Ce înseamnă să ai cu adevărat grijă de tine și de ce este atât de important pentru sănătatea ta

Termenul englezesc “self-care”, tradus prin “grija față de sine” sau “autoîngrijire”, se referă la gesturile și acțiunile pe care le facem pentru a ne susține sănătatea mintală, emoțională și fizică.

Termenul englezesc self-care’, tradus prin grija față de sine’ sau autoîngrijire’, se referă la gesturile și acțiunile pe care le facem pentru a ne susține sănătatea mintală, emoțională și fizică. O serie de obiceiuri bune practicate zilnic au rolul de a ne ajuta să ne relaxăm și să ajungem la un echilibru. Poate să fie vorba despre o baie cu spumă, vizionarea unui film preferat, dar și despre practicarea unui sport anume ori de controale medicale preventive. Sunt obiceiuri care te ajută să ai o stare de sănătate bună, te relaxează, te inspiră, îți oferă energie. Iată mai jos ce înseamnă să ai cu adevărat grijă de tine și de ce este atât de important pentru sănătatea ta.


Ce este conceptul self-care’?

Definiția Organizației Mondiale a Sănătății pentru  grija față de sine este capacitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a-și susține propria sănătate, de a preveni ori a face față bolilor și dizabilităților, cu sau fără sprijinul unui angajat din domeniul medical. Conceptul de self-care’ recunoaște indivizii ca agenți activi în gestionarea propriei nevoi de asistență medicală, de la prevenirea și controlul bolilor și automedicație la acordarea de îngrijire persoanelor dependente, reabilitare, inclusiv îngrijiri paliative. Conceptul nu înlocuiește sistemul de sănătate, ci oferă opțiuni suplimentare pentru asistența medicală. 


Principiile grijii față de propria persoană

Să acționezi atunci când starea ta de sănătate a fost deja afectată, de exemplu, din cauza unei boli sau a stresului, reprezintă doar parțial o soluție. Grija față de sine include măsuri de igienă personală și generală, legate de dietă, de stil de viață, de mediul de muncă și de condițiile socio-economice. Principiile grijii față de sine includ îngrijirea fizică, cea emoțională și cea spirituală.

Cum să ai grijă de tine fizic


O bună stare de sănătate fizică este esențială pentru îmbunătățirea calității vieții. Deci primul pas în planul larg al îngrijirii de sine este componenta fizică:

  • Informează-te, pentru a fi capabilă să obții, să înțelegi și să procesezi informații despre sănătate, astfel încât să poți lua singură decizii de bază. Fă-ți un control preventiv de rutină anual la medicul de familie. Este bine să-ți știi, de exemplu, nivelul de colesterol, valorile tensiunii arteriale, greutatea, istoricul familial (boli fizice sau mintale care te-ar putea afecta). Programează-ți controale regulate la medicul ginecolog, la cel generalist și la dentist. În scop profilactic, se recomandă două vizite anuale la medicul stomatolog, pentru detartraj și depistarea din timp a eventualelor probleme care pot apărea. Pe de altă parte, și proceduri precum albirea dintilor ori montarea de fațete dentare pot fi utile, pentru că un zâmbet strălucitor contribuie la creșterea stimei de sine.
  • Concentrează-te pe creșterea calității somnului. Acest aspect este foarte important pentru sănătatea fizică și mintală deopotrivă, pentru că somnul ajută la relaxare și la refacerea organismului. 
  • Adopta o alimentație sănătoasă, cu multe fructe și legume și un consum redus de carne roșie și alimente procesate. Limitează cantitatea de zahăr, sare și grăsimi din dietă și nu uita să te hidratezi corespunzător. Dacă bei suficientă apă, corpul tău va funcționa la capacitate maximă, dar și pielea ta va avea de câștigat, având mai multă strălucire. 
  • Fă mișcare regulat, cel puțin de trei ori pe săptămână. Poți practica orice activitate fizică de intensitate moderată ori mai crescută, de la mersul pe jos ori pe bicicletă la yoga sau un sport care poate contribui la stimularea ritmului cardiac.
  • Limitează sau evită obiceiurile riscante pentru sănătate, precum fumatul și consumul de alcool în exces. 
  • Adoptă comportamente preventive, de exemplu, folosirea produselor de protecție solară, pentru a limita riscul de cancer de piele, protejarea în timpul sexului, pentru evitarea bolilor și a unei sarcini nedorite, dar și vaccinarea.

Cum să ai grijă de tine emoțional

O minte sănătoasă este esențială pentru o viață echilibrată. Bunăstarea emoțională poate să fie menținută printr-o serie de bune obiceiuri precum: 

  • Exprimarea clară a sentimentelor
  • Ținerea unui jurnal
  • Evitarea persoanelor și a comportamentelor toxice
  • Practicarea activităților preferate 
  • Practicarea unei activități noi, care să te stimuleze fizic și intelectual.
  • Este vorba despre toate acele activități și inițiative care te ajută să te relaxezi și îți produc plăcere, de la petrecerea timpului cu prietenii și/ sau persoana iubită la pasiuni diverse. 

Cum să ai grijă de latura spirituală

Grija față de latura spirituală este la fel de importantă ca cea față de corp și minte, dar, de multe ori, aceasta este lăsată pe ultimul loc. Poate fi vorba despre acțiuni diverse, de la participarea la un serviciu religios, pentru persoanele care au acest obicei, la petrecerea timpului în natură, meditație, acte de bunătate ori ținerea unui jurnal în care să-ți exprimi recunoștința privind diverse lucruri care ți s-au întâmplat. Latura spirituală este un concept vast, fiecare având propriile obiceiuri în acest sens, pentru dezvoltarea și împlinirea personală.


În ritmul aglomerat al vieții cotidiene, practicile legate de grija față de sine te pot ajuta să-ți îmbunătățești calitatea vieții și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății.

Sursa foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial