Un zâmbet frumos este unul dintre cele mai simple, dar evidente „accesorii“ pe care le porți zi de zi.
Când ai grijă de igiena orală, de fapt acorzi o atenție sporită întregului organism, întrucât cercetările din ultimii ani au arătat că există o legătură între sănătatea bucală și cea generală.
Problemele orale nu reprezintă doar un impediment din punct de vedere estetic, ci afectează întregul organism. Să ai un zâmbet sănătos și strălucitor nu este foarte dificil, atât timp cât respecți câteva reguli simple.
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea un zâmbet sănătos este să ai grijă de dinții tăi. Dacă practici o bună igienă orală, poți preîntâmpina multe probleme legate de sănătatea bucală. Ce înseamnă o igienă orală de calitate? În primul rând, recomandarea specialiștilor este să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi – dimineața și seara – cu o pastă de dinți cu fluor. Totodată, pentru a înlătura placa dentară și pentru a evita formarea tartrului, este indicat să folosești ață dentară. Nu în ultimul rând, folosirea unei ape de gură, la recomandarea medicului specialist, ajută la îndepărtarea microbilor și la prevenirea respirației urât mirositoare.
Pentru a-ți menține dinții albi și sănătoși cât mai mult timp, este esențial să fii atent la ce mănânci și bei. Există câteva alimente, care pot accentua depunerile de tartru sau pot fi cauza dezvoltării unor afecțiuni, precum gura uscata sau xerostomia. Acestea la rândul lor pot determina apariția cariilor, care, în cele din urmă, pot duce la pierderea dinților. Drept urmare, pentru a preveni apariția cariilor, este bine să elimini din meniul zilnic băuturile acidulate și alimentele cu un conținut ridicat de zahăr.
Controalele regulate la medicul stomatolog te pot scuti de foarte multe probleme. Pentru a avea dinți puternici și sănătoși, este indicat ca vizitele la medicul stomatolog să înceapă încă din copilărie. Când vine vorba despre profilaxie dentară, aceasta trebuie realizată odată la șase luni, pentru ca medicul specialist să curețe placa dentară acumulată, precum și depunerile de tartru, astfel încât să nu se formeze cariile dentare. Totodată, în cadrul vizitelor la medicul stomatolog încă din copilărie pot fi rezolvate anumite probleme genetice, precum aglomerările dentare.
Din cauza anumitor alimente, cum sunt vinul, cafeaua și ceaiul, și a unor obiceiuri nepotrivite, precum fumatul, pe suprafața dinților pot apărea pete. Pe lângă detartrajul pe care ar trebui să îl faci de două ori pe an, pentru curățarea plăcii bacteriene și a depunerilor de tartru, o altă modalitate prin care poți avea un zâmbet strălucitor este albirea dinților. În prezent, există numeroase tehnici de albire a dinților, iar un medic stomatolog îți poate prezenta varianta cea mai bună pentru tine, ținând cont și de eventualele sensibilități.
O dantură sănătoasă te poate ajuta să fii mai încrezător în zâmbetul tău și, totodată, în forțele proprii. Să faci o bună primă impresie nu este greu, însă trebuie să acorzi o atenție sporită factorilor care pot provoca probleme orale și să respecți indicațiile medicului stomatolog în privința igienei orale zilnice.
Sursă foto: Unsplash