Cum alegi echipamentul de trekking în funcție de vreme?

Dacă vrei să te echipezi “like a PRO” pentru următoarele drumeții pe care le ai în plan, am pregătit pentru tine un ghid complet cu echipamentele de trekking adecvate, în funcție de vremea pe care o prinzi pe traseu. 

Cum alegi echipamentul de trekking în funcție de vreme?

De la soluții impermeabile pentru ploaie la straturi multiple cu rol de protecţie împotriva gerului, elementele echipament de trekking oferă confort, libertate de mișcare și protecție specifică, de la caz la caz. 

Citește cu atenție informațiile de mai jos și află ce produse pentru drumetii trebuie să adaugi în garderoba dedicată ieșirilor în natură:

Ce echipament de trekking porți în zilele cu soare? 

Mergi în drumeție într-o zi de vară, pe un sol uscat și deloc abrupt ? Optează pentru o pereche de sandale cu barete subțiri, ce garantează o susținere excelentă a gleznelor și împiedică supraîncălzirea acestora. 

Dacă mergi pe trasee de munte cu niveluri de dificultate considerabile, trebuie să comanzi online o pereche de bocanci confortabili, impermeabili și cu o talpă ce permite o aderență excelentă

În cazul în care trebuie să porți bocanci în drumeția pe care o ai în plan, nu uita de șosete. Cele pentru trekking permit piciorului o aerisire cât mai bună, ideală pentru zilele călduroase de vară. Lungimea lor trebuie să îți permită să le tragi mai sus de bocanc, pentru ca acesta să nu irite piciorul, la un eventual contact direct. 

În privința hainelor, cea mai bună îmbrăcăminte pentru drumetii montane vara asigură confort termic și libertate de mișcare. Poartă o pereche de pantaloni scurți sau trei sferturi, ce permit picioarelor să respire fără probleme pe traseu. 

Tricourile și maiourile cât mai lejere sunt recomandate pentru o sesiune de trekking de povestit celor de acasă. Alege un material ușor precum bumbacul și o mărime cât mai confortabilă, astfel încât să gestionezi fără probleme efortul îndelungat pe care îl vei depune. 

Accesorii de trekking pentru ieșirile în zilele călduroase:

  • Pălărie sau șapcă 
  • Ochelari de soare cu UV
  • Cremă de protecție cu factor SPF 30+ 
  • Busolă sau app de orientare în spațiu 
  • Bețe de trekking 
  • Suplimente proteice. 

Așa cum bine știi, vremea de la munte se schimbă de la o oră la alta. De aceea, chiar dacă pleci pe circuit într-o zi de vară, nu înseamnă că trebuie să ai la tine doar haine pentru vreme bună. 

Pelerina de ploaie, pantalonii impermeabili, jacheta impermeabilă, puloverul sau chiar o căciulă trebuie să își găsească loc în rucsacul pentru drumeții, mai ales dacă urci vara la altitudini de peste 2000 m.   

Ce echipament de trekking porți în perioada rece? 

Orice montaniard cu experiență în drumeții de munte, în timpul lunilor de iarnă, îți va spune că echipamentul de trekking recomandat este cel în straturi. Se recomandă purtarea a 3 straturi de haine cu proprietăți specifice zilelor reci, după cum urmează: 

  1. Primul strat (stratul de bază) – îți recomandăm o bluză din material sintetic, ce se usucă foarte repede. Evită să porți bumbac în lunile reci, chiar dacă este un material confortabil. Nu îți dorești să ai ceva umed pe tine, atunci când afară, temperaturile coboară sub 0°C. 
  2. Al doilea strat (stratul intermediar) – este ideal să porți un polar, sau o jachetă cu proprietăți anti-vânt. Acest strat devine cel exterior, atunci când nu este chiar atât de frig, însă vântul bate cu putere în zone deschise.
  3. Al treilea strat (stratul exterior) – îți recomandăm o jachetă hardshell impermeabilă și rezistentă la vânt, ce permite pe deasupra și un confort termic foarte bun. 

DE EVITAT: geaca groasă de oraș, deoarece te poate încălzi foarte repede, iar tu vei avea tendința să o scoți. Astfel, te poți îmbolnăvi foarte ușor la munte, plus că o geacă voluminoasă poate încăpea cu greu în rucsac (sau chiar deloc), îngreunând întregul parcurs al traseului de trekking. 

Alegând varianta straturilor de haine pentru trekking, le poți da jos sau pune înapoi pe tine, în funcție de variațiile climatice, atât de specifice unei zone de munte, indiferent de anotimpul în care pleci pe traseu. 

În privința încălțărilor, bocancii reprezintă singura variantă pe care trebuie să o iei în calcul, atunci când traseul de trekking este acoperit cu zăpadă sau gheață. Aceștia au rolul de a ține glezna bine fixată, iar talpa aderentă permite un control foarte bun pe un astfel de sol instabil. 

Spre deosebire de cele purtate vara, șosetele de trekking și drumeții pentru iarnă oferă un confort termic foarte ridicat, pe baza materialelor din care acestea sunt realizate. 

Ce echipament de trekking porți pe timp de ploaie? 

Dacă mergi la munte într-o perioadă ploioasă, ai nevoie de un echipament impermeabil complet, din cap până-n picioare. Ai nevoie de o jacheta impermeabila și suprapantaloni impermeabili (soluții vestimentare trase la nevoie peste pantalonii de trekking). 

Mai ia la tine o pelerină de ploaie potrivită pentru dimensiunile tale, pe care să o porți peste rucsac, fiind chiar și așa suficient de mare pentru a-ți feri întregul corp de ploaie. 

Anumiți pantaloni de munte pentru ploaie sunt prevăzuți cu închidere cu fermoar, de-a lungul gambei. Atunci când ploaia te-a prins pe traseu, aceștia se trag rapid peste bocancii de drumetie, fără a mai fi nevoie să te descalți. 

Fie că mergi pe ploaie sau prin zone cu vegetație înaltă, încălțămintea trebuie să fie una impermeabilă. Este neplăcut să porți o pereche de bocanci umezi și chiar riști să te îmbolnăvești. 

Ține cont de faptul că nu există un singur nivel de impermeabilitate pentru acest tip de încălțăminte. Impermeabilitatea diferă în funcție de numărul de flexiuni (pasi) de pe traseu, asociat unei anumite distanțe (km). 

Există 3 niveluri de impermeabilitate la această categorie de bocanci: 

  1. Nivelul 1: 2000 de flexiuni – 4 km 
  2. Nivelul 2: 4000 de flexiuni – 8 km 
  3. Nivelul 3: 8000 de flexiuni – 16 km. 

RECOMANDARE: Alege perechea potrivită de bocanci impermeabili în funcție de lungimea traseului pe care urmează să te deplasezi, astfel încât să te asiguri că picioarele tale vor fi cât mai uscate posibil, pe baza unei perechi de încălțăminte specifice. 

Ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit în rândurile de mai sus și alege cele mai bune produse pentru drumeții, în funcție de vremea specifică perioadei respective!

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle