Porți aparat dentar și îți dorești să îți menții dinții sănătoși și curați, dar totul pare mai dificil acum de gestionat decât înainte? Ei bine, îngrijirea orală adecvată este esențială pentru succesul tratamentului ortodontic pe care l-ai realizat și pentru a evita problemele dentare pe termen lung. Tocmai de aceea, iată câteva sfaturi care îți vor fi de mare ajutor în îngrijirea dinților atunci când porți aparat dentar!
Periajul corect al dinților
Brackets-urile și firele aparatului dentar clasic creează spații unde resturile alimentare se acumulează pe parcursul zilei, favorizând apariția plăcii bacteriene și a cariilor. Tocmai de aceea, în ultima perioadă este tot mai des ales un aparat dentar invizibil. Chiar și dacă ai optat pentru un aparat invisalign, este foarte important să acorzi o mare atenție igienei tale orale.
Când porți aparatul dentar, perierea dinților trebuie să se realizeze de cel puțin două ori pe zi, ideal, însă, după fiecare masă. Pentru a te asigura că dinții tăi sunt îngrijiți corect, folosește o periuță cu perii moi și cu un capăt mic, astfel încât să cureți eficient resturile alimentare din jurul bracket-urilor și firelor aparatului dentar.
Nu uita, însă, că schimbarea periuței se face o dată la trei luni sau mai devreme. O îngrijire corectă și regulată te poate ajuta să previi probleme dentare precum cariile profunde, care pot duce la pierderea dinților, urmată de implanturile dentare necesare pentru un zâmbet sănătos.
Asigură-te că periezi toate suprafețele dinților și partea din spate a acestora. În ceea ce privește pasta de dinți, cea care conține fluor este recomandată pentru întărirea smalțului dentar și pentru prevenirea apariției cariilor.
Curățarea interdentară și folosirea apei de gură
Curățarea interdentară este la fel de importantă ca periajul regulat. Prin urmare, atunci când porți aparat dentar trebuie să folosești o ață dentară special creată pentru acestea sau dispozitive precum periile interdentare și irigatoarele bucale pentru o curățare în profunzime.
În același timp, clătirea cu apă de gură antimicrobiană este esențială pentru a reduce bacteriile și placa bacteriană. Alege o apă de gură care conține fluor pentru a avea o protecție suplimentară împotriva cariilor.
Importanța alimentației adecvate și a vizitelor regulate la stomatolog
Alimentația joacă și ea un rol extrem de important în prevenirea apariției plăcii dentare, a cariilor sau a altor afecțiuni dentare. Evitarea alimentelor lipicioase, dure sau crocante este esențială în timpul purtării unui aparat dentar, pentru a preveni deteriorarea acestuia. Prin urmare, optează, în schimb, pentru alimente moi și sănătoase, precum fructe tăiate, legume sau lactate.
De asemenea, vizitele regulate la dentist nu trebuie neglijate! Acestea permit monitorizarea progresului în purtarea aparatului dentar și depistarea timpurie a eventualelor probleme. Un medic specialist poate efectua curățări profesionale regulate și recomandări personalizate pentru cazul tău.
Purtarea aparatului dentar poate fi, într-adevăr, o provocare. Cu toate acestea, o îngrijire adecvată, controalele regulate și o atitudine pozitivă te vor ajuta să obții rezultatele mult dorite. Până la urmă, un zâmbet sănătos și frumos merită efortul!