Toată lumea se simte copleșită și extenuată din când în când, dar, când stresul devine cronic, consecințele asupra sănătății pot fi grave.
Stresul este unul dintre factorii favorizanți pentru dezvoltarea depresiei și a unor boli cardiovasculare și poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar. Totodată, stresul poate afecta sănătatea pielii. Apariția sau agravarea anumitor afecțiuni ale pielii, precum rozacee sau acnee, îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor, dar și tenul ucat sunt doar câteva dintre problemele cutanate care pot fi cauzate de stres.
Stresul cronic poate afecta pielea în două moduri. În primul rând, hormonii pe care corpul tău îi eliberează atunci când ești stresat pot duce la modificări fiziologice care au un impact negativ asupra pielii. În al doilea rând, din cauza stresului, poți adopta anumite obiceiuri nesănătoase, care au consecințe asupra tenului.
Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre efectele negative ale stresului asupra sănătății pielii.
Când te simți stresat, corpul tău produce mai mult cortizol, cunoscut și sub numele de „hormonul stresului. Există anumite cercetări care sugerează faptul că există o legătură între erupțiile acneice și stres. O cercetare din 2017 a analizat cum afectează stresul sănătatea pielii în rândul studentelor la medicină cu vârste cuprinse între 22 și 24 de ani. Oamenii de știință au descoperit că nivelurile mai ridicate de stres sunt corelate cu severitatea acneei. De asemenea, un alt studiu din 2011 a examinat potențialii factori agravanți ai acneei, cercetătorii descoperind că stresul, lipsa somnului, consumul de alcool și menstruația pot agrava acneea.
O altă afecțiune dermatologică care poate apărea din cauza stresului este rozaceea. Persoanele care suferă de acnee severă sunt mai predispuse să dezvolte această boală de piele. De asemenea, printre factorii agravanți ai rozaceei se numără stresul, anxietatea, cafeina, precum și băuturile alcoolice.
Pentru a preveni apariția anumitor boli de piele, este necesar să te asiguri că nivelul de stres nu depășește pragul critic și nu devine cronic, dar și să respecți rutina zilnică de îngrijire a tenului, folosind produse adecvate nevoilor tale și care pot împiedica dezvoltarea unor probleme cutanate, precum lotiune micelara anti-roseata Rosederm sau cremă pentru pielea grasă cu imperfecțiuni severe.
Un alt efect al stresului asupra tenului este apariția pungilor sub ochi, care, deși nu reprezintă o problemă care poate pune în pericol viața, sunt inestetice. Ele sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, deoarece mușchii de susținere din jurul ochilor slăbesc. Totodată, pielea lăsată cauzată de pierderea elasticității poate contribui la apariția pungilor oculare.
Stresul, care, de multe ori, duce la privarea de somn, contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și apariția primelor semne ale senectuții, precum liniile fine, elasticitatea redusă și pigmentarea neuniformă. Pierderea elasticității pielii poate contribui, de asemenea, la formarea pungilor sub ochi.
Specialiștii recomandă ca somnul din timpul nopții să fie între 7 și 9 ore, astfel încât celulele organismului să se poată regenera și toate procesele necesare funcționării propice a corpului să se desfășoare în parametri optimi.
Stratul cornos este partea exterioară a epidermului și conține proteine și lipide care joacă un rol esențial în menținerea celulelor pielii hidratate. De asemenea, acționează ca o barieră care protejează pielea. Atunci când stratul cornos nu funcționează optim, pielea poate deveni uscată și apare senzația de mâncărime.
Stresul afectează funcția de barieră a stratului cornos și, drept consecință, poate influența negativ retenția de apă a pielii. Din acest motiv, și capacitatea de vindecare a pielii scade.
Stresul este unul dintre principalii inamicii ai sănătății organismului, afectând aproape toate organele. De aceea, este necesar să poți gestiona factorii de stres înainte de a dezvolta probleme grave de sănătate.
Sursă foto: Unsplash