Considerat unul dintre cei mai importanți cercetători din psihologia relațiilor, Dr. John Gottman este expertul mondial nr. 1, atunci când vine vorba despre dovezile științifice cu privire la viața în doi.
Considerat unul dintre cei mai importanți cercetători din psihologia relațiilor, Dr. John Gottman este expertul mondial nr. 1, atunci când vine vorba despre dovezile științifice cu privire la viața în doi. Fiecare cuplu are probleme. Tineri sau bătrâni, pe termen scurt sau lung, vor aparea probleme si conflicte. Acest lucru nu înseamnă ca nu puteți rezolva problemele.
Autor a nenumărate cărți, dr. Gottman vine mereu cu cele mai utile și practice sfaturi pentru sănătatea relației de cuplu. Acestea și alte concepte sunt la baza Metodei Gottman pentru terapia de cuplu.
Ascultă activ partenerul tău și exprimă-ți sentimentele fără teamă sau judecată. Stabilește momente regulate pentru discuții, departe de agitația cotidiană.
Fii atent la cuvintele tale – În loc să începi o ceartă cu „Nu îți pasă', poți spune „Mă simt deconectat de tine în ultimul timp'. Acest lucru îi va permite soțului sau soției tale să te asculte fără a se simți rău și să se concentreze pe problema reală în cauză.
Gândiți-vă la comunicarea non-verbală – De multe ori trecem cu vederea limbajul corpului și modul în care ne exprimăm emoțiile, dar fiți siguri că soțul dumneavoastră recunoaște totul. Prin urmare, înainte de discuția semnificativă, încercați să vă relaxați și să o abordați dintr-o poziție senină. Acest lucru poate necesita câțiva pași suplimentari, timp și practică, dar este posibil.
Cearta nu este un semn clar ca nu ar trebui să fie împreună. Ceea ce contează este modul în care înveți sa rezolvi aceste probleme, cât de bine îți menții conexiunea în ciuda acestor dificultăți și cât de bine te concentrezi pe a merge mai departe pentru a-ți consolida relația.
Redescoperiți plăcerea de a petrece timp împreună. Fie că este vorba de o seară de film, o plimbare relaxantă sau un hobby comun, aceste momente întăresc legătura și aduc bucurie în relația voastră.
Cuplurile fericite fac eforturi pentru a învăța un lucru care se întâmplă în viața partenerului lor în acea zi înainte de a-și lua rămas bun dimineața. Când îți vezi partenerul din nou la sfârșitul zilei, împărtășește o îmbrățișare și un sărut care durează cel puțin șase secunde. Dr. John Gottman numește asta un „sărut cu potențial'. Sărutul de șase secunde este un ritual de conexiune la care merită să te întorci acasă.
După sărutul de șase secunde, purtați o conversație pentru reducerea stresului timp de cel puțin 20 de minute. Acest lucru vă oferă un spațiu pentru empatie și intimitate non-sexuală, precum și vă încurajează să înțelegeți stresul și problemele din afara relației voastre cu care vă confruntați amândoi.
Faceți din starea de bine un obiectiv comun. Mergeți împreună cu bicicleta în fiecare sâmbătă dimineață sau faceți o plimbare zilnică după cină cu partenerul dvs. Adaugă puțină noutate și emoție încercând activități noi în funcție de anotimp. Studiile arată că împărtășirea unei experiențe interesante poate aduce cuplurile mai aproape.
Mențineți vie flacăra relației prin întâlniri regulate. Fiecare moment petrecut împreună poate aduce un suflu nou în relație.
A fi într-un parteneriat pe termen lung nu înseamnă că nu te mai întâlnești. Ieșiți în mod regulat cu partenerul dvs., așa cum ați făcut înainte de a trăi împreună. Rămâneți curioși unul despre celălalt cu conversații declanșate de întrebări deschise.
Este posibil să nu fie posibil să faceți acest lucru la fiecare masă, dar ori de câte ori este posibil, opriți televizorul și puneți deoparte telefonul mobil. E-mailurile și fluxurile de rețele sociale pot aștepta.
Acest lucru vă permite să vă reconectați și să vă bucurați de compania unul altuia.
Intimitatea fizică și emoțională este vitală. Lucrați împreună pentru a îmbunătăți aceste aspecte, fie prin gesturi mici de afecțiune, fie prin momente speciale petrecute împreună.
Surprindeți-vă partenerul cu activități noi și interesante. Experimentați cu hobby-uri, călătorii sau cursuri împreună. Noile experiențe vă vor apropia și vor aduce un suflu nou relației.
Nu ezitați să apelați la un terapeut de cuplu dacă simțiți că aveți nevoie de sprijin extern. Terapia de cuplu poate deschide perspective noi și poate oferi unelte pentru o relație mai sănătoasă.
Terapia de cuplu prin Metoda Gottman este una dintre cele mai eficiente terapii de cuplu din lume și este adusă în România de către clinica de psihoterapie Id Therapy, iar Nadia Gorduza este singurul medic psihoterapeut din România specializat în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman.
Revigorarea căsniciei necesită eforturi constante și dedicare. Comunicarea, timpul de calitate, îmbunătățirea intimității și, dacă este necesar, asistența profesională, sunt cheia descoperirii din nou a bucuriei și satisfacției în relația voastră. Lucrați împreună cu dragoste și respect pentru a redescoperi fericirea împărtășită în căsnicie.