Chiar dacă majoritatea oamenilor clasifică ciupercile în categoria legumelor, acestea fac parte din regnul fungi.
Intoxicațiile cu ciuperci sunt foarte periculoase, iar simptomele pot apărea la câteva minute de la consumare, dar la mai mult 5-6 ore. Printre simptomele cele mai des întâlnite în cazul intoxicațiilor cu ciuperci se numără dureri abdominale, vărsături, greață, transpirație abundentă, diaree. În cazurile mai grave, intoxicațiile pot provoca stări de confuzie, halucinații și convulsii.
Unele tipuri de ciuperci pot deprinde proprietăți toxice dacă sunt combinate cu alcool.
Pentru a evita riscurile unei intoxicații cu ciuperci, îți recomandăm să le achiziționezi doar din magazine și surse autorizate și verificate de Direcția de Sănătate Publică.
Cele mai consumate ciuperci sunt champignon. Acestea pot fi găsite la raionul Piața Lidl și în alte raioane de legume din cadrul supermarketurilor. Ciupercile champignon pot fi albe și brune, acestea din urmă fiind mai aromate și puțin mai scumpe. Cel mai des, aceste ciuperci sunt comercializate în caserole de jumătate de kilogram sau un kilogram.
100 de grame de ciuperci champignon brune în compoziție circa 35 de calorii, 5 grame de proteine, 0,5 lipide și 2,5 grame carbohidrați.
100 de grame de ciuperci champignon albe conțin aproximativ 22 de calorii, 3,1 grame proteine, 0,3 grame lipide, 3,3 grame carbohidrați și 1 gram fibre.
Atunci când alegi ciupercile champignon de pe rafturile magazinelor trebuie să te asigură că au o textură cât mai fermă și să verifici ca „pălăriile' să fie întregi. Dacă nu sunt păstrate în condiții optime, ciupercile își vor schimba culoarea spre negru și vor deveni lipicioase.
Deoarece nu conțin colesterol, ciupercile sunt ideale și în cadrul unor cure sau regimuri speciale. De altfel, ciupercile sunt 90% apă, mai puțin de 3% proteine, sub 5% carbohidrați, mai puțin de 1% grăsime și circa 1% săruri minerale și vitamine.
Ciupercile conțin cantități mici de aminoacizi esențiali și vitamina B.
În plus, ciuperca este singura sursă vegetariană de vitamina D.
Cel mai des, ciupercile sunt consumate după ce sunt preparate termic. Sunt însă și excepții, între acestea fiind salatele. În cadrul unor salate sunt adăugate ciuperci champignon crude.
Din ciuperci pot fi realizate multe preparate, de la supe, sosuri, garnituri sau ca și ingredient în alte preparate. Ciupercile pot fi gătite și pe grătar sau în cuptor, dar și călite într-o tigaie cu puțin unt și usturoi.
Dacă încă nu ai mâncat o ciulama de ciuperci, nu mai pierde timpul și prepară una cât mai repede.
Mulți oameni folosesc ciupercile ca și înlocuitor al cărnii, însă acestea pot fi preparate și împreună cu preparate de carne.
Ciupercile pot fi și umplute cu diferite creme, una dintre cele mai renumite astfel de rețete fiind ciupercile umplute cu brânză de burduf.
Vezi şi gălbiori – rețete și beneficii, cum să prepari „aurul pădurii'!
Descoperă mai multe reţete de ciulama!