Ce provoacă efectul de plutitori sau de sclipiri în ochi? Despre anxietate și lumina albastră

Mulți oameni sunt îngrijorați dacă observă mai multe pete plutitoare sau sclipiri luminoase în ochi. Aceste tulburări – blițuri ale ochilor sau puncte negre plutitoare – sunt destul frecvente în zilele noastre.

Mulți oameni sunt îngrijorați dacă observă mai multe pete plutitoare sau sclipiri luminoase în ochi. Aceste tulburări – blițuri ale ochilor sau puncte negre plutitoare – sunt destul frecvente în zilele noastre.


Plutitorii de ochi apar când lumina ambientală stimulează retina și aceasta trimite un semnal către creier; ei sunt văzuți ca un fel de obiect aparent sau care plutește în câmpul vizual extern. Petele sau stelele (sau așa numita fotopsie) apar în momentul frecării ochilor cu degetele mâinilor. 

Din cauza înaintării în vârstă, este normal să apară asemenea simptome (șuvițe plutitoare ocazionale în vedere), pentru că gelul vitros (sau substanța care umple globul ocular numit umor vitros) începe să se separe de retină.


Se pare că acest fenomen este normal și nu putem scăpa de el, în totalitate, orice am face. După vârsta de 50 de ani, umorul vitros continuă să se contracte, apar atracții care stimulează retina, ce creează acea iluzie de lumină, sau de sclipiri în ochi. 

Cauzele acestor plutitori sau sclipiri de lumină în ochi

Blițurile de lumină pot fi un simptom al unor probleme de sănătate sau boli oculare. 

Unele medicamente pot produce aceste tulburări la ochi, cum ar fi de exemplu: Avastin, chinină, sildenafil sau Viagra, clomifel sau Clomid, voriconazol, Lanoxină. 

Migrenele pot cauza senzația de a vedea în ochi fulgere de lumină, stele sau linii în zig-zag. Astfel de simptome se ameliorează după o oră sau după calmarea migrenei.  

Flotoarele sau fulgerele de lumină pot fi cauzate de retinopatia diabetică, care este o boală diabetică a ochilor. În astfel de cazuri este indicat de mers la medic, pentru a depista și trata problemele de sănătate din timp. 

Și un atac de anxietate poate produce aceste simptome oculare: flotări sau sclipiri în ochi. Unii oameni care suferă de anxietate spun că au ritmul cardiac mai rapid, o senzație bruscă de panică și respirația mai rapidă. Ei experimentează deseori și simptome oculare, cum ar fi: 


  • Plutitori, blițuri sau sclipiri de lumină simultan
  • Pete mici întunecate care apar îndeosebi atunci când ei privesc lumina 
  • Scântei de lumină ce pâlpâie uneori peste vedere, sau fire subțiri care pot afecta claritatea vederii.

Conform unui studiu din anul 2017, realizat pe un număr de 61 de oameni, aceste simptome (mici pete în vedere, sau plutitorii vitrizi) nu erau cauzate de tulburări oculare grave. Rezultatele studiului au arătat că petele și sclipirile oculare apar mai ales din cauza anxietății, depresiei și a stresului. 


Alte cauze ale petelor și sclipirilor oculare în vedere sunt: 

  • Inflamația umorului vitros sau vitrita
  • Lovituri în partea de spate a capului
  • Desprinderea vitroasă posterioară
  • Presiunea asupra retinei (când se freacă ochii sau se strănută tare)
  • Nevrita optică, dezlipirea retinei
  • Atacuri ischemice tranzitorii
  • Diabet, epilepsie occipitală sau activitate convulsivă
  • Tumori și alte vătămări la ochi.  

Lumina albastră

Oamenii care au plutitori, sclipiri sau blițuri de lumină în ochi destul de severe, pot avea probleme dificile sau frustrante în ceea ce privește vizionarea la TV sau lucrul pe calculator. Aceste pete pot distrage atenția și provoca oboseală oculară. La asta se adaugă și efectul luminii albastre de la calculator, care accentuează oboseala ochilor și produce și alte simptome: iritație oculară, senzație de ochi uscați, durere de cap, etc. 


Pentru a preveni astfel de probleme se pot purta ochelari protecție PC care au lentile speciale ce reduc efectul luminii albastre și în plus au și un aspect elegant (prin rame realizate prin tehnologii moderne). Aceștia sunt potriviți pentru ochi, pentru lucru pe calculator, pentru vizionare de filme și distracție prin gaming, au factor de protecție împotriva luminii albastre și eventual un strat antireflex pe fețele lentilei. Prin purtarea lor se reduce oboseala oculară (mai ales atunci când se stă mai mult de 6-7 ore la calculator), se relaxează mușchiul ocular, se elimină distorsiunile vizuale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial