Cum se tratează afecțiunile gingiilor?

Cu o evaluare și un tratament profesional atent, este de obicei posibilă oprirea completă a progresului parodontozei.

Cum se tratează afecțiunile gingiilor?

Cu o evaluare și un tratament profesional atent, este de obicei posibilă oprirea completă a progresului parodontozei. Cheia succesului este eliminarea plăcii bacteriene care declanșează procesul bolii și stabilirea unor practici excelente de igienă orală.

Există șase etape în tratamentul parodontozei:

1. Instrucțiuni și sfaturi de igienă orală

Scopul fazei de igienă orală a tratamentului este reducerea numărului de bacterii din gură și, prin urmare, reducerea nivelului de inflamație. Stomatologul dumneavoastră vă va explica mai întâi cauzele parodontitei și vă va oferi instrucțiuni clare despre cum să vă păstrați dinții și gingiile curate. Vi se vor oferi sfaturi despre cum să utilizați diferite instrumente și tehnici: de exemplu, cea mai potrivită tehnică de periaj dentar și utilizarea corectă a periilor interdentare, a aței dentare și a apei de gură antiseptică. Este important de subliniat faptul că cooperarea cu practicile de igienă orală este esențială pentru un rezultat de succes al tratamentului.

2. Curățare profesională

Toate depozitele bacteriene (placă și tartru) sunt îndepărtate din zonele accesibile ale dinților, iar dinții sunt apoi lustruiți și tratați cu fluor. Dacă este necesar, medicul stomatolog va îndepărta, de asemenea, toate depunerile bacteriene și tartrul de pe suprafețele rădăcinilor și pungile gingiilor. O primă curățare profesională a dinților poate fi efectuată, de regulă, într-o singură ședință. Pentru pacienții cu parodontită avansată sunt necesare mai multe programări pentru curățarea dinților.

3. Terapia cu antibiotice

În unele cazuri, antibioticele sunt prescrise pentru a trata infecțiile active sau persistente ale gingiilor care nu au răspuns la măsurile de igienă orală.

4. Reevaluare

După câteva săptămâni (de obicei șase până la opt), medicul dentist sau parodontologul va face o evaluare completă a gingiilor pentru a verifica progresul tratamentului. Un instrument special numit sondă parodontală este utilizat pentru a înregistra adâncimea oricăror pungi parodontale și pentru a verifica dacă există sângerări ale gingiilor. Dacă sunt încă prezente pungi parodontale mai mari de 3 mm pot fi sugerate alte opțiuni de tratament, inclusiv terapia chirurgicală corectivă.

5. Terapie chirurgicală corectivă

În situațiile cu parodontoză foarte avansată, pungile gingivale mai profunde care raman pot fi reduse cu succes în general doar prin tratament chirurgical.

Uneori, se efectuează o procedură chirurgicală pentru a îndepărta bacteriile plăcii și depunerile din pungile parodontale și pe suprafețele rădăcinilor de la furcații (unde rădăcinile diverg). Aceste zone sunt inaccesibile pentru perii și ață dentară, astfel încât inflamația va rămâne acolo atâta timp cât bacteriile au voie să le colonizeze.

Sub anestezie locală, gingia este ridicată și suprafețele radiculare sunt curățate pentru a se asigura că toate acumulările de tartru și placă sunt îndepărtate. Uneori în aceste cazuri este necesară și remodelarea osului, astfel încât gingiile să poată fi adaptate corespunzător la suprafața rădăcinii.

O altă abordare frecvent utilizată în tratarea pungilor parodontale reziduale este terapia parodontală regenerativă. Aceasta implică utilizarea fie a proteinelor, fie a grefelor și membranelor de înlocuire a osului pentru a reconstrui osul care a fost pierdut din cauza parodontozei. La sfârșitul procedurii, gingiile sunt cusute la loc în jurul dinților și cusăturile sunt de obicei lăsate pe loc timp de una până la două săptămâni înainte de a fi îndepărtate.

6. Îngrijire ulterioară – terapie parodontală de susținere

Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal depinde de doi factori: igiena orală a pacientului și îngrijirea regulată din partea stomatologului sau a parodontologului.

După ce prima fază a tratamentului a fost finalizată, medicul stomatolog va trebui să revizuiască starea gingiilor la intervale regulate pentru a verifica dacă inflamația a fost oprită și nu a revenit. Frecvența programelor dumneavoastră de urmărire va depinde de severitatea bolii și de riscul dumneavoastră individual de progresie a bolii. Vizitele de urmărire sunt de obicei programate la fiecare trei până la șase luni.

Programele regulate de urmărire la o clinică stomatologică sunt de o importanță vitală pentru a ne asigura că parodontita nu revine și nu provoacă distrugerea în continuare a gingiilor și a osului și ligamentelor care susțin dinții. Dacă există semne de continuare a bolii, medicul dumneavoastră va putea să o trateze într-un stadiu incipient. De asemenea, vi se vor oferi sfaturi despre cum să vă schimbați practicile de igienă orală pentru a preveni inflamația.

După tratamentul gingiilor, succesul pe termen lung poate fi asigurat doar dacă pacienții practică zilnic o igienă orală optimă la domiciliu, prevenind astfel gingiile să se inflameze din nou.

Tratamentul bolilor gingivale de succes necesită cooperarea dumneavoastră deplină în practicile zilnice de igienă orală și participarea la programările regulate de urmărire.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial