Mierea naturală este produsă din nectarul cules din florile plantelor şi adus de către albine în stup, unde este transformat în miere.
„Mierea artificială’ este produsă din sirop de zahăr plasat intenționat în vecinătatea stupului. Albinele colectează şi transportă acest sirop de zahăr în stup și il transformă în miere. Mierea artificială poate rezulta şi în urma amestecului de miere naturală cu diferite substanțe, pentru crearea unor cantități mai mari de produs.
Analizele efectuate la un laborator specializat ne pot spune dacă mierea este naturală sau nu. Cele mai importante caracteristici ale mierii sunt: gustul, mirosul şi aspectul.
Mierea artificială de obicei este perfect transparentă in timp ce mierea naturală este mai tulbure.
Mierea naturală după ce se cristalizează are textura de pastă, cremă.
Mierea naturală este mult mai densă decât cea artificială. Mierea naturală are miros de plante şi gust aromat de plante în timp ce mierea artificială nu are un miros specific, iar gustul este doar dulce.
În concluzie, important este să alegem mierea naturală în defavoarea celei contrafăcute, iar un element prin care putem elimina alegerea greșită este să achiziționăm de preferat miere direct de la producătorii locali români în defavoarea supermarket-urilor. Un exemplu de miere naturală este Mieva, făcută direct din inima Moldovei, județul Vaslui.