Coxartroza, sau artroza șoldului înseamnă deteriorarea cartilajului din articulația șoldului. Coxartroza este o afecțiune comună ce poate fi dureroasă.
Coxartroza, sau artroza șoldului înseamnă deteriorarea cartilajului din articulația șoldului. Coxartroza este o afecțiune comună ce poate fi dureroasă. De asemenea, coxartroza este afecțiune degenerativă, prin urmare aceasta se poate agrava în timp și poate afecta mobilitatea articulației șoldului și calitatea vieții.
Articulația șoldului este formată dintr-o parte sferică, numită cap femural și cavitatea acetabulară. Cele două sunt separate de un strat de cartilaj, care acționează ca un înveliș alunecos între capul femural și soclu (cavitatea acteabulară) și care permite capului femural să alunece și să se rotească fără probleme atunci când piciorul se mișcă. Odată cu înaintarea în vârstă, acest țesut se poate deteriora.
Subțierea cartilajului îngustează spațiul dintre oase, iar în cazurile avansate poate dispărea complet ducând la frecarea osului de os, ceea ce provoacă durere și rigiditate sporită.
Coxartroza înseamnă degradarea lentă, progresivă și ireversibilă a cartilajului de la nivelul șoldului.
Coxartroza: tipuri și cauze
Coxartroza este o afecțiune articulară degenerativă, ceea ce înseamnă că provoacă deteriorarea treptată a articulației. Aceasta este, de obicei, cauzată de uzura legată de îmbătrânire și se agravează în timp.
Descompunerea cartilajului provoacă durere, inflamație și rigiditatea articulațiilor.
Coxartroza poate apărea la unele persoane din cauza formei neregulate a oaselor care alcătuiesc articulația șoldului. Același lucru se poate întâmpla, de asemenea, la persoanele care suferă de displazie de șold, care, adică, au o cavitate a șoldului prea puțin adâncă pentru a susține bila femurală. Acest lucru duce la o presiune anormală asupra cartilajului, determinând uzura prematură a acestuia.
Stadiile coxartrozei sunt:
În cele mai multe cazuri, coxartroza este provocată de uzura normală a articulației care apare odată cu înaintarea în vârstă, dar mai există și cazuri în care aceasta este provocată de:
Coxartroza: simptome
Coxartroza poate avea simptome constante sau simptome care pot apărea în mod accelerat.
Cele mai comune simptome ale coxartrozei includ:
Coxartroza: factori de risc
Printre factorii de risc ce pot determina apariția coxartrozei se numără:
De asemenea, există anumite condiții de sănătate ce cresc riscul de apariție a coxartrozei, cum ar fi: dibetul, nivelul mare de colesterol, hemocromatoza (nivelul crescut de fier în sânge) sau deficiența de vitamina D.
Coxartroza: diagnostic
Este foarte important să aflați din vreme dacă suferiți de coxartroză, prin urmare, dacă suferiți de dureri sau inflamație în zona șoldurilor și aveți peste 60 de ani este important să vă adresați medicului pentru un diagnostic.
Pentru a diagnostica coxartroza, medicul specialist poate folosi următoarele metode:
Coxatroza: metode de tratament
Opțiunile de tratament coxartroză pot varia în funcție de tipul și stadiul afecțiunii, de vârsta pacientului, de severitatea simptomelor și de alți factori.
Deși coxartroza nu are un tratament propriu-zis, adică medicii nu pot inversa procesul de deteriorare și pierdere a cartilajului, există modalități de a ameliora durerile și de a preveni alte daune, iar acestea includ:
În cazurile foarte avansate, medicul poate prescrie operația de înlocuire a șoldului sau artroplastia șoldului, o procedură de înlocuire a unuia sau a ambelor capete ale articulației de șold deteriorate.