Criptomoneda a devenit un termen din ce în ce mai popular în ultimii ani.
Prima monedă virtuală a fost Bitcoin, care a apărut în 2009 și care a revoluționat modul în care funcționează industria financiară. În prezent, sunt mii de monede virtuale, deși doar câteva sunt foarte cunoscute, iar numărul lor continuă să crească în ritm constant.
Ce este de fapt o criptomonedă? Este un tip de valută digitală, care permite cumpărarea de bunuri sau servicii, dar care poate fi utilizată și ca formă de investiție.
În prezent, există numeroase criptomonede, inclusiv românești, care sunt disponibile tuturor într-un mod simplu, rapid și sigur, dacă accesezi o platforma crypto.
Crearea și securizarea criptomonedelor este posibilă cu ajutorul unei tehnologii noi, intitulată blockchain. Ce face această tehnologie mai exact? Împarte criptomonedele în foarte multe piese mici, care apoi sunt stocate de un grup de computere. Avantajul blockchain este că oferă siguranță financiară, întrucât, pentru decodificarea codului unei criptomonede, ar trebui ca o persoană să aibă acces la toate dispozitivele care stochează acele mici piese crypto.
Criptomonedele pot fi cumpărate de pe platformele online specializate, care, printr-un cont criptomonede, oferă servicii de asistență pentru orice situație legată de cont și tranzacționare, astfel încât să poți să exploatezi la maxim oportunitățile.
Nimeni nu știe cine este creatorul primei monede virtuale, însă pseudonimul sub care a lansat Bitcoin este, în prezent, cunoscut de toată lumea. Este vorba despre „Satoshi Nakamoto. Creatorul primei criptomonede a fost motivat de a crea o metodă de plată care să nu fie legată de nici un guvern de criza economică din 2008. Milioane de oameni au fost afectați de situația financiară din acel an, astfel că „Satoshi Nakamoto a gândit un sistem economic care să nu mai fie afectat de evenimentele politice.
Prima tranzacție a avut loc în 2010, când un utilizator a cumpărat două pizze cu 10.000 de Bitcoins. În prezent, Bitcoin este cea mai populară și valoroasă monedă virtuală dintre toate.
Anul 2021 a fost un an bun pentru domeniul crypto, înregistrând maxime istorice spectaculoase în rândul celor mai populare monede virtuale.
La începutul acestui an, prețul Bitcoin s-a prăbușit, fiind tranzacționat la jumătate din prețul de acum trei luni și întreaga piață crypto înregistrează un declin. Scăderea preţurilor a fost determinată de recentă campanie demarată de autorităţile chineze împotriva criptomonedelor.
Furnizorii de energie din provincia chineză Sichuan au încetat să mai furnizeze electricitate firmelor care se ocupă cu minarea de Bitcoin.
Tranzacțiile cu criptomonede au devenit populare și în România, mai ales în ultimii ani, după ce casele de brokeraj le-au inclus pe listele cu instrumentele financiare disponibile la tranzacționare. Este important însă să acorzi o atenție sporită noutăților din piața criptomonedelor, dacă alegi să investești în monede virtuale, întrucât piața crypto este mai volatilă decât cea tradițională.
Sursă foto: Unsplash