Nunta este un eveniment special în viața fiecăruia, iar tinerii îndrăgostiți, care se decid să facă acest pas, visează întotdeauna la un moment desprins din basme.
Cu flori, lumânări, porumbei, decorațiuni, și multe alte elemente, o nuntă chiar se poate transforma într-o adevărată poveste. Însă, pe lângă ornamente, partea cu adevărat specială a unei nunți este respectarea tradițiilor. În zonele rurale ale țării, încă se păstrează anumite obiceiuri la nunțile tinerilor. Iar în Arad, localnicii sunt foarte atenți și respectă mereu tradițiile de nuntă, așa că dacă te pregătești de o nuntă în vestul țării, iată care sunt obiceiurile din zonă:
În Arad, familiile încă mai cheamă pețitori pentru a-și uni familiile. Iar unde nu există un pețitor, se obișnuiește ca părinții mirelui să ceară mâna tinerei mirese de la părinții acesteia. De obicei, cel care petește mireasa, are pregătită și o poezie specială, numită de folcloriști – „orație de nuntă'. În zonele rurale, după pețitul miresei, familia mirelui trece din casă în casă, cu o sticlă de țuică sau de vin și îi invită pe locuitorii satului la nunta băiatului lor. Unele invitații de nuntă în Arad sunt chiar însoțite de voie bună, cântece și joc.
În Arad, petrecerea de nuntă începe înainte cu trei zile, cu o mare sărbătoare, la care sunt invitați toți tinerii. Aceștia se cinstesc cu vin, plăcinte și alte bunătăți, iar cu o seară înainte de cununia religioasă, aceștia participă la „cusutul steagului' și la „împletitul cununii'. În zonele rurale, băieții din sat se întâlnesc împreună la casa mirelui și acolo pregătesc steagul de nuntă, care este un simbol al vitalității și al puterii. Pe un băț de lemn sunt cusute batiste, panglici, clopoței, ciucuri, spice de grâu și multe alte elemente decorative.
În ziua nunții, steagul este plimbat de stegar, în ritmul muzicii și al jocului, pentru a alunga spiritele rele. După nuntă, steagul se desface și se oferă înapoi obiectele împrumutate, însă se păstrează spicele de grâu, până când se va naște primul copil al cuplului. Aceste spice se folosesc la prima baie a celui mic, astfel încât pruncul să fie puternic și muncitor.
Un alt obicei care se respectă la nunțile din Arad este „legatul drumului'. Mai mulții copii leagă o sfoară groasă de o parte și cealaltă a drumului, și nu le dau drumul nuntașilor mai departe, pentru a lua mireasa, până când nașul nu plătește pentru dezlegarea drumului. Nașul negociază cu copiii, iar aceștia dezleagă drumul în schimbul unei sume de bani. Însă, pe aceeași stradă, drumul poate fi legat și de alți copii, care negociază la rândul lor cu nașii.
După ce nuntașii au ajuns la casa miresei, negocierea are loc din nou, de data aceasta cu mirele de față. Acestuia i se aduce întâi o femeie în vârstă, îmbrăcată în mireasă, apoi i se aduce o fetiță, îmbrăcată, de asemenea, în rochie albă. Iar după strânse negocieri, mirele reușește să o răscumpere pe mireasă. Apoi, nuntașii intră în curtea miresei, se cinstesc cu vin, pălincă și prăjituri, și dansează o horă.
Nașii, familia și restul invitaților participă la cununia bisericească și apoi la recepția de mai târziu, care durează o noapte întreagă. Unul dintre momentele cheie ale petrecerii este despletirea cununei de mireasă, care simbolizează trecerea la statutul de soție. Această coroniță este pregătită în prealabil de prietenele miresei, și este împodobită cu ciucuri, flori, mărgele și crenguțe de brad. Mărgelele sunt puse pentru ca mireasa să aibă copii frumoși, iar crenguțele de brad semnifică viața frumoasă.
Așadar, în anumite zone din Arad, mai ales în mediul rural, tradițiile de nuntă încă sunt respectate ca atare. Tinerii se distrează în continuare la activitățile de grup și pregătesc împreună podoabe și ornamente pentru nuntă, femeile pregătesc mese bogate cu bunătăți pentru invitați, iar copiii pun la cale tot felul de planuri, pentru a le da peste cap planurile nuntașilor.
Vezi locuri de vizitat din Arad!
Sursa foto: unsplash.com
Citeşte şi dansul mirilor – tot ce trebuie să știi!