Cum știi că ai anxietate și când trebuie să mergi la medic

Specialiștii susțin că anxietatea este una dintre cele mai frecvent întâlnite tulburări psihiatrice – la nivel mondial.

Cum știi că ai anxietate și când trebuie să mergi la medic

Statisticile publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată faptul că pandemia de COVID-19 a adus o creștere a tulburărilor de anxietate de 25.6% pe fondul stresului, al nesiguranței și al izolării sociale. Specialiștii susțin că anxietatea este una dintre cele mai frecvent întâlnite tulburări psihiatrice – la nivel mondial, aproximativ 25% din populație a trecut prin cel puțin un episod de anxietate, la un moment dat. Este important de precizat faptul că anxietatea este mai mult decât o frică comună. Frica este concentrată în momentul prezent și apare în urma unei amenințări concrete identificate, în timp ce anxietatea este resimțită pe o perioadă mai lungă de timp și se declanșează în legătură cu eveniment din viitor care ar putea să aibă loc sau nu.

Care sunt simptomele anxietății?

Dacă simți frecvent un sentiment de pericol sau panică fără un motiv real, simți că îți crește ritmul cardiac, transpiri, te confrunți cu probleme de somn și migrene, există șanse mari să ai episoade de anxietate. Iată și alte simptome ale manifestării anxietății:

  • Durere în piept,
  • Respirație rapidă,
  • Tremor,
  • Senzație de slăbiciune sau oboseală permanentă,
  • Dificultăți de concentrare, 
  • Probleme gastrointestinale, 
  • Senzația de nod în gât.

Persoanele care suferă de anxietate de obicei evită situațiile care le produc astfel de emoții intense și nu apelează la un specialist, cu gândul că această senzație va trece de la sine. În realizate, anxietatea nu trece de la sine, ba chiar se agravează. În timp, anxietatea poate duce la depresie, abuz de substanțe, izolare socială, o calitate scăzută a vieții, iar în cazurile cele mai grave, chiar și la tentative de suicid.

Când trebuie să mergi la medic?

Încă de la primele semne ale anxietății. Dacă observi schimbări în rutina ta de somn sau de relaxare, dacă ești tot timpul stresat și îți faci tot felul de scenarii negative care nu fac altceva decât să te dezechilibreze și mai tare, ar trebui să ceri ajutorul unui specialist. Ca orice altă afecțiune ce ține de sănătatea mintală, cu cât se intervine mai târziu, cu atât este mai dificil de tratat. Iată câteva lucru pe care le poți face între timp pentru a reduce stările de anxietate:

  • Fă-ți timp pentru hobby-urile tale,
  • Ieși mai des cu prietenii, implică-te în discuții, destinde-te,
  • Renunță sau redu consumul de alcool, cofeină și fumatul,
  • Odihnește-te suficient,
  • Apelează la tehnici de gestionare a stresului atunci când ai o perioadă mai încărcată,
  • Adoptă un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și hidratare corespunzătoare.

Se pare că anxietatea este afecțiunea cu care se confruntă cei mai mulți oameni în acest secol, iar factorul declanșator este de cele mai multe ori un eveniment traumatic sau stresul intens. Există însă și anumite afecțiuni care pot duce la apariția stărilor de anxietate, cum ar fi bolile cardiace, diabetul, problemele cu tiroida sau sistemul respirator. Tocmai din acest motiv este important să iei legătura cu un medic, dacă episoadele de anxietate se înrăutățesc – nu se știe niciodată ce cauză medicală ascund.

Citește și: Medic primar sau medic specialist. Care e diferența și care e mai bun?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial