Dacă ai început deja să îţi pregăteşti corpul pentru vară, ar fi bine să nu laşi la coada listei de priorităţi obţinerea unei pieli catifelate! Epilarea definitivă cu laser este recomandată în orice sezon, dar rămâne totuşi ideal de realizat în sezonul rece, din mai multe motive. De ce ar trebui să optezi pentru o astfel de modalitate ca să scapi de părul nedorit, te lămureşte doctorul Dana Bratu, medic specialist dermatolog şi director medical al clinicilor DermaBeauty Clinique.
Ce spune esteticianul despre epilarea definitivă cu laser?
Epilarea cu laser te ajută să minimizezi creşterea părului nedorit, din aproape orice zonă de pe corp. De fapt, cu excepţia pleoapelor şi, în general, a zonei ochilor, orice alt loc poate fi supus unui astfel de tratament, care îţi salvează timp şi bani, pe termen lung. Cine nu îşi doreşte, până la urmă, să aibă o piele fină permanent, fără să apeleze zi de zi la obositoarea lamă de ras sau la aparatele dureroase?!
„Laserul emite o lumină care este absorbită de melanină. Energia luminii absorbite devine apoi căldură şi deteriorează în mod controlat foliculii de păr aflaţi în piele, cei care sunt responsabili, de fapt, de producerea părului. Până nu demult, cele mai bune rezultate în epilarea definitivă se obţineau atunci când exista un contrast între părul închis şi pielea deschisă. În prezent, graţie evoluţiei tehnologiei laser, şi persoanele cu tonuri de piele mai închise au opţiunea epilării.’, declară doctorul Dana Bratu.
Dincolo de ceea ce este vizibil, specialistul ne ajută să înţelegem şi alte avantaje ale acestei proceduri cerute atât de femei, cât şi de bărbaţi: „Vorbim despre un tratament rapid, care durează pe zone mici doar 15 minute. Nu vă gândiţi că o şedinţă full body vă va răpi prea mult timp. O sesiune completă durează aproximativ o oră. În plus, este o procedură care oferă un confort sporit, comparativ cu metodele clasice de epilare cu ceară sau prin smulgere. În afară de reducerea părului, epilarea cu laser diminuează severitatea erupţiilor cutanate şi, implicit, a foliculitei. Atunci când discutăm despre epilarea cu laser discutăm şi despre siguranţă! Procedura ţinteşte anumite fire de păr, doar din zonele dorite şi elimină riscul de hiperpigmentare.’
Trebuie însă să afli că epilarea definitivă are nevoie de şedinţe de retuş, însă acestea vor fi doar anuale, atât cât să te asiguri că rezultatele se vor păstra şi în continuare! În anumite situaţii, eliminarea completă a tuturor firelor de păr chiar poate fi posibilă. În alte cazuri, te poţi aştepta la o regenerare a părului, însă firele vor fi nu doar mai puţine, ci şi mult mai puţin vizibile decât înainte.
Laserul Alexandrite, standardul de aur în tratamentul de epilare
De departe, cel mai căutat laser atunci când vorbim despre epilarea definitivă este Alexandrite, cel mai eficient şi modern aparat, standardul de aur în contextul actual. Potrivit pentru toate tipurile de piele, poate viza chiar şi părul blond. Spre deosebire de laserul cu diodă, Alexandrite susţine îndepărtarea părului nedorit mai rapid.
„Pentru clienţii noştri, folosim laserul Alexandrite Motus AX, diferit inclusiv de alte lasere Alexandrite. Energiile sunt divizate în numeroase impulsuri mici, asigurând o procedură delicată, prevenind supraîncălzirea şi deteriorarea pielii. Firele de păr aflate în faza de creştere vor fi eliminate, iar efectul se va observa la 2 săptămâni după prima şedinţă.’ – Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog
Pentru că este nevoie şi de distrugerea firelor de păr aflate în stadiu de repaus în momentul tratamentului, află că procedura presupune mai multe şedinţe. Doar specialistul poate evalua situaţia fiecărui pacient. Numărul de sesiuni diferă, în funcţie de vârstă, sex, status hormonal, culoarea pielii sau grosimea firului de păr. De obicei, este nevoie de o schemă de tratament care cuprinde între 6 şi 10 şedinţe. Încă după prima sesiune vei sesiza o rărire a firelor cu aproximativ 30%.
Cum te pregăteşti pentru sesiunea de epilare definitivă?
Înainte să te programezi la o sesiune propriu-zisă de epilare definitivă, doctorul Dana Bratu te sfătuieşte să ai în plan şi o consultaţie, pentru ca specialistul să afle dacă procedura îţi este potrivită, iar tu să ai răspunsuri avizate la toate dilemele legate de această procedură.
„Oferim fiecărui pacient instrucţiuni specifice, pentru ca pielea să fie pregătită pentru epilare. În primul rând, ar trebui să aplicaţi creme cu protecţie solară 50+, ori de câte ori ieşiţi afară, să evitaţi utilizarea cremelor pentru accelerarea bronzului şi a anumitor creme care conţin substanţe active puternice. Şi alte metode de îndepărtare a părului timp de cel puţin 4 săptămâni înainte de tratament ar trebui evitate, tocmai pentru că acestea pot perturba foliculul de păr. În schimb, chiar înainte de procedură, puteţi apela la raderea zonei exclusiv cu lama de ras.’ -Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog
Fiecare şedinţă implică purtarea unor ochelari speciali, pentru a te proteja de fasciculul laserului. Pentru că procedura nu este dureroasă, nu vei avea nevoie de aplicarea vreunui anestezic local, în schimb, specialistul poate folosi un gel care să protejeze pielea. Ulterior, este posibil să observi o uşoară roşeaţă locală, un efect firesc, care poate persista câteva ore.
De ce să alegi sezonul rece pentru epilare?
Poate te întrebi şi când ar fi cel mai bine să te programezi la un astfel de tratament. Deşi poate eşti tentat să crezi că anotimpul fustelor scurte şi al costumelor de baie este ideal pentru asta, ar trebui să te mai gândeşti o dată. În realitate, odată cu sosirea toamnei ar fi cel mai potrivit să îţi programezi sesiunile de epilare definitivă.
„În sezonul rece, pregătirea pielii şi păstrarea anumitor reguli devin mai simple, altfel epilarea definitivă poate fi realizată în orice alt anotimp. Cu toate acestea, în timpul şedinţelor de epilare sunt contraindicate expunerea la soare sau mersul la solar, pentru că ambele pot reduce puterea laserului. În acest caz, este posibil să fie nevoie de mai multe şedinţe, pentru ca aparatul să îşi demonstreze eficacitatea. Nu este mai puţin adevărat şi că pielea va deveni mai sensibilă la soare şi va avea nevoie de protecţie suplimentară pentru a nu îi cauza neplăceri, un alt motiv pentru care ar fi bine să apelaţi la procedură în timpul sezonului rece.’ – Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog
Un alt argument în acest sens este şi faptul că după şedinţele de epilare cu laser este recomandat să eviţi exerciţiile fizice care pot cauza transpiraţie în exces, transpiraţie care poate dăuna foliculilor de păr sensibili. În mod normal, transpiraţia este mai uşor de evitat, atunci când temperaturile sunt mici.
Ca orice tratament cu laser, şi epilarea definitivă vine cu contraindicaţii: dacă eşti însărcinată sau alăptezi, amână procedura. Totodată, cei care au diverse afecţiuni medicale, cum ar fi psoriazis, tulburări de sângerare sau reacţii alergice severe ar trebuie, de asemenea, să evite tratamentul.
Doctorul Dana Bratu a adunat cele mai populare proceduri estetice, clasice și premium, în cadrul conceptului inedit, DermaBeauty Clinique, cu peste 7.000 de pacienţi care au ales una din cele trei locaţii din ţară: două în București și una în Buzău! Pentru detalii suplimentare, intrați pe site-ul: https://dermabeauty.ro sau, pentru programări, sunați la numărul: +40319395