Independente, grațioase și foarte descurcărețe, pisicile se remarcă și prin inteligența deosebită, inteligență de care dau dovadă în tot felul de situații: rețin exact ora la care li se servește micul dejun sau cina, știu cum să iasă din bucluc când fac câte o mică poznă, iar odată ce pătrund în căminul nostru, învață repede regulile de igienă.
Așadar, cât de inteligente sunt, de fapt, pisicile? La această întrebare vom răspunde în rândurile următoare, bazându-ne, bineînțeles, și pe ceea ce spune știința.
Discuția despre inteligența pisicilor ar putea porni de la mărimea creierului acestora. La prima vedere, oamenii ar fi tentați să creadă că inteligența pisicilor este direct proporțională cu mărimea creierului lor. Această presupunere nu se dovedește a fi, însă, adevărată.
Deși creierul pisicilor este mai mic decât al câinilor și semnificativ mai mic decât al ființelor umane, în realitate, între creierul nostru și creierul pisicilor există destule asemănări. De pildă, fiecare parte din creierul unei pisici îndeplinește un anumit rol și, totodată, este conectată la celelalte părți. Conform statisticilor, creierul pisicilor este asemănător aproximativ 90% cu creierul nostru.
În plus, cortexul cerebral al acestor animale de companie, responsabil cu planificarea acțiunilor, interpretarea limbajului, stocarea memoriei de scurtă și lungă durată, conține aproximativ 300 de milioane de neuroni.
Mai mult decât atât, creierul pisicilor se remarcă printr-o calitate pe care creierul uman nu o deține. Este vorba despre numărul de celule nervoase din zona creierului responsabilă cu văzul, semnificativ mai mare decât cel din creierul uman. De altfel, simțul vizual extraordinar de ascuțit ar putea fi considerat una dintre superputerile pisicilor, care pot vedea chiar și în întuneric. Acest lucru se datorează și faptului că pupilele lor sunt de trei ori mai mari decât ale oamenilor.
Această dezbatere este frecvent întâlnită în rândul iubitorilor de câini și pisici, motiv pentru care am decis s-o abordăm și noi – tot dintr-o perspectivă științifică.
Pe de-o parte, dacă ne raportăm la faptul că pisicile sunt mai greu de dresat decât câinii, care învață rapid noi reguli și comportamente, am putea spune că balanța înclină în favoarea inteligenței câinilor. Pe de altă parte, am putea spune că pisicile sunt mai independente decât câinii și că le place să facă anumite lucruri doar când vor.
De fapt, pisicile și câinii au tipuri diferite de inteligență, arată numeroase studii. În timp ce câinii sunt mai ușor de dresat și rezolvă diferite sarcini cu ajutorul stăpânilor lor, așadar sunt mai sociabili, pisicile duc la bun sfârșit diferite „misiuni' de unele singure, deoarece au un grad mai mare de autonomie, de independență.
Răspunsul este nu. Sigur, există rase de pisici (așa cum e rasa Bengaleză) mai sociabile, mai deschise cu stăpânii lor, dar și cu alte pisici, motiv pentru care unii le-ar putea considera mai inteligente.
Adevărul este, însă, că pisicile pot da dovadă de inteligență în moduri diferite, iar cel mai bun lucru pe care îl putem face este să evităm să legăm nivelul de inteligență de rasă. Să reținem, așadar: inteligența se poate manifesta în moduri multiple.
Cu dragoste, cu multă dragoste, atenție, responsabilitate, cu hrană de calitate, așa cum e hrana umedă pentru pisici Purina Felix , cu vizite la medicul veterinar pentru efectuarea vaccinurilor și, din nou, cu multă dragoste.
Sigur, unele pisici au nevoie de mai multă afecțiune decât altele, unele își manifestă afecțiunea față de proprietarii lor mai mult decât altele, așa că este esențial să te adaptezi la nevoile animalului de companie al familiei.