Care este diferența între FIV și inseminare artificială?

Fertilizarea in vitro sau FIV și inseminarea artificială sau IA sunt două tratamente de fertilitate care fac parte din categoria metodelor de reproducere umană asistată medical.

Care este diferența între FIV și inseminare artificială?

Fertilizarea in vitro sau FIV și inseminarea artificială sau IA sunt două tratamente de fertilitate care fac parte din categoria metodelor de reproducere umană asistată medical. Scopul lor este de maximiza șansele de a concepe un copil în cazul cuplurilor care experimentează dificultate în a deveni părinți pe cale naturală. Sunt două proceduri complete diferite, recomandate în funcție de natura problemelor de infertilitate din cuplu. [1]

Dacă dorești să afli mai multe despre FIV si IA, descoperă în acest articol câteva detalii despre tehnicile diverse pe care le implică și diferențele cheie care le recomandă pentru anumite cupluri. 

Ce sunt FIV și IA?

Inseminarea artificială este o tehnică simplă care presupune introducerea spermei recoltate și prelucrate anterior la nivelul uterului pentru a mări șansele de concepție. Pentru a le maximiza, metoda IA este adesea combinată cu un protocol de stimulare ovariană. Poți afla mai multe despre inseminarea intrauterina pe site-ul Fetal Care

Fertilizarea in vitro este o formă de reproducere umană asistată medical mai complexă care implică multipli pași: stimularea ovariană, recoltarea ovocitelor, fertilizarea ovocitelor și a spermei într-un laborator genetic și implantarea embrionului rezultat la nivelul uterului la câteva zile distanță de la momentul fertilizării. Prin urmare, majoritatea pașilor care conduc la sarcina dorită au loc în afara corpului uman, într-un laborator. [1, 2]

Principalele diferențe dintre FIV și IA

Atât FIV, cât și IA sunt metode utile pentru depășirea problemelor de infertilitate, dar există câteva diferențe esențiale: 

  • IA este o tehnică mai simplă pentru că nu implică recoltarea de ovocite. În cazul FIV este necesară o procedură chirurgicală pentru a obține ovocitele care vor fi fertilizate în cadrul laboratorului. 
  • Dacă inseminarea artificială este combinată cu un protocol de stimulare ovariană, acesta va miza pe rezultate minime pentru a evita riscul unei sarcini multiple. De obicei, dacă apar mai mult de 2 sau 3 foliculi, medicul poate recomanda întreruperea tratamentului. Pe de altă parte, metoda FIV are ca scop recoltarea unui număr cât mai mare de ovocite – între 6 și 15.
  • Atunci când optezi pentru IA, fertilizarea are loc la nivelul trompelor uterine, în timp ce în cazul FIV fertilizarea se produce în laborator. 
  • Șansele de succes sunt mai mici în cazul IA – aproximativ 15% per încercare pentru cuplurile cu o prognoză bună. Ciclurile de FIV au o rată de succes mai mare – în anumite cazuri poate atinge până la 60%. 
  • Inseminarea intrauterină nu este utilă în cazul în care trompele uterine sunt blocate sau sperma are o calitate scăzută în timp ce FIV te poate ajuta să rămâi însărcinată chiar și atunci când există astfel de probleme de fertilitate. 
  • IA asigură șanse de succes semnificativ mai reduse decât FIV atunci când infertilitatea este deja prezentă de peste 3 ani, medicul a stabilit diagnosticul de endometrioză sau problemele de fertilitate masculine sunt moderate. [2]

Când sunt recomandate?

Cel mai adesea, medicul recomandă unui cuplu inseminarea artificială atunci când trompele uterine nu sunt afectate, problemele de infertilitate durează de mai puțin de 3 ani sau sunt necunoscute și calitatea spermei este adecvată. Fiind o procedură mai accesibilă ca preț și mai puțin invazivă, este deseori primul pas considerat pentru rezolvarea problemelor de infertilitate. 

Fertilizarea in vitro devine recomandarea medicului după trei sau patru proceduri de inseminare artificială care nu au avut succes sau atunci când se constată următoarele afecțiuni și IA nu mai poate fi considerată:

  • Probleme de infertilitate masculină semnificative;
  • Trompe uterine blocate care nu pot fi corectate printr-o intervenție chirurgicală; 
  • Avorturi spontane multiple;
  • Endometrioză. 

Vârsta poate fi și ea un motiv pentru care medicul recomandă omiterea IA și optarea pentru un ciclu FIV. [1, 2]

Atât inseminarea artificială, cât și fertilizarea in vitro sunt proceduri de reproducere asistată care pot ajuta cuplurile care se confruntă cu probleme de fertilitate. Pentru a decide care dintre ele este mai potrivită în cazul tău, este important să consulți un medic de specialitate. 

Bibliografie:

  1. kaputk. Whats the Difference between IVF and IUI?' Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, 31 Jan. 2022, health.clevelandclinic.org/iui-vs-ivf/. Accesat la 23 Nov. 2022.
  2. tttigres. Differences between Artificial Insemination and in Vitro Fertilisation.' Instituto Bernabeu – Clínicas de Reproducción Asistida, 14 Dec. 2011, www.institutobernabeu.com/en/blog/differences-between-artificial-insemination-and-in-vitro-fertilisation/. Accesat la 23 Nov. 2022.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial