Deși metodele minim-invazive, fără bisturiu, sunt adesea solicitate, intervențiile chirurgicale estetice rămân în top, pentru că acestea au rezultate permanente.
Cu siguranță ai auzit măcar o dată despre lifting facial (facelifting), o procedură pentru care optează atât femeile, cât și bărbații. Aceasta este o metodă chirurgicală de rejuvenare facială, care se adresează persoanelor cu pielea tenului și/sau gâtului lăsată și îmbătrânită. Prin diferite tehnici chirurgicale, medicul întinde pielea, îndepărtează excesul de țesut și reușește astfel să redea tenului aspectul tănăr. Iată tot ce trebuie să știi despre facelifting.
Cum se efectuează?
În general, procedura de facelifting se efectuează sub anestezie generală, deși uneori poate fi efectuată doar cu anestezie locală și sedare. Există mai multe tipuri de lifting facial, care interesează diferite zone ale feței și care presupun tehnici diferite.
Faceliftingul poate implica îndepărtarea excesului de piele și grăsime, rearanjarea și rejuvenarea mușchilor faciali sau redistribuirea grăsimii. Inciziile se fac de-a lungul liniei părului, de la tâmple până înaintea urechilor sau până în spatele urechilor și zona inferioară a scalpului. La final, țesuturile sunt întinse până la conturul nou format și sunt cusute strâns. În funcție de tehnică și zonele corectate, operația poate dura între 2 și 5 ore.
Operația de facelifting poate necesita spitalizare de o noapte. Dacă ai pe cineva care să te ducă acasă și să te țină sub observație peste noapte, este posibil ca medicul să-ți permită să pleci acasă în aceeași zi.
Tipuri de lifting facial
Există mai multe tipuri de facelifting:
- Lifting facial tradițional: inciziile se efectuează de-a lungul liniei părului, în jurul urechilor și sub bărbie. Medicul îndepărtează excesul de grăsime, întărește mușchii și celelalte structuri de la nivelul feței și gâtului. Apoi, trage pielea și o coase la locul inciziei, îndepărtând orice exces de piele rămas.
- Lifting facial SMAS: se efectuează în cele două treimi inferioare ale feței (la nivelul obrajilor și bărbiei.
- Lifting facial profund: vizează mai multe zone ale feței și se ridică incluziv stratul muscular, alături de piele și grăsime.
- Mini-facelifting: interesează doar partea inferioară a feței și gâtul. Este o metodă mai puțin invazivă și mai rapidă, inciziile fiind mai mici.
- Mid-facelifting: interesează doar zona obrajilor.
- Facelifting cutanat: se lucrează doar asupra pielii, nu și asupra țesuturilor mai profunde (cum ar fi mușchi). Astfel, recuperarea este mai ușoară. Se efectuează în general în partea inferioară a feței.
Riscuri
Ca orice procedură medicală, faceliftingul prezintă o serie de riscuri pe care trebuie să le iei la cunoștință înainte de a apela la această procedură. Deși acestea sunt rare, ele totuși există. Ce riscuri asociază:
- Hematom – cheag de sânge format în zona inciziei.
- Sângerare post intervenție
- Lezarea permanentă a nervilor – ceea ce duce la pierderea permanentă a sensibilității.
- Pierderea părului în zona inciziei.
- Infecția la locul inciziei
- Cicatrici vizibile – deși cicatricile se estompează în linia părului, se poate întâmpla ca acestea să rămână vizibile și să necesite intervenții suplimentare pentru a le estompa.
- Vindecare dificilă
- Reacție adversă la anestezic
- Reacție alergică la materiale sau substanțe aplicate pe piele (creme, pansamente)
- Complicații cardiace sau pulmonare – se asociază și cu prezența altor boli sau factori de risc (stil de viață dezechilibrat, fumat, administrare de anticoncepționale). Sunt foarte rare în cazul persoanelor sănătoase, care nu prezintă factori de risc.
Ce presupune recuperarea?
Este normal ca după operație să te confrunți cu durere, disconfort și senzația de rigiditate. Inflamația și echimozele (vânătăile) pot apărea la nivelul feței și gâtului. În primele zile după operație, leziunile vor fi acoperite cu bandaje care necesită a fi schimbate regulat. Firele se scot după 7-8 zile. Poate fi necesară terapia cu antibiotice, pentru a preveni infecțiile, însă doar medicul stabilește acest lucru.
Este important să știi că activitatea fizică se reia treptat, începând cu eforturi ușoare, cum ar fi mersul. Se recomandă evitarea ridicării de greutăți și activităților fizice intense, inclusiv a activității sexuale, timp de minim 2 săptămâni după operație. Sauna, masajul și expunerea la soare sunt, de asemenea, de evitat. Conducerea unui autovehicul este posibilă după ce disconfortul legat de operație dispare. Te poți întoarce la muncă după 2 săptămâni, dacă jobul tău nu este unul solicitant fizic.
Prin urmare, facelifting-ul poate fi efectuat în mod diferit în funcție de fiecare pacient. Programează-te la o consultație și discută cu medicul estetician despre schimbările pe care ți le dorești – vezi detalii despre operația de lifting facial efectuată de doctorul Olimpiu Hârceagă.
Sursa foto: pexels.com