Cauzele cunoscute și mai puțin cunoscute ale respirației urât mirositoare

Cauzele cunoscute și mai puțin cunoscute ale respirației urât mirositoare

Halitoza, mai cunoscută în limbajul comun drept respirație urât mirositoare, este o problemă comună, care poate afecta considerabil calitatea vieții. Nu numai că poate fi simptomul unei afecțiuni care necesită o gestionare corectă, ci poate provoca și jenă și influența relațiile și interacțiunile sociale. Cauzele respirației urât mirositoare sunt multiple și variate. Unele sunt foarte cunoscute, de exemplu, o igienă orală deficitară sau fumatul. Alte cauze sunt mai puțin cunoscute, de exemplu, anumite afecțiuni. Descoperă în cele ce urmează care sunt principalele cauze ale halitozei, precum și câteva sfaturi utile pentru gestionarea ei.

Igiena orală deficitară

Poate cea mai comună cauză pentru respirația urât mirositoare este nerespectarea cu strictețe a regulilor de igienă orală. Dacă dinții nu sunt periați regulat și corect, particulele alimentare se pot acumula în cavitatea orală, unde sunt descompuse de bacterii. Aceste microorganisme generează compuși de sulf volatili, care cauzează halitoza. Trebuie să mai știi că simplul periaj nu curăță toate zonele din gură. Pentru a elimina placa dentară și resturile alimentare dintre dinți în mod eficient, este foarte important să completezi periajul cu folosirea aței dentare sau a unui duș bucal. Nu în ultimul rând, o limbă necurățată corespunzător poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care cauzează halenă, deci nu uita să o periezi, odată cu dinții.

Alimente cu aromă puternică

Și în acest caz este vorba despre o cauză cunoscută. Usturoiul, ceapa și unele condimente pot cauza halitoză. Motivul îl reprezintă aceiași compuși de sulf pe care aceste alimente îi conțin și care sunt absorbiți în sânge după procesul de digestie. Aceștia sunt expirați ulterior prin plămâni, generând un miros neplăcut. Pe de altă parte, alimente precum produsele lactate pot favoriza dezvoltarea bacteriilor responsabile de halitoză, fiind descompuse în substanțe urât mirositoare.

Fumatul

Obiceiul afectează sănătatea orală în mai multe moduri. Pe de o parte, fumul de tutun lasă un miros persistent și neplăcut în gură. Pe de altă parte, fumatul duce la uscarea mucoasei bucale. O cantitate neadecvată de salivă favorizează proliferarea bacteriilor, lucru ce agravează halitoza. În plus, fumatul poate să deterioreze țesuturile gingiilor, ceea ce poate duce la apariția infecțiilor și afecțiunilor gingivale, cauze, la rândul lor, ale halitozei. 

Gura uscată

Xerostomia, mai cunoscută de publicul larg drept gura uscată, este un sindrom caracterizat de reducerea nivelului de salivă, ce poate fi persistentă sau tranzitorie. Saliva joacă un rol important în curățarea naturală a gurii, ajutând la eliminarea particulelor alimentare. Dacă producția de salivă scade, bacteriile vor prolifera, provocând un miros neplăcut. Gura uscată poate fi cauzată de mai mulți factori, iar printre aceștia se numără deshidratarea, unele afecțiuni, precum sindromul Sjögren, dar și anumite medicamente, ca antihistaminicele sau diureticele.

Cancerul oral

Halitoza nu este un simptom specific sau exclusiv al cancerului oral. Însă poate indica prezența acestei afecțiuni. Mai precis, cancerul oral poate provoca infecții sau leziuni în gură, creând condiții favorabile pentru proliferarea bacteriilor responsabile de respirația urât mirositoare. De asemenea, cancerul oral poate slăbi sistemul imunitar, respectiv capacitatea gurii de a lupta împotriva infecțiilor, care, la rândul lor, pot cauza halitoză. Fumatul, consumul excesiv de alcool, igiena orală deficitară și xerostomia se numără, de altfel, printre factorii de risc atât pentru halitoză, cât și pentru cancerul oral. Dacă halitoza este una persistentă și este asociată cu alte simptome, precum leziuni care nu se vindecă, dureri, sângerări sau dificultăți la înghițire, este important să fie consultat un medic, pentru investigații mai amănunțite.

Afecțiuni gastrointestinale

Mai puțină lume știe că tulburările digestive pot provoca respirație urât mirositoare. Refluxul gastroesofagian poate determina urcarea acidului gastric în esofag, provocând mirosuri neplăcute. De asemenea, infecția cu bacteria Helicobacter pylori, care cauzează ulcer gastric și disbiozele, adică dezechilibrele florei intestinale, au fost asociate și cu halitoza.

Infecții ale căilor respiratorii

Infecțiile și afecțiunile sinusurilor, gâtului sau plămânilor, de exemplu, sinuzita cronică sau bronșita, pot fi cauze ale halitozei, pentru că determină acumularea de secreții urât mirositoare. 

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat care nu este gestionat corespunzător poate duce la apariția respirației urât mirositoare. Atunci când organismul nu poate folosi corect zahărul, acesta începe să ardă grăsimile pentru a avea energie, un proces în timpul căruia sunt generați corpi cetonici. Eliminați prin respirație, aceștia pot genera un miros dulce sau fructat, cunoscut ca cetoacidoză diabetică, o complicație gravă a diabetului zaharat, care necesită asistență medicală imediată.

Afecțiuni renale și hepatice

Bolile renale cronice și insuficiența renală pot provoca respirație urât mirositoare. Dacă rinichii nu mai pot elimina corect deșeurile din organism, toxinele se acumulează în sânge, iar unele dintre ele sunt eliminate prin plămâni, provocând un miros de metal sau de amoniac în respirație. În cazul insuficienței hepatice, respirația poate avea un miros dulce sau ușor mucegăit, cunoscut ca fetor hepatic. 

Cum poți gestiona eficient respirația urât mirositoare

În primul rând, prevenirea sau reducerea respirației urât mirositoare este posibilă prin adoptarea unor obiceiuri corecte de igienă orală și consultarea regulată a unui medic dentist, pentru detartraj, dar și pentru depistarea din timp a unor eventuale afecțiuni ori infecții. Periajul dinților de cel puțin de două ori pe zi, cu o pastă care conține fluor, folosirea aței dentare sau a dușului bucal și curățarea limbii sunt obiceiuri corecte de igienă dentară. De asemenea, hidratarea corespunzătoare a organismului poate preveni uscăciunea la nivelul gurii. Este recomandată, totodată, consultarea unui medic pentru tratarea eventualele afecțiuni medicale subiacente, de exemplu, gastrointestinale ori respiratorii. 

Respirația urât mirositoare este o problemă frecventă, cauzele acesteia pot fi variate și complexe, iar unele dintre ele sunt mai puțin cunoscute. O gestionare corespunzătoare, în colaborare cu medicul dentist sau alți specialiști, după caz, este esențială pentru tratarea eficientă a halitozei.

Sursa foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial