Cum recunoști bolile copilăriei și cum le previi

Există numeroase boli ale copilăriei, infecțioase sau neinfecțioase, ale căror simptome pot fi ușor de recunoscut, iar tratamentul, eficient.

Cum recunoști bolile copilăriei și cum le previi

Unele dintre manifestările care apar, cu precădere, în copilărie pot fi evitate cu ajutorul imunizării. Totodată, menținerea unei igiene corespunzătoare este un factor important pentru a proteja copiii de infecțiile virale și bacteriene.

Unele dintre afecțiunile cunoscute ca boli ale copilăriei pot apărea și la vârsta adultă, însă acele cazuri sunt rare.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre bolile care pot apărea în perioada copilăriei.

Oreion

Oreionul este o boală contagioasă care este cauzată de un virus. În țările dezvoltate, incidența acestei boli în rândul copiilor este redusă, datorită vaccinului. ROR este un vaccin combinat care oferă protecția împotriva a trei boli ale copilăriei: rujeola (pojar), oreionul și rubeola (pojarel). Specialiștii recomandă două doze de vaccin ROR pentru ca cei mici să aibă anticorpi împotriva oreionului.

Oreion are manifestări specifice, mărirea glandelor salivare fiind cea mai comună. Însă, înainte de mărirea glandelor salivare și umflarea obrajilor, copiii care suferă de oreion prezintă, în primele zile de la contractarea virusului, alte simptome, precum febră, cefalee, dureri musculare, oboseală și pierderea apetitului.

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o altă boală a copilăriei, care se manifestă, cu precădere, în rândul copiilor cu vârste mai mici de cinci ani. În ceea ce privește această afecțiune, cauza exactă a apariției nu se cunoaște. Însă, există câțiva factori care pot duce la dezvoltarea bolii Kawasaki, printre aceștia numărându-se predispoziția genetică, expunerea la virusuri și bacterii, precum și contactul cu substanțe chimice.

Boala Kawasaki mai este cunoscută și ca sindromul ganglionilor limfatici mucocutanați, având simptome specifice, precum temperatură corporală crescută, iritație la nivelul pielii, ganglioni inflamați la nivelul gâtului, înroșirea degetelor și a ochilor.

Bronșiolita

Bronșiolita este o inflamație a tractului respirator inferior, care afectează, mai ales, copiii cu vârsta de până la doi ani. Printre simptomele specifice acestei boli se numără febra, secrețiile vâscoase, tusea seacă și respirația șuierătoare.

Bronșiolita este o infecție virală, fiind cauzată de mai multe virusuri. Cel sincițial respirator este cel mai des întâlnit. Însă, infecția poate apărea și în urma contractării cu virusuri paragripale sau adenovirus.

Cel mai des, bronșiolita apare în lunile de iarnă, nou-născuții prematur, precum și cei care au un sistem imunitar slăbit sau au probleme pulmonare fiind mai predispuși la îmbolnăvire.

Pentru a preveni îmbolnăvirea bebelușului, este important ca acesta să nu intre în contact cu copii care suferă de bronșiolită sau au alte infecții ale tractului respirator. De asemenea, o igienă adecvată ține la distanță virusurile și astfel copilul este mai bine protejat.

Sistemul imunitar al copiilor este slab dezvoltat în primii ani de viață, motiv pentru care riscul de îmbolnăvire este mai mare în cazul lor. De aceea, este important ca părinții să îi protejeze, printr-o alimentație adecvată vârstei, evitând contactul cu persoane bolnave și respectând schema de imunizare recomandată. Totodată, este esențial ca cel mic să primească îngrijiri medicale încă de la primele simptome, astfel încât procesul de vindecare să fie mai rapid și să fie evitate eventualele complicații.

Sursă foto: Unsplash

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial