Procedura de airflow dentar este o metodă modernă de igienizare orală, care a devenit tot mai populară în ultimii ani datorită eficienței sale. Este o tehnică avansată utilizată de medicii stomatologi pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul, contribuind astfel la sănătatea și estetica danturii. În esență, procedura de airflow se bazează pe utilizarea unui jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu. Acest amestec este aplicat cu presiune pe suprafața dinților, permițând curățarea eficientă a acestora, fără a deteriora smalțul dentar.[1][3] Când este recomandată efectuarea acestei proceduri și de ce vei afla mai jos.
Când este indicată efectuarea unei proceduri de airflow dentar?
Procedura de airflow dentar reprezintă o metodă modernă și minim invazivă de a avea grijă de sănătatea ta orală. Efectuată periodic, aceasta poate contribui la prevenirea acumulării de placă bacteriană și tartru, motiv pentru care este adesea inclusă în pachetele de igienizare dentară oferite de clinicile de stomatologie.[1][3] Efectuarea sa mai este recomandată și înainte de începerea unor tratamente stomatologice complexe. Se utilizează ca etapă pregătitoare pentru tratamente ortodontice, cum ar fi montarea aparatului dentar, tratamente protetice, precum montarea de coroane dentare sau implanturi, sau proceduri de albire dentară. Prin îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene și a tartrului, se asigură o bază curată pentru aceste tratamente, sporindu-le eficacitatea.[1][3]
În plus, airflow-ul este o soluție eficientă pentru eliminarea petelor dentare extrinseci. Acestea sunt cauzate de factori externi, precum consumul de cafea, ceai, tutun sau vin roșu. Procedura de airflow poate îndepărta cu succes aceste pete, îmbunătățind aspectul dinților. Nu poate îndepărta petele intrinseci, adică petele cauzate de antibiotice, anumite infecții sau afecțiuni congenitale, dar în cazul acestui tip de pete nici albirea dentară profesională nu oferă rezultate.[1][3]
Revenind la procedura de airflow dentar, aceasta mai poate fi utilizată și ca metodă de prevenție a bolilor parodontale sau ca parte a tratamentului pentru acest tip de afecțiuni. Bolile parodontale apar atunci când placa bacteriană se acumulează pe dinți și gingii și nu este îndepărtată corespunzător și pot avea consecințe destul de grave, ce includ pierderea dinților.[2][3]
Beneficiile procedurii de airflow dentar
Procedura de airflow dentar aduce cu sine o serie de beneficii semnificative pentru sănătatea ta orală. Este extrem de eficientă în îndepărtarea plăcii și a tartrului, incluzând în zonele greu accesibile pentru periajul tradițional. Prin curățare profundă, airflow-ul contribuie la îmbunătățirea sănătății gingiilor, reducând riscul inflamației și a infecțiilor. De asemenea, după cum am văzut mai sus, poate ajuta la îmbunătățirea nuanței dinților prin îndepărtarea petelor extrinseci de pe suprafața acestora. Este delicată cu smalțul dentar, rapidă și nedureroasă și poate fi efectuată la orice vârstă. Este o procedură recomandată inclusiv pacienților cu sensibilitate dentară ori celor care au aparate dentare.[1][3]
Contraindicațiile procedurii de airflow
Deși nu are neapărat contraindicații, se recomandă totuși precauție în cazul persoanelor cu diete cu restricții de sodiu, boli respiratorii sau boli infecțioase, precum și în cazul celor care urmează tratamente cu diuretice sau terapie cu steroizi pe termen lung.[1][2] Medicul tău dentist îți poate spune cu certitudine dacă această procedură este una potrivită pentru tine în cazul în care ai anumite probleme de sănătate sau urmezi un tratament medicamentos.
Procedura de airflow este o metodă eficientă și sigură de a îmbunătăți igiena orală, de a preveni problemele dentare și de a reda dinților albul natural. Este recomandată periodic, ca parte a unei rutine de igienă orală, precum și înainte de anumite tratamente dentare complexe. Întreabă-ți dentistul despre această procedură dacă vrei să afli mai multe despre beneficiile și indicațiile sale și dacă ai sau nu nevoie de ea.
Bibliografie:
- Chowdhary, Zoya. „Air Polishing: An Update’, ResearchGate, 2015, www.researchgate.net/publication/321824489_Air_Polishing_An_Update. Accessed 2 Apr. 2024.
- Harmon, Jennifer. „Air Polishing for Todays Dental Hygienist’, Dimensions of Dental Hygiene | Magazine, 11 Oct. 2018, dimensionsofdentalhygiene.com/article/air-polishing-for-todays-dental-hygienist/. Accessed 2 Apr. 2024.
- „What to Know about Dental Polishing’, WebMD, 7 May 2021, www.webmd.com/oral-health/what-to-know-about-dental-polishing. Accessed 2 Apr. 2024.
Sursa foto: Freepik