Atunci când vine vorba de gestionarea finanțelor personale, există multe lucruri pe care trebuie să le ai în vedere. Unele se referă la ceea ce faci în prezent, altele necesită planificare pentru viitor. Însă, un lucru cert este acela că responsabilitatea financiară se învață. Și reprezintă un proces pe care trebuie să ți-l asumi de la bun început.
Responsabilitatea financiară are la bază un plan bine pus la punct, pe care este necesar să îl respecți cât mai mult. Atunci când știi cum să îți gestionezi banii, îți este mai ușor să îți atingi obiectivele, indiferent că sunt pe termen scurt sau lung. Iată câteva sfaturi care îți vor fi de folos.
Pune bazele unui buget
Primul pas este să înțelegi unde se duc banii tăi. Stabilește exact care sunt veniturile și cheltuielile lunare. În acest fel poți să știi cum să îți ajustezi cheltuielile astfel încât să îți atingi obiectivele financiare.
Fă o listă și notează absolut fiecare cheltuială pe care o ai. Apoi, stabilește ce obiective ai, care este stilul de viață pe care ți-l dorești și care este bugetul care te ajută să îți susții acest stil de viață. Fă ajustări, setează limite pentru cheltuieli, renunță la cele care nu sunt necesare și începe să pui bani deoparte.
Gândește-te la viitor
Este bine să ai obiective pe termen scurt. Însă obiectivele pe termen lung sunt cele care îți vor dicta cel mai mult modul în care îți gestionezi bugetul. Stabilește ce îți dorești pe viitor și care sunt prioritățile tale. Poate că vrei să pui bani deoparte pentru pensie sau vrei să economisești pentru educația copiilor. Sau poate te gândești să te muți la casa ta.
Dacă, de exemplu, ești deja în căutarea unei locuințe, ia în calcul ofertele pentru apartamente de vânzare în București sector 1. În acest fel știi cu siguranță că te vei stabili într-o zona dezvoltată, cu numeroase oportunități pe viitor. De asemenea, ia în calcul dacă vrei să cauți apartamente de 2 camere în sector 1 sau mai spațioase. Dacă ai în plan să îți mărești familia, atunci ți-ar fi util să verifici ofertele pentru apartamente de 3 camere în sector 1.
Creează un fond de urgențe
Un fond de urgențe reprezintă o altă modalitate prin care poți să dai dovadă de disciplină financiară. Nu poți știi niciodată ce îți rezervă viitorul, așa că este esențial să știi că te poți baza pe o sursă sigură de bani. Planifică să pui deoparte cel puțin 3 până la 6 luni de cheltuieli. Cu această sumă de bani poți să te susții în cazul unor situații neprevăzute.
E bine de menționat că acest fond de urgență este diferit față de fondurile pentru economii. În cea de-a doua situație este vorba de banii pe care îi pui deoparte pentru o vacanță sau o achiziție mai mare, cum ar fi o locuință.
Setează-ți obiective
Așa cum am menționat și mai sus, este necesar să știi exact care sunt motivele pentru care pui bani deoparte și îți calculezi bugetul lunar. Fără aceste obiective există riscul să cheltui bani fără niciun scop. După ce ai setat un obiectiv, fă un plan cu pașii necesari pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, cu termene limita și puncte pe care trebuie să le atingi.
Este important de adăugat faptul că e normal ca aceste obiective să se schimbe, chiar și în același an. Poate ai vrut să investești bani la bursă și acum te gândești să îți cumperi o locuință. Secretul succesului este să știi cum să te reorganizezi și să pui la punct un alt plan.
Responsabilitatea financiară se învață. Atât timp cât ești flexibil, ai răbdare și perseverență, poți să îți atingi orice obiectiv financiar ți-ai propus. Iar principalul beneficiu care vine odată cu responsabilitatea financiară este că te poți bucura de un viitor stabil și mai multă siguranță.