Cum să reduci facturile la energie pe timp de iarnă

Cum să reduci facturile la energie pe timp de iarnă

Anul 2024 este unul destul de provocator din punct de vedere financiar. Situația incertă ia făcut pe mulți români să-și regândească bugetul familiei, să scadă consumul și să fie mai atenți la cheluielile lor.

O pondere destul de mare din cheluielile unei familii sunt utilitățile, în special gazul și/sau energia electrică.

Dacă și tu eșți în situația în care vrei să-ți planifici bugetul pentru tot restul anului, noi suntem aici să-ți oferim câteva recomandări în materie de economie a energieri, în special pe timp de iarnă, când facturile vor crește semnificativ. 

În acest articol, vom explora diverse strategii și sfaturi practice pentru a reduce facturile la energie pe timp de iarnă, așa că citește până la final!

Eficientă sistemului de încălzire

Primul domeniu în care putem face pași concreți pentru o scădere a consumului de energie în locuința nostra este sistemul de încălzire. Un sistem de încălzire eficient înseamnă asigurarea unui mediu confortabil în locuința, cu un consum optim de energie. Pentru a asigura eficientă maximă este esențială întreținerea regulată dar și optimizarea utilizării sistemului de încălzire. Iată câteva recomandări concrete în aceste sens:

1. Întreținerea și verificarea anuală

Indiferent că eșți un posesorul unei centrale termice de apartament sau deții un spațiu comercial mai mare ce este încălzit de cazane pe lemne, ar trebui să faci o tradiție din a verifică și curată componentele sistemului la fiecare sfârșit de sezon rece (sau înaintea următorului sezon). Fii atent la filtre, arzător, coș de fum, aerisește caloriferele și neapărat programează și o verificare specializată. Toți aceșți pași, te vor ajută să indetifici și să remediezi potențialele probleme la timp, pentru a asigura un randament maxim sistemului de încălzire din locuința ta.

2. Optimizarea utilizării sistemului de incălzire

E clar că dacă te gândeșți la economii și scăderea facturilor, va trebui să-ți regandesti și comportamentul în raport cu consumul de energie. O diferență de câteva grade pe termostat, poate părea la început inconfortabilă, dar te asigurăm că îți va aduce economii semnificative la facturile de energie. O temperatura de 20-21°C este optimă pe timpul zilei, iar noaptea, pentru un somn mai calitativ, poți scădea la 17-18°C. Că să nu îți creezi o sarcina în pls cu setarea temperaturii, utilizează un termostat programabil care va regla automat temperatura în funcție de programul tău zilnic.

Aceste recomandări, deși simple la prima vedere, te vor ajută să economiseșți energie și bani pe termen lung, asigurând totodată un mediu confortabil și sănătos în locuința ta pe toată durata sezonului rece.

Utilizarea energiei solare

Utilizarea energiei solare pentru încălzirea apei și, în anumite cazuri, pentru încălzirea locuinței este o soluție care deși necesită o investiție inițială mai mare, te poate scuti de facturi mari la energie mulți ani înainte. Așadar dacă te gândeșți la o investiție care să-ți aducă confort și liniște pe termen lung, poate instalarea unui pachet panou solar cu boiler ar putea fi o soluție pentru ține. 

Pentru creșterea eficienței, dar și a confortului, pe timp de iarnă va fi nevoie să acorzi mai multă atenție întreținerii panourilor solare. Este posibil să fie nevoie de curățarea panourilor mai frecvent pentru a îndepărta zăpadă și gheață. Asigura-te că panourile sunt libere de obstacole care ar putea bloca lumina solară. De asemenea e bine să ai pregătită și o soluție de backup, pentru zilele cu puțînă lumina solară. Un sistem hibrid poate comută automat între energia solară și alte surse de energie pentru a asigura un confort constant.

Dacă soluția prezentat ți se pare potrivită pentru ține, informează-te despre ce subvenții sau programe poți folosi pentru implimenta un astfel de proiect pentru locuința sau afacerea ta. 

Consumul conștient

Bineînțeles, pentru facturi mai mici la energie, este esențial și un comportament de consum conștient. Folosește echipamente și electrocasnice care au o clasa energetică ridicată și nu uită să le scoți din priză atunci când nu sunt folosite. Înlocuiește becurile mai vechi cu cele noi, de tip led, și vorbește-le tuturor membrilor familiei despre importanța economisirii energiei.

Dacă locuința ta nu este încă izolată termic sau tâmplăria este mai veche, acum ar fi momentul să faci schimbări în acest sens, pentru intră pregătit în sezonul rece.

Acestea fiind spuse, sperăm că recomandările noastre ți-au fost utile și îți dorm succes în implementarea lor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial