Am ajuns la Londra într-o dimineața de vară, la începutul lunii iunie, lăsând în urmă cele 30 de grade sub care se încălzea deja astfaltul din București, pentru a le schimba cu cele 18 care făceau ziua mai suportabilă din punct de vedere termic. Urma să particip la lansarea unui produs Dyson, despre care nu mi se spusese mare lucru. Secretul era incitant, abia așteptam să aflu detalii, bucurându-mă între timp că mă aflam în această capitală unde muzica, moda și cultura se întâlnesc în mod fericit.
M-am plimbat câteva ore pe străzile vii ale orașului și, spre seară, am ajuns la locul lansării, 180 Studios, unde ni s-a devoalat, în sfârșit, motivul invitației la care răspunseseră mulți jurnaliști, din mai toate colțurile lumii: lansarea căștilor audio Dyson Ontrac.
Căști audio Dyson? Eram cumva mirată, în mintea mea Dyson fiind sinonim cu aspiratoarele, purificatoarele, uscătoarele de păr ultra performante și alte device-uri care puneau aerul la treabă. Dar exact despre asta era vorba, ne-a lămurit Jake Dyson, fiul lui Sir James Dyson, inventatorul celebrelor produse, mentorul și vizionarul care a construit întregul imperiu ce-i poartă numele: despre aer!
Cum așa? Atunci când Sir James Dyson a inventat, împreună cu inginerii săi, aspiratorul care-i poartă numele, motoarele acestuia erau foarte zgomotoase. Așa că au urmat ani de studiu și cercetare pentru ca inginerii, păstrând perfomanțele aspiratorului, să găsească modalități prin care să reducă zgomotul.
În laboratoarele sofisticate aflate la Malmesbury, acolo unde am mers a doua zi după lansare, timp de 30 de ani sunetul a fost descompus și studiat în complicate grafice de unde reflectate, refractate, interferate, iar specialiștii de prestigiu, în urma miilor de teste efectuate, au descoperit modalități inedite și revoluționare prin care zgomotul nedorit să fie din ce în ce mai atenuat, astfel încât urechea umană să fie protejată, iar audiția să fie perfectă.
Căștile Ontrac urmează celor lansate acum doi ani, căștile Dyson Zone, care reduceau atât zgomotul nedorit din exterior, cât și poluarea aerului prin purificatorul atașat.
Anul acesta purificatorul a fost eliminat, iar căștile Ontrac vin și cu alte noutăți semnificative: reducerea zgomotului exterior se face până la anihilare, personalizarea elementelor detașabile – capace, pernuțe de spumă. Acestea pot fi achizionate și separat, dacă îți dorești alte combinații, gama cuprinzând 7 culori disponibile la pernuțele de spumă și 7 la capacele de pe urechi, care sunt din aluminiu, ceramică sau bronz.
Pernuțele care se sprijină pe urechi sunt dintr-o spumă care satisface orice cerință: izolează perfect și se mulează etanș. Au fost testate pe toate formele de cap și urechi, permit circularea aerului prin interiorul lor pentru ca sunetul să poată fi difuzat în mod uniform. Anularea zgomotului orașului, al străzii, sau al altei surse externe se poate face total, sau în modul transparent, adică permințându-i urechii să-l audă, lucru indicat pentru siguranța individului aflat în trafic, de exemplu. „Nu este indicată, spunea Jake Dyson la evenimentul de prezentare, „izolarea fonică totală, atunci când te afli pe stradă, pentru că îți poți risca viața neauzind o sirenă, un claxon, o mașină etc..
Lansarea acestui nou produs arată decizia companiei de a intra puternic pe piața audio. L-am întrebat pe Jake Dyson dacă nu este preocupat de concurență, pentru că piața audio este dominată de nume mari, care au o istorie îndelungată în spate în industria sunetului și mi-a răspuns că niciodată nu a gândit în termeni de competiție, pentru că, așa cum a demonstrat de-a lungul timpului, Dyson este o companie care se concentrează mai mult pe rezolvarea nevoii din piață, deci a problemei, și nu pe produs. Căștile Ontrac pot fi folosite nonstop 55 de ore, bateriile se află pe banda care traversează capul și încărcarea durează mai puțin de 20 de minute.
Am testat Ontrac, profitând de oportunitate pentru a asculta muzica mea preferată, de la arii de operă celebre până la muzică simfonică sau jazz & pop. Am avut o experiență intensă. Cele 8 microfoane care se află în interiorul căștilor captează zgomotul din afară care este preluat de un soft pregătit să-l atenueze sau chiar anihileze, dacă asta dorește utilizatorul, generând unde egale cu ale acestuia, însă… inverse.
Ontrac sunt căști statement. Îți aduci aminte sau ai auzit despre anii ‘70, când era la modă minicasetofonul prins de curea, de care erau atașate căștile mari, care acopereau în întregime urechile? Ei bine, cam acesta este și vibe-ul acestui produs, pentru că într-acolo te-ar putea duce gândul atunci când le vezi prima dată. Combinația de culori și materialele ușoare și totuși dense, durata de ascultare și calitatea sunetului sunt atuuri puternice pe care mizează acest produs.
Ascultarea muzicii, a podcast-urilor preferate, a cărților audio etc., mai ales acum, când toată lumea umblă cu căștile la urechi pe stradă, în mașină, în mijoace de transport în comun, acasă sau la birou, a creat o adevărată industrie, în care diversitatea de oferte se adresează unor nevoi la fel de diverse.
Întrebat la rându-i cui se adresează acest produs, Jake Dyson a răspuns: „tuturor celor care țin la calitatea audiției și la unicitatea căștilor, atât ca produs în sine, cât și ca performanțe tehnice.