Cum ne impactează anumite culori pe care le folosim în designul interior al casei?

Arh. Raluca Pavel (Iconist): ”Modul în care alegem să integrăm culorile în casa noastră și procentul în care le dozăm în fiecare încapere ne schimbă atât percepția asupra amenajării cât și a modului în care ne desfășurăm fiecare activitate în spațiul respectiv ”

Arh. Raluca Pavel (Iconist): ‘Modul în care alegem să integrăm culorile în casa noastră și procentul în care le dozăm în fiecare încapere ne schimbă atât percepția asupra amenajării cât și a modului în care ne desfășurăm fiecare activitate în spațiul respectiv ‘.


Culorile ne înconjoară în fiecare aspect al vieții noastre, ne influențează starea de spirit, deciziile pe care le luăm și, implicit, comportamentul. În psihologia culorilor, fiecare nuanță este asociată cu anumite emoții, sentimente și reacții. În acest context, arhitecții Raluca și Mihai Pavel (Iconist) ne spun cât de important este să alegem cu grijă culorile pe care vrem să le folosim în designul interior al casei noastre.

‘Nici o culoare nu este greșită și nu trebuie să ne ferim să folosim culori din teama de a nu face o greșeală, însă dacă apelăm la un specialist acesta ne va ajuta să înțelegem ce reprezintă fiecare culoare pentru noi și cum ne pot îmbunătăți acestea viața’, a spus Arh. Raluca Pavel.


Pentru a explora mai mult semnificația, impactul culorilor și pentru a înțelege mai profund felul în care culorile pot influența psihicul uman, am luat câteva exemple.

Galbenul este asociat adesea cu soarele, lumina și căldura, împrăștie energie pozitivă și dă o senzație de optimism. ‘Fiind o culoare ce vibrează de energie este folosit adesea în spațiile destinate copiilor, însă nu este greșit să folosim accente solare și în zonele destinate activităților de zi din locuința noastră’, ne-a spus Arh. Mihai Pavel. Dacă e prea îndrăzneț să zugrăvim un perete în această culoare sau să avem mobila în această nuanță care exprimă energie, putem opta pentru un obiect decorativ, precum o pătură galbenă din lână.

Albastrul este privit adesea ca o culoare relaxantă și e asociată cu liniștea, seninătatea și claritatea. ‘Am pășit în spații care erau integral colorate în albastru și nu a fost o senzație deloc apăsătoare. Anul acesta designerul David Lynch a creat, în cadrul Expoziției internaționale de mobilier de la Milano, o camera complet albastră destinată meditației și introspecției. Uluitoare experiența’, a declarat Raluca Pavel. Diminețile ar putea fi mult mai liniștite, spun specialiștii, dacă prima cafea a zilei am savura-o pe o măsuță de cafea albastră – care ne-ar induce senzația de claritate și relaxare încă de la primele ore. 


Asociat cu natura, viața și reînnoirea, verdele este culoarea care induce o senzație de armonie și echilibru. ‘Verdele este culoarea pe care instinctiv o asociem cu natura și de aceea ne oferă implicit o senzație de liniște și relaxare. Este de asemenea și culoarea care este transpusă în cele mai multe nuanțe rezultate prin combinația acesteia cu alte culori, astfel e ușor să o integrăm în orice fel de amenajare’, ne-a spus arhitectul Mihai Pavel. Prezent în tendințele acestui an, verdele poate fi integrat ușor printr-un perete din plante stabilizate. Studiile arată că expunerea la verde poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea și poate reduce oboseala mentală. Verdele este, de asemenea, asociat cu fertilitatea și creșterea și poate induce o senzație de încredere în viitor.


Psihologia culorilor ne oferă o înțelegere fascinantă a modului în care acestea pot influența psihicul uman și comportamentul. De la galbenul vibrant și optimist, la albastrul calm și liniștit, verdele revigorant, fiecare culoare are propriul impact în viața noastră de zi cu zi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial