se va simți ea pregătită. Însă pentru asta e nevoie de răbdarea ta”.

Campania #CuMamaLaMamo A.I. mai mult timp este un apel puternic și urgent către fiecare dintre noi de a acorda atenție sănătății noastre și a celor dragi. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, iar prevenția, prin controale regulate și discuții deschise, poate salva vieți. Deși poate părea dificil să aduci în discuție acest subiect cu mama ta, a vorbi despre sănătatea sânilor nu trebuie să fie un subiect tabu. Statisticile ne dovedesc că această boală afectează un număr semnificativ de femei în fiecare an, dar vestea bună este că, prin diagnosticare timpurie și tratament adecvat, rata de supraviețuire crește considerabil. Donează-i mamei tale o mamografie și oferă-i posibilitatea de a lua controlul asupra sănătății sale. Un gest atât de mic poate face o diferență majoră – poate aduce siguranță, încredere și certitudinea unui viitor mai liniștit împreună.

*Detaliile și regulamentul campaniei sunt disponibile pe www.reginamaria.ro/mama-la-mamo.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial