Creatinina serică: ce este și când este recomandată testarea sa

Creatinina serică: ce este și când este recomandată testarea sa

Creatinina serică este un indicator important al sănătății renale, iar testarea sa este inclusă adesea printre analizele de rutină recomandate de medici. În acest articol îți vom spune reprezintă de fapt creatinina serică, care este rolul său în organism, dar și când este indicată determinarea sa.  


Ce este creatinina serică

Creatinina serică este un produs de degradare a creatinei, o substanță care se găsește în mod natural în organism și contribuie la producerea energiei necesare pentru funcționarea mușchilor. În mod normal, creatinina este eliminată în mod constant din organism prin intermediul rinichilor, care filtrează sângele și îndepărtează deșeurile. Nivelul creatininei serice este un indicator al sănătății renale – dacă există o problemă la nivelul rinichilor, creatinina se poate acumula în sânge și se va elimina mai puțin prin urină.[2]


Pentru a determina nivelul creatininei serice, este necesară o probă de sânge venos. Nu este necesară o pregătire specială înainte de o astfel de analiză, dar ți se va cere să nu mănânci sau să bei nimic în noaptea dinaintea efectuării sale și să eviți să consumi carne pentru o anumită perioadă. De asemenea, dacă iei suplimentele cu creatinină, ți se va cere să întrerupi administrarea acestora.[2]

Indicații pentru determinarea creatininei serice

Determinarea creatininei serice ar putea fi recomandată în cazul în care prezinți simptome asociate cu o afecțiune renală. Exemple în acest sens sunt:

  • oboseala; 
  • umflarea feței, picioarele și/sau gleznelor; 
  • pierderea poftei de mâncare; 
  • nevoia frecventă de a urina;
  • durerea la urinare; 
  • urina spumoasă; 
  • prezența sângelui în urină.[1]

Testarea creatininei serice mai poate reprezenta și o modalitate de a monitoriza sănătatea persoanelor diagnosticate cu boli renale sau cu afecțiuni ce cresc riscul dezvoltării acestora (ex: diabet, hipertensiune arterială, istoric familial de boli renale etc.), precum și efectele unui anumit tratament, în special atunci când este vorba de medicamente ce pot afecta funcția renală.


Determinarea creatininei serice mai este indicată și după un transplant de rinichi, pentru a evalua funcționarea acestuia.[2]

Ce pot indica nivelurile ridicate de creatinină serică 

Valorile creatininei serice vor varia în funcție de vârstă, sex și masă musculară, astfel că sunt necesare analize suplimentare pentru a identifica dacă nivelul creatininei serice este normal sau nu. În general, acestea se încadrează însă între 0,74 și 1,35 mg/dL pentru bărbați, respectiv 0,59 și 1,04 mg/dL pentru femei.[2]


Valorile mai ridicate de creatinină serică sunt asociate, de regulă, cu o afecțiune renală sau o altă problemă de sănătate care afectează rinichii. Lista posibilelor cauze include, de exemplu: 

  • afecțiunile autoimune; 
  • infecțiile renale de natură bacteriană; 
  • insuficiența cardiacă; 
  • complicațiile diabetului; 
  • obstrucțiile tractului urinar.[1]

Important de reținut este însă și faptul că nu întotdeauna rezultatele anormale indică o problemă de sănătate. Nivelul creatininei serice mai poate crește și în timpul sarcinii sau din cauza exercițiilor fizice intense. De asemenea, mai poate reprezenta consecința unei diete bogate în carne roșie, precum și a administrării anumitor medicamente.[1] Singurul în măsură să-ți spună dacă rezultatele analizei indică existența unei probleme este medicul, deci adresează-te întotdeauna acestuia pentru interpretarea lor.


În concluzie, creatinina serică este un indicator important al sănătății renale, iar testarea sa poate ajuta la diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni renale. Fie că te confrunți cu simptome ce ar putea indica existența unei probleme la nivelul rinichilor, fie că prezinți factori de risc pentru dezvoltarea unei afecțiuni renale ori alte indicații pentru determinarea creatininei serice, singurul care îți poate spune dacă este sau nu necesară testarea sa este medicul tău. Tot el îți poate oferi și mai multe informații privind pregătirea pentru o astfel de analiză și ce semnificații pot avea rezultatele sale.


Bibliografie: 

  1. „Creatinine Test’, Medlineplus.gov, 2014, medlineplus.gov/lab-tests/creatinine-test/. Accessed 16 May 2023.
  2. „Creatinine Test’, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/creatinine-test/about/pac-20384646. Accessed 16 May 2023.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial