Scopul acestui masaj este de a decongestiona țesuturile, de a elimina toxinele și de a le reda țesuturilor mobilitatea, fiind tehnica principală de masaj utilizată în problemele cu celulita.
Despre acest tip de masaj se spune că este util și celor care au probleme de sănătate, însă care sunt avantajele pe care le oferă acesta și cui se adresează acest tip de masaj? Iată câteva informații esențiale în acest sens. Ce reprezintă masajul cupping?
Tehnica cupping cu ventuze pentru masaj nu este o tehnică nouă, aceasta fiind folosită acum mai bine de 3000 de ani în medicina tradițională chineză. Practicarea tradițională a acestui tip de masaj avea drept scop eradicarea unor boli din corp, considerându-se că ventuzele aplicate pacientului au o acțiune terapeutică. Dacă astăzi se folosesc ventuze din silicon pentru realizarea acestui tip de masaj, pe vremuri erau utilizate ventuzele din lemn, cele din bambus, din ceramică sau argint, cele din sticlă, precum și cele din plastic.
Nu numai în tradiția chineză era practicată această terapie, ci și terapeuții greci, cei indieni, arabi sau chiar europeni practică din vremuri îndepărtate masajul cu ventuze pentru tratarea unor afecțiuni ale corpului. Pacientului aflat pe patul masaj îi este trasă pielea cu ajutorul unor ventuze realizate din diverse materiale, este urmărită relaxarea mușchilor, însă au fost observate efecte benefice și asupra tendoanelor sau articulațiilor.
Care sunt beneficiile masajului cupping?
Practica terapeuților a demonstrat de-a lungul timpului că acest tip de masaj are efecte benefice numeroase. Alături de utilizarea unor uleiuri pentru masaj, aplicarea ventuzelor ajută la facilitarea drenajului și îndepărtarea deșeurilor toxice din organism, creșterea circulației sanguine în zonele în care sunt aplicate ventuzele, în acest fel având loc hrănirea țesuturilor cu oxigen și cu substanțe nutritive, îmbunătățirea flexibilității țesuturilor și a mușchilor, scăderea durerilor în zone specifice, reducerea tensiunii musculare, precum și scăderea edemului.
De numeroasele beneficii ale acestei practici de masaj se bucură mai ales sportivii, dat fiind că prin activarea sistemului limfatic, mușchii obosiți se recuperează extrem de rapid, iar părțile dureroase ale corpului au parte de o recuperare mai rapidă.
Nu numai sportivii sunt cei care pot beneficia de avantajele acestei terapii, ci și oamenii care prezintă diverse afecțiuni, aceasta fiind utilizată din vremurile trecute pentru tratarea unor patologii diverse. S-a demonstrat că terapia cupping este eficientă pentru tratarea unor afecțiuni respiratorii, a afecțiunilor reumatice, pentru cazurile de migrene recurente, pentru calmarea durerii la nivelul pielii, tulburărilor digestive sau ginecologice, pentru ameliorarea durerii și refacerea după entorse sau tendinite, precum și pentru îndepărtarea și tratarea durerii cauzate de osteoartrită și nevralgii.
Efectele secundare pe care le poate avea acest masaj sunt extrem de reduse, aproape inexistente. Există posibilitatea apariției unor vânătăi în locurile în care au fost aplicate ventuzele, însă acestea nu sunt dureroase și dispar de regulă în câteva zile. Persoanele mai sensibile pot simți pielea din zona respectivă ușor sensibilă la atingere, însă această senzație trece de regulă într-un timp foarte scurt.
Terapia cupping devine astfel una dintre modalitățile prin care oamenii cu diverse probleme de sănătate pot găsi calea spre vindecare sau cel puțin ameliorare a simptomelor. Rezultatele sunt obținute aproape instantaneu, în timpul îngrijirii de către terapeut, ceea ce face ca această terapie să fie ideală în cazul celor care acuză diverse dureri.