Cum te poate învăța o ie mai multe despre sănătatea sânilor

Ia tradițională, probabil elementul de fashion cel mai reprezentativ pentru România, a fost transformată de Rețeaua de Sănătăte REGINA MARIA împreună cu designerul LANA DUMITRU într-un simbol de sănătate. Ia vine cu o lecție de autopalpare a sânilor cu prilejul unei inițiative de prevenire a uneia dintre cele mai răspândite forme de cancer în rândul femeilor, cancerul mamar.

Cum te poate învăța o ie mai multe despre sănătatea sânilor

A vorbi deschis despre cancerul de sân poate fi o conversație foarte grea. Indiferent de toate statisticile care ne spun despre cât de răspândită este această boală, nu vrem să ne gândim la ea. Mai mult, ne temem să mergem la control pentru că nu vrem să primim un astfel de diagnostic.

Însă poate conversațiile ar fi mai ușoare dacă le-am purta cu cineva drag sau chiar pentru sănătatea unei persoane dragi, așa cum este mama. Și tocmai acest lucru urmărește campania IA LA CONTROL, o inițiativă #cuMamaLaMamo, lansată de Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA: să te ajute să abordezi mai ușor acest subiect sensibil cu mama ta, care poate că, din diverse motive, nu a făcut până acum un screening mamar sau nu și-a palpat niciodată sânii.

În acest an, inițiativa îți oferă o nouă modalitate de a te conecta mai ușor cu mama ta și de a porni o conversație despre sănătatea sânilor, prin ia tradițională românească. Aceasta a fost reinterpretată de designer-ul Lana Dumitru într-un simbol de sănătate, care transmite și o lecție de autopalpare a sânilor.

„În mod tradițional, ia spune o poveste – de la zona din care provine, la ocazia cu care este purtată și până la detalii mult mai interesante despre persoana care o deține. Continuând ideea acestei meniri a iei și nelimitându-mă la rolul ei pur estetic, am creat acest obiect vestimentar, o reinterpretare modernă a zestrei pe care vrem să o lăsăm nu doar fiicelor noastre, ci și mamelor noastre”, explică designerul Lana Dumitru, vorbind despre ia special creată pentru această campanie.

Elementele de pe pieptul acestei ii, care par două flori, sunt de fapt „simbolurile mișcărilor de autopalpare a sânilor. Avem mișcarea circulară, radială și cea de sus în jos, care se intercalează, precum o hartă de metrou. Dacă, în mod clasic, pe ie avem simboluri care spun o poveste (flori, păsări, animale etc.), aici povestea noastră este o lecție de autopalpare a sânilor. Tocmai de aceea, este mai mult decât un obiect vestimentar, este un dar, o zestre contemporană pe care o putem purta cu scop educativ, informativ, dincolo de timp și tendințe”, completează Lana.

Corina Băcanu, Denisa Sima, Mirela Retegan, Dana Rogoz, Eea Ikeda și Ina Țăranu-Hofnăr au fost alături de proiect și au vorbit despre experiențele lor.

Ia „e pretextul excelent pentru a vorbi despre autopalpare și mamografie” cu mama, spune convinsă Ina. „Poate că subiectul autopalpării lunare a sânilor îi este străin, dar cu siguranță ia, ca simbol național/de frumusețe, îi este familiară. Putem începe prin a-i explica cum se regăsesc mișcările autopalpării în modelele de pe ie și apoi îi putem arăta pe propriul nostru corp cum arată acestea.”

Însă de la o simplă discuție la a-ți convinge mama să meargă pentru prima oară la o mamografie e un drum lung. Cum reușești să îi schimbi mentalitatea? „Prin șantaj emoțional”, spune Corina. „Dacă mama mea ar mai fi trăit, i-aș fi zis doar atât: ‘știu că poate tu simți că viața ta nu e atât de importantă, că ai alte priorități, nu mersul pe la medici, dar dacă mă iubești și vrei să îți vezi nepotul crescând, trebuie să ne lași să te iubim și să ne bucurăm de tine cât mai mult timp. Deci, mergi la mamografie!'”.

Eea, în schimb, e de părere că puterea exemplului e cea mai bună soluție. Tocmai de aceea îți recomandă ca tu să fii prima care „merge la o ecografie mamară sau la o mamografie (dacă ai peste 40 de ani)”, iar apoi să îi povestești experiența mamei tale. Mirela aprobă această abordare și chiar îți oferă un discurs pe care i-l poți spune mamei tale. „Zi-i așa: Uite, mamă, am fost la un control. M-am dus să verific că eu sunt sănătoasă pentru că îmi doresc foarte tare ca noi două să trăim împreună cât mai multe experiențe și să trăim mulți ani sănătoase!”

Denisa, pe de altă parte, crede că acest subiect trebuie abordat mai degrabă cu empatie și răbdare, decât cu presiuni. „Fiind vorba despre o discuție legată de prima mamografie din viața mamei, m-aș duce către ea cu întrebări, aș lăsa-o să conducă discuția, să îmi răspundă, să văd de la ea cam câte informații are, dacă vreo frică îi pătrunde în suflet gândindu-se la investigația aceasta și dacă s-a gândit vreodată la necesitatea ei.”

Dana precizează că abordările diferă: „nu există o singură cale prin care noi, fiicele, putem să deschidem un dialog pe acest subiect cu mamele noastre. Cred că fiecare își cunoaște mama suficient de bine, încât să știe care ar fi acea variantă cu cele mai mari șanse de reușită. Fiindcă în spatele acestui refuz al mamelor noastre pot sta multe motive, de la frică și rușine, până la prioritizarea altor aspecte ale vieții sau lipsa informațiilor”.

Este posibil să te lovești de refuzul mamei tale, la început, de a vorbi despre sănătatea sânilor. Însă nu trebuie să renunți. Cel mai important este, în primul rând, să deschizi discuția. Descarcă și tu design-ul iei creat de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA împreună cu LANA DUMITRU, tipărește-l și arată-i-l mamei tale. Și, dacă reușești să o convingi să facă, apoi, pasul către o mamografie, mergi #cuMamaLaMamo: REGINA MARIA oferă 25% discount la această investigație până la finalul lunii decembrie. Mai multe detalii aici: https://www.reginamaria.ro/mama-la-mamo

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial