Menținerea sănătății orale la cote optime este esențială pentru bunăstarea generală a organismului. Durerile dentare pot afecta grav viața de zi cu zi. Din fericire, multe probleme dentare pot fi prevenite cu îngrijire și atenție corespunzătoare. Descoperă mai jos care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor dentare și cum să le previi.
Cariile
Acestea sunt una dintre principalele cauze ale durerilor dentare. Cariile apar atunci când placa bacteriană, o peliculă lipicioasă formată din bacterii, acumulată pe suprafața dinților și sub gingii, se combină cu zaharurile din alimente și produce acizi care atacă smalțul dentar. În timp, acest fenomen poate provoca apariția cariilor și chiar a bolii parodontale. Singura metodă de a elimina placa bacteriană și, implicit, de a preveni apariția cariilor este periajul corect, efectuat timp de minimum două minute, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Periajul se completează folosind ața dentară, care poate elimina resturile alimentare din zonele mai puțin accesibile periuței de dinți. De asemenea, pentru prevenirea cariilor se recomandă:
- limitarea consumului de alimente și băuturi dulci și optarea pentru alternative mai sănătoase
- vizitele regulate la medicul dentist, pentru controale și detartraj.
Malocluzia dentară
Malocluzia dentară se referă la poziționarea incorectă a dinților, ceea ce duce la o mușcătură greșită între partea inferioară și cea superioară a gurii. Malocluzia poate să provoace defecte de poziționare a dinților și chiar modificarea aspectului feței, probleme de vorbire, dureri și disconfort la masticație. Pentru a preveni durerile și disconfortul provocate de malocluziile dentare se recomandă eliminarea cauzelor acestei afecțiuni, care își pot avea originea în copilărie, de exemplu, suptul degetului mare, utilizarea frecventă a suzetei după vârsta de trei ani și folosirea prelungită a biberonului.
De asemenea, se recomandă efectuarea unui tratament ortodontic, după un prealabil control efectuat de medicul dentist. Tratamentele ortodontice pot fi efectuate la orice vârstă, după dezvoltarea dentiției permanente. Vizitează un specialist ortodont pentru o evaluare, pentru a afla despre beneficiile unui aparat dentar Invisalign sau clasic și pentru a beneficia de un plan de intervenție personalizat.
Sinuzita maxilară
Printre cauzele sinuzitei maxilare, o infecție frecventă din sfera ORL, se numără și afecțiunile dentare care s-au extins în zona sinusurilor maxilare. Mai precis, o infecție sau o inflamație a dinților aflați sub sinusurile maxilare poate afecta membrana osoasă care le desparte. Pentru a preveni durerile dentare asociate unei sinuzite maxilare este recomandat:
- să tratezi rapid infecțiile respiratorii, pentru a preveni răspândirea bacteriilor
- să programezi un control la medicul dentist. Acesta va pune la punct un plan de tratament personalizat pentru eliminarea cauzelor din sfera orală care au provocat sinuzita
- să respecți regulile unei igiene orale corecte, pentru a reduce riscul de infecție.
Bruxismul
Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin scrâșnirea sau strângerea dinților, cel mai frecvent în timpul somnului. Cele mai comune cauze ale bruxismului sunt stresul, insomniile, apneea obstructivă, dar și utilizarea unor tratamente antidepresive. Dacă nu este gestionat corespunzător, bruxismul poate să cauzeze dureri dentare, afecțiuni ale maxilarului și uzura prematură a dinților, prin modificarea formei lor, fisuri, tocire etc. Nu există un tratament medicamentos care să trateze bruxismul, dar medicul poate recomanda, în funcție de caz, antiinflamatoare pentru ameliorarea durerilor, precum și relaxante musculare. Principala modalitate de a preveni complicațiile bruxismului este, de obicei, purtarea unei gutiere dentare pe timpul nopții, pentru a opri contactul ocluzal. Dacă suferi de bruxism, este recomandat să apelezi la un medic stomatolog, pentru a beneficia de gutiere personalizate. Uneori, în funcție de starea danturii, medicul poate să recomande și un tratament ortodontic. De asemenea, se recomandă:
- gestionarea stresului, prin tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația, sau terapie comportamentală cognitivă
- evitarea substanțelor stimulatoare, precum cofeina și alcoolul
- respectarea regulilor unei igiene orale corecte.
Inflamațiile
Inflamațiile dentare pot apărea sub diferite forme, cum ar fi gingivita (inflamația gingiilor) și parodontita. Aceste afecțiuni sunt cauzate, cel mai frecvent, de o igienă orală deficitară, care favorizează acumularea bacteriilor, fenomen care va duce la inflamarea gingiilor. Pentru a preveni inflamațiile dentare se recomandă:
- practicarea unei igiene orale riguroase, cu o periuță cu peri moi, care va fi schimbată la maximum trei luni, o pastă de dinți cu fluor, precum și cu ață dentară
- folosirea unei ape de gură antiseptice, care poate să reducă nivelul bacteriilor din cavitatea orală
- includerea în dietă a unor alimente bogate în vitamine și minerale
- Renunțarea la fumat, un viciu care poate să crească riscul apariției bolilor gingivale.
Durerile dentare pot fi afecta viața de zi cu zi, dar cele mai multe dintre ele pot fi prevenite printr-o bună igienă orală și prin vizite regulate la medicul dentist. Prevenția este mai bună decât tratamentul atunci când vine vorba despre bunăstarea organismului, inclusiv despre starea de sănătate orală.
Sursa foto: Freepik