Ce nu știai despre ovulele contraceptive, metoda modernă de contracepție locală, fără hormoni

Ca femeie, contracepția probabil că nu îți este străină. Ba mai mult, este o temă cu care suntem sigure că ai avut de-a face pe tot parcursul vieții tale, mai ales de când ai devenit activă sexual. Însă nu toate metodele contraceptive sunt la fel. De aceea îți vorbim acum despre contracepția locală, fără hormoni.

Tu cum ai ales metoda contraceptivă care ți se potrivește? Ai fost sfătuită de apropiați, de medicul tău ginecolog sau ai decis de una singură? Contracepția este o temă centrală în viața oricărei femei care este activă sexual și care dorește ca decizia de a aduce pe lume o altă viață să îi aparțină în totalitate. Și, în vreme ce metodele contraceptive abundă în acest moment – lucru pentru care trebuie să ne simțim norocoase – câteodată poate fi complicat să alegi din multitudinea de opțiuni. 


Unele dintre noi preferăm contracepția pe bază de hormoni, altele – utilizarea prezervativului, în vreme ce altele ne lăsăm uneori în mâna norocului.

Însă o metodă despre care, probabil, încă nu știi foarte multe este contracepția locală, fără hormoni. Ei bine, află că aceasta este o metodă foarte ușor de folosit și mult mai prietenoasă cu organismul tău decât altele, are puține efecte adverse – și acelea, neglijabile; este sigură și, în plus, se folosește doar atunci când ai un contact sexual. 


Ce este CONTRACEPT-M?

CONTRACEPT-M este o metodă de contracepție locală care distruge spermatozoizii (contine un spermicid) și formează o barieră la nivelul colului uterin, împiedicând trecerea spermatozoizilor către uter. Substanța activă din acest produs este clorura de benzalconiu, un antiseptic puternic care distruge membrana celulară a spermatozoizilor. Partea bună este că, deși eficientă, această substanță este blândă cu flora saprofită a vaginului, pe care nu o afectează, astfel că nu trebuie să-ți faci griji pentru eventuale dezechilibre deranjante.

Ovulul contraceptiv acționează strict local, fără să treacă în uter, și nici nu se absoarbe în organism, astfel încât să treacă în sânge sau în laptele matern, și nu produce malformații congenitale. 

Îl folosești cu 10 minute înainte de un contact sexual, pentru o protecție de până la 4 ore, ceea ce te scutește de grija de a lua zilnic câte o pilulă.

Când vine vorba despre eficiența CONTRACEPT-M, aceasta este foarte ridicată, comparabilă cu cea a altor metode, precum contracepția hormonală sau folosirea unui prezervativ. Dar cum nici o metodă nu funcționează în 100% dintre cazuri, trebuie să îți spunem că și ovulul CONTRACEPT-M are o eficiență de 94%, adică foarte ridicată. 


Desigur, CONTRACEPT-M nu te protejează și de infecțiile cu transmitere sexuală, iar pentru acestea ai nevoie de măsuri suplimentare, la care te încurajăm să recurgi mereu. 

Când să folosești CONTRACEPT-M?

Cum îți spuneam, contracepția locală se folosește punctual, înainte de fiecare contact sexual. Faptul că nu se folosește zilnic este un plus, mai ales dacă nu ai o viață sexuală regulată și dacă nu dorești, în aceste condiții, să folosești o metodă care presupune administrarea zilnică a unei pilule cu hormoni. Pentru că, dacă e să fim oneste, în absența unei relații stabile, efectele adverse ale oricărui tip de contracepție hormonală par să cântărească din ce în ce mai greu.


Această soluție este cu atât mai avantajoasă atunci când îți este contraindicat, din motive medicale sau de altă natură, să optezi pentru contracepția orală sau pentru instalarea unui dispozitiv intrauterin, așa cum este steriletul. 

Mai mult, contracepția locală fără hormoni poate fi folosită foarte bine după ce ai născut, în timpul alăptării (cum îți spuneam, substanța activă nu ajunge în laptele matern, așa că nu îți va afecta în nici un fel copilul) sau înainte de instalarea menopauzei, atunci când ciclurile menstruale sunt neregulate, iar hormonii îți joacă feste. 


Dacă ajungi să ai un contact sexual fără să fii pregătită, utilizând contracepție orală de suficient de mult timp încât aceasta să devină eficientă, de asemenea, poți să folosești CONTRACEPT-M. La fel, atunci când ai uitat să îți iei pilula sau ai întârziat să o faci, ovulul contraceptiv poate fi o soluție suplimentară care să nu-ți dea emoții până la declanșarea menstruației. 

Sunt și alte situații, mai specifice, în care contracepția locală fără hormoni poate fi o idee foarte bună. Dacă utilizezi un dispozitiv intrauterin, dar urmezi în același timp un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene, ovulul contraceptiv te poate scuti de griji. 


Practic, poți folosi CONTRACEPT-M oricând ai nevoie de el, știind că va acționa pe o perioadă finită de timp (4 ore) și că forma sa îl ține în locul în care ar trebui să fie pe tot parcursul contactului sexual, ajutându-te să eviți o sarcină nedorită. 

Când să nu folosești contracepția locală?

Există, însă, și situații în care contracepția orală fără hormoni nu este indicată. Spre exemplu, dacă folosești medicamente adminstrate intravaginal, trebuie să știi că acestea pot inactiva clorura de benzalconiu, substanța activă din ovulul contraceptiv. Astfel, nu utiliza CONTRACEPT-M dacă urmezi tratamente antifungice, antitricomoniazice, antibacteriene, antiseptice, antiherpetice sau preparate locale cu estrogeni. 


De asemenea, evită să folosești CONTRACEPT-M dacă ai făcut o irigație vaginală cu săpun (care, oricum, îți mai spunem încă o dată, nu este indicată, pentru că vaginul este un organ care se curăță singur, așa cum ți-a spus, cu siguranță, și ginecologul tău). Substanța spermicidă din ovul este afectată de săpunuri, indiferent de cantitatea de săpun despre care vorbim, iar eficiența acestei metode contraceptive este direct proporțională cu corectitudinea administrării. 


Nu folosi ovulul contraceptiv dacă ai hipersensibilitate la clorura de benzalconiu sau la oricare dintre celelalte substanțe ce intră în componența lui, sau dacă ai leziuni vaginale.

Cum să folosești CONTRACEPT-M?

Contracepția locală fără hormoni este o metodă flexibilă și confortabilă, care îți permite să eviți o sarcină nedorită, fără să te bazezi pe partenerul tău. Practic, decizia este complet în mâinile tale, iar dacă nu dorești să folosești metode contraceptive ce trebuie urmate și când nu ai contacte sexuale, este o opțiune perfectă pentru tine.

La fel este și atunci când crezi că metoda contraceptivă pe care te bazezi în mod normal poate fi periclitată de diverși factori. Protecția suplimentară pe care ți-o asigură te va scuti de multe bătăi de cap.

CONTRACEPT-M nu îți afectează ciclul hormonal, nu îți pune în pericol sănătatea, și se potrivește mai ales dacă viața ta sexuală este mai degrabă neregulată, fie că ai un partener stabil sau nu. 

Iar utilizarea simplă, cu doar 10 minute înainte de un contact, este cu siguranță un plus. 

Practic, după ce ai desprins cele două părți ale ambalajului, va fi nevoie să împingi pentru ca ovulul să iasă. Apoi, el trebuie introdus cât mai adânc posibil în interiorul vaginului, utilizând un deget pentru a împinge, de preferat stând culcată. Durează circa 5-10 minute pentru ca ovulul să se dizolve, de aceea contactul sexual nu poate începe imediat după introducerea lui, ci trebuie să respecte acest interval. 

Nu uita că ovulul CONTRACEPT-M se utilizează înainte de fiecare act sexual și asigură protecție timp de 4 ore, astfel că, în cazul unui alt contact sexual, va trebui să folosești un al ovul. În același timp, evită să folosești săpun pentru a te spăla sau pentru o irigație vaginală înainte sau după contactul sexual, pentru că orice cantitate de săpun poate inactiva clorura de benzalconiu. 

În loc de concluzie

Trăim într-o epocă în care metodele de contracepție sunt mai accesibile ca oricând, iar diversitatea lor înseamnă că putem face alegeri informate și benefice pentru noi, pentru corpurile noastre și potrivite stilului nostru de viață. E greu de crezut, acum, că în urmă cu doar jumătate de secol apariția contracepției așa cum o știm azi avea să cauzeze o adevărată revoluție în rândurile femeilor. Indiferent de metodele pe care acestea aveau să le aleagă de-a lungul anilor care au urmat, faptul că femeile au putut decide când să facă copii, la ce distanță de timp unul de celălalt, sau chiar să nu facă deloc le-a dat oportunitatea de a studia, de a avea cariere, de a-și urma visurile. Iar eliberarea sexuală despre care s-au scris cărți, piese și articole și s-au făcut filme a însemnat, în fapt, o victorie uriașă pentru femei.  

Datorită acestor momente putem acum, fiecare, să ne alegem metoda preferată, potrivită nouă. Deci, fie că vrei să alegi o metodă care te protejează punctual de eventualitatea unei sarcini nedorite, fie că vrei să suplimentezi metoda ta curentă, pentru mai multă siguranță, contracepția locală fără hormoni este o alegere inspirată, care nu îți afectează sănătatea și îți respectă organismul, nu îți produce dereglaje și nici alte neplăceri.  

Firește, ești liberă să alegi orice metodă consideri că ți se potrivește, dar sperăm că aceste informații îți sunt de folos. Pentru că, până la urmă, nimic nu este mai important decât să decizi în cunoștință de cauză!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial