Servirea mesei este un element cheie pentru etichetă, indiferent dacă este vorba despre un eveniment amplu și festiv sau de unul restrâns și informal.
Asocierea alcoolului cu diverse feluri de mâncare trebuie realizată astfel încât gusturile și aromele să se completeze și să se potențeze reciproc. O băutură nu va salva un preparat nereușit, și nici invers, dar dacă vrei ca invitații tăi să obțină maximul de satisfacție la masa ta, atunci trebuie să înveți să stăpânești acest aspect. Alăturarea corectă a licorilor cu hrana este și un indicator al educației, priceperii și atenției la detalii, care te ridică în ochii mesenilor. Descoperă cum să faci acest lucru urmând recomandările experților, din rândurile care urmează.
Vinul este, de cele mai multe ori, băutura preferată la masă, iar acest lucru are la bază adaptabilitatea și bogăția de arome și gusturi a licorii lui Bachus. Vinul asigură o experiență de gust complexă, dacă este asociat corect cu alimentele. Vinul roșu se potrivește cu preparatele din carne de porc, oaie, vită și vânat, iar cel alb cu pește, brânzeturi și carne de pasăre. Vinurile rosé merg la fix cu preparatele din ciuperci sau cele care combină legume și carne, dar și cu deserturile, dacă sunt dulci sau demidulci. Vinul spumant se servește, de obicei, cu deserturi, dar poate însoți și preparate mai complexe de fine dining sau aperitive.
Tăriile sunt indicate pentru antreuri, pentru că stimulează apetitul. Țuica, rachiul și pălinca sunt băuturi tradiționale care merg de minune cu aperitive grase, ca brânza, șunca, mușchiul și mezelurile. Servirea lor se face în cantități limitate, doar cât să crească apetitul, nu să amețească invitații. Este indicat ca tăria să fie obținută din fructe la care nu s-a adăugat zahăr, ca prune, zarzăre, mere, pere și gutui. Whisky-ul este o altă tărie care se poate bea înainte de masă, cu singura condiție să nu fie de tip Bourbon, pentru că acesta este mai dulceag și poate tăia apetitul.
Românii sunt mari amatori de lichioruri de fructe fabricate tradițional, ca vișinata, caisata, zmeurata, afinata și altele. Mulți le beau la antreu, dar acest lucru nu este indicat, pentru că au un conținut mare de zahăr. Consecința poate fi tăierea poftei de mâncarea și absorbția prea rapidă a alcoolului în sânge. De aceea, experții recomandă să le bei fie la felurile de mâncare principale, dacă acestea au note de gust dulci, sau, și mai corect, la desert.
Berea merge bine cu mâncăruri picante, pentru că ameliorează senzația puternică de iuțeală. De asemenea, este ideală și cu preparate fast food și la grătar. Ai grijă însă să o răcești bine înainte. Berea caldă nu are un gust bun și pică greu. Berile artizanale cu gust mai puternic se potrivesc inclusiv cu fripturi și alte preparate din carne roșie, în timp ce berile artizanale cu gust fructat însoțesc bine peștele și carnea albă.
Chiar dacă știi să asociezi băutura cu mâncarea, experții afirmă că trebuie să ții cont și de anumite detalii, dacă vrei ca masa să fie reușită:
Mâncarea și băuturile alcoolice nu pot lipsi de la o masă între prieteni, rude sau cunoscuți. Dacă vrei să-ți impresionezi invitații și să pui în valoare preparatele pe care le servești, ține cont de recomandările de mai sus.
Sursa foto: pexels.com
Vezi şi ce este bograciul (bogracs) și cum să-l prepari!