Chiar dacă aspectul este primul detaliul la care ne uităm atunci când vrem să cumpărăm ceva de îmbrăcat, materialul este și mai important. Printre cele mai importante proprietăți ale materialelor din care sunt fabricate hăinuțele pentru copii sunt capacitatea de absorbi umezeala, absența oricăror substanțe chimice în lanțul de producție și, nu în ultimul rând, eliminarea oricărui risc de alergii.
Hainele pentru copii, spre deosebire de alte produse, cum ar fi jucăriile sau lenjeria de pat, intră în contact direct cu pielea, pe toată suprafața ei. Din acest motiv, orice substanțe chimice sau alergeni, precum și materiale care zgârie, sunt extrem de periculoase. În special pentru că cei mici sunt în creștere, iar unele substanțe pot cauza grave întârzieri în dezvoltare.
Printre cele mai recomandate materiale se numără bumbacul, pentru hainele de zi cu zi, dar pentru ocaziile mai speciale, poți cumpăra cu încredere rochii pentru bebeluși, confecționate din satin sau mătase naturală.
Iată care sunt cele mai importante materiale pentru hainele copiilor:
- Bumbac organic
Acest material moale este cea mai populară alegere pentru îmbrăcămintea pentru bebeluși. Haine de zi, lenjerie, pijamale și chiar piese vestimentare de ocazie pot fi confecționate cu succes din acest material, iar modelele sunt grozave. Bumbacul organic este alegerea perfectă, deoarece în tot procesul de cultivare și procesare nu sunt utilizate substanțe chimice sau îngrășăminte. În multe zone ale lumii bumbacul este o țesătură tradițională, utilizată pentru confecționarea tricourilor, rochiilor, pantalonilor sau altor tipuri de haine. Bumbacul nu provoacă alergii și este rezistent. De asemenea, permite circulația aerului, astfel încât pielea poate să respire liber.
- Inul
Este a doua variantă preferată, atunci când vine vorba despre materiale utilizate pentru confecționarea hainelor pentru copii. Este o țesătură naturală, utilizată în special vara, deoarece permite aerului să circule și absoarbe umezeală. Nu este recomandat pentru confecționarea lenjeriei, dar este foarte apreciat ca material pentru cămăși, bluze, sau pantaloni de vară.
- Satinul
Pentru ocaziile speciale, satinul natural este alegerea perfectă. Este un material ușor, moale și foarte plăcut la atingere, având o suprafață lucioasă și una mată. Deoarece nu are proprietăți ridicare de conductibilitate termică, satinul menține temperatura corpului. O altă proprietate a satinului este faptul că nu se șifonează și este foarte rezistent.
- Mătasea naturală
La fel ca și satinul, este un material mai prețios, pretabil pentru hainele de ocazie, în special rochițe pentru botez. Această utilizare se datorează și faptului că este mai puțin accesibil din punct de vedere al prețului.
- Lâna
Pentru zilele reci, de iarnă, lâna este materialul perfect, care poate oferi căldură și confort. Fiind prelucrată din blana animalelor, lâna este un material natural, predestinat să încălzească corpul. Lâna este transformată în diverse tipuri de fibre, putând fi utilizată atât sub formă de fire, din care se confecționează articolele de îmbrăcăminte tricotate (cum sunt șosetele, puloverele, căciulile și fularele), dar și sub formă de stofă, din care se confecționează hainele obișnuite (pantaloni, paltoane, sacouri). Lâna este un material apreciat în toată lumea, iar tehnologiile moderne de prelucrare îi oferă un aspect moale și plăcut, astfel încât cei mici adoră hăinuțele pufoase de iarnă.
Copiii mici, în special bebelușii, pot dezvolta frecvent alergii și afecțiuni ale pielii, datorate de cele mai multe ori substanțelor chimice cu care acestea sunt tratate. Un tricou simplu, realizat din bumbac organic, dar care are un imprimeu sau este colorat cu vopsele toxice, poate fi extrem de periculos pentru copilul tău. Din acest motiv trebuie să acorzi foarte multă atenție atunci când cumperi haine pentru el, iar cea mai bună metodă de a lua decizii bune este să citești eticheta.
Sursa foto: piqsels.com