În 2023, aș vrea ca lucrurile să se așeze pe un făgaș normal. Au fost prea multe provocări de amploare într-o perioadă scurtă: pandemia, războiul din Ucraina, problemele economice.
În legătură cu schimbările din sistemul educațional, mi-aș dori ca profesorii să aibă bucuria de a merge la școală, în cancelarie, de a se întâlni cu alți profesori. Pentru că lucrurile nu stau așa. Noi îi învățăm pe profesori cum să facă orele de fizică, de chimie interesante, astfel încât să devină materiile preferate ale elevilor. Și vedem fericirea pe care o au copiii la orele predate de profesorii noștri. Dar am vrea să regăsim această bucurie și la profesori, fiindcă e greu să o oferi dacă tu nu o ai. Nu poți să îi privești pe profesori doar ca pe niște entități care trebuie să se forțeze cât se poate de mult ca să își facă treaba bine la ore. Indiferent de cum se simt când vin la școală. Noi așteptăm multe de la profesori, le cerem mult și le oferim puțin. Așa că asta e o temă la care am început să reflectăm de ceva vreme. Avem o comunitate de profesori de fizică cu care interacționăm des și alături de care încercăm să găsim mai multe soluții pentru a rezolva această problemă. Să aflăm cum și-ar putea încărca ei bateriile. Nu doar să le cerem mereu, fără să ne gândim care ar fi nevoile lor, ce le lipsește.
De asemenea, aș vrea ca în 2023 să nu mai vedem atâtea schimbări făcute pe genunchi în sistemul de educație, fără analiză de impact prealabilă.
În ceea ce privește societatea în general, mi se pare că valorile morale par a conta tot mai puțin. Și atunci mă întreb încotro ne vom îndrepta dacă vom continua așa. E suficient să ne uităm la ce se întâmplă în Rusia de ceva vreme, la suferința pe care au provocat-o în Ucraina. Cât de mare e răul pe care îl pot face când ajung la putere oameni care nu dau doi bani pe valorile morale. Poate că ce vedem acum este un duș rece pentru noi. Poate această experiență ne va face să reflectăm puțin asupra valorilor noastre.