Neuromonitorizarea intraoperatorie este efectuată numai de medici chirurgi experimentați și are rolul de a oferi un plus de siguranță și protecție.
Neuromonitorizarea intraoperatorie este efectuată numai de medici chirurgi experimentați și are rolul de a oferi un plus de siguranță și protecție în timpul intervențiilor chirurgicale, de exemplu, în cele de tiroidă și paratiroide. Iată ce presupune această procedură, cu ce se efectuează și care sunt principalele avantaje pe care le oferă!
Procedura de neuromonitorizare intraoperatorie evaluează modul în care funcționează unele zone precum creierul, măduva spinării, trunchiul cerebral, nervii cranieni și cei periferici în timpul unei intervenții chirurgicale. Este o procedură extrem de importantă pentru identificarea și prevenirea sechelelor neurologice și a altor complicații care se pot ivi în timpul intervențiilor chirurgicale, întrucât vizează atât evaluarea țesutului neuronal, cât și a structurii neuronale vitale.
Această procedură este posibilă cu ajutorul unui aparat special pe care îl folosesc medicii chirurgi experimentați. Aparatul este modern și complex, fiind realizat cu tehnologie de ultimă generație. Acesta utilizează un sistem numit „NIM VitalTM – Medtronic', care în prezent este cel mai performant de pe piața de specialitate. Cu ajutorul său, medicii chirurgi pot monitoriza nervii atât intermitent, cât și continuu.
Există mai multe avantaje ale neuromonitorizarii intraoperatorii:
Aceștia, mai ales nervii la risc, pot fi identificați înainte să fie vizualizați. Procedura le permite chirurgilor să ia in calcul:
Aceasta se caracterizează prin structura foarte subțire și variabilitatea pozițiilor anatomice.
Acest lucru implică gradul în care funcționează nervii laringei din punctul de vedere al semnalului sonor și al afișării curbei cu amplitudine și latenta specifice. Evaluarea are loc și în timpul intervenției chirurgicale, și la încheierea acesteia.
Ghidarea strategiei operatorii în ceea ce privește nervii la risc este posibilă prin intermediul neuromonitorizării intraoperatorii. Cu ajutorul acesteia se poate lua în calcul împărțirea intervenției chirurgicale în două etape, cu scopul de a reduce riscurile vitale ale pacientului.
O astfel de strategie poate fi implementată imediat în situația în care există o lezare sau o disfuncționalitate care, în unele cazuri, are caracter iminent asupra nervilor la risc.
Prin intermediul neuromonitorizării postoperatorii se poate genera un raport prin care se atestă faptul că nervii laringei recurenți au status funcțional în urma intervenției chirurgicale. Raportul respectiv va ajunge în posesia pacientului.
Acest lucru este posibil în cadrul unei intervenții chirurgicale ce are caracter complex, în cazul cancerelor tiroidiene. Printre structurile nervoase la risc ce pot fi identificate prin neuromonitorizarea intraoperatorie se află nervul accesor, cel vag și cel frenic.
Neuromonitorizarea intraoperatorie contribuie semnificativ la sporirea nivelului de siguranță și de protecție atunci când au loc intervenții chirurgicale. Această procedură se efectuează numai de către medicii chirurgi care au experiență vastă în domeniu.
Sursa foto: shutterstock.com