Ce poţi face pentru copilul tău cu autism? Descoperă câteva sfaturi utile ce vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii sale şi la consolidarea relaţiei părinte-copil!

Consolidarea relaţiei părinte-copil implică un proces continuu, influenţând dezvoltarea fizică, socială şi emoţională a copilului pe termen lung

Consolidarea relaţiei părinte-copil implică un proces continuu, influenţând dezvoltarea fizică, socială şi emoţională a copilului, pe termen lung. De regulă, pentru copiii diagnosticaţi cu autism este nevoie să se acorde mai mult timp şi răbdare în tot acest proces de dezvoltare psiho-emoţională şi comportamentală. Mai ales că, tulburarea de spectru autist (TSA) afectează dezvoltarea normală a creierului copilului în cauză, ducând la dificultăți de interacţiune socială, de comunicare şi comportamente repetitive. Citește în continuare acest articol şi vei putea descoperi ce poţi face pentru copilul tău cu autism, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii sale şi consolidarea relaţiei voastre.


Descoperă următoarele sfaturi utile pentru sprijinirea copilului tău cu tulburare de spectru autist:

Copiii cu autism pot avea dificultăți în înțelegerea și exprimarea emoțiilor, în comunicarea verbală și non-verbală, precum și în dezvoltarea abilităților sociale și comportamentale. De aceea, este important să apelezi la anumite tehnici şi activităţi potrivite, pentru a veni în sprijinul său:

  • Optează pentru sprijin profesional

Primul pas important este să cauți ajutor din partea profesioniștilor specializați în tulburarea de spectru autist, cum ar fi terapeuții şi psihologii acreditaţi. Aceștia pot evalua nevoile individuale ale copilului tău și pot crea un plan de intervenție personalizat. Acest lucru poate avea loc în cadrul terapiei ABA, respectiv analiza comportamentală aplicată, la Centrul de Integrare şi Terapie Senzorială Realm. O astfel de terapie implică identificarea anumitor comportamente nepotrivite, care vor fi corectate prin metode şi tehnici specifice. Poţi verifica mai multe informaţii pe site-ul lor, terapie-realm.ro, pentru a înţelege în detaliu ce implică această formă de tratament.


  • Implică-te în mod activ în procesul de terapie al copilului tău

Poţi învăța tehnici și strategii recomandate de terapeutul ABA, pe care le poţi aplica în interacțiunile zilnice cu copilul tău. Implicarea ta activă poate consolida progresul și poate contribui la îmbunătățirea abilităților și comportamentelor copilului tău. De asemenea, poți să te informezi și să participi la seminarii sau workshop-uri despre autism pentru a înțelege mai bine tulburarea și modalitățile de sprijinire a copilului tău.

  • Creează un mediu de învăţare stimulativ şi adecvat nevoilor sale 

Poţi crea anumite rutine predictibile, pentru a-i oferi siguranță și confort. Folosește materiale și jocuri potrivite vârstei și nivelului de dezvoltare al copilului tău, pentru a-i stimula interesul de a învăţa şi a descoperi noi obiceiuri bune. În plus, astfel de activităţi oferă şi prilejul de a petrece timp de calitate împreună, consolidând relaţia părinte-copil. 

  • Tratează fiecare acţiune a copilului cu empatie şi înțelegere

Autismul poate aduce cu sine provocări unice și poate necesita timp și efort pentru a face progrese semnificative. Este necesar să tratezi fiecare acţiune a copilului cu răbdare, empatie şi înţelegere, având în vedere că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare. Încurajează și celebrează fiecare reușită, indiferent cât de mică ar fi aceasta. 

Aşadar, aceste sfaturi esenţiale vor contribui la dezvoltarea copilului tău cu tulburare de spectru autist, cât şi la îmbunătățirea calităţii vieţii sale şi consolidarea relaţiei părinte-copil. Apelând la serviciile oferite de profesionişti şi participând în mod activ la tot acest proces evolutiv, rezultatele nu vor înceta să apară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial