Boala gură – mână – picior: cum o recunoști și cum se tratează

Boala gură - mână - picior este o afecțiune virală contagioasă care afectează în primul rând copiii mici, deși poate apărea și la adulți.

Boala gură - mână - picior: cum o recunoști și cum se tratează

Boala gură – mână – picior este o afecțiune virală contagioasă care afectează în primul rând copiii mici, deși poate apărea și la adulți. Poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri, cele mai comune fiind Coxsackie A16 si virusul Enterovirus 71, și se răspândește foarte ușor de la un copil la altul, în special în colectivități, prin intermediul secrețiilor nazofaringiene, tusei, strănutului sau prin contact cu obiecte contaminate. Continuă să citești pentru a afla cum se manifestă această boală și care sunt opțiunile de tratament disponibile!

Simptomele bolii gură – mână – picior

Boala gură – mână – picior se manifestă inițial, în primele 24-48 de ore, prin febră. Ulterior, pot apărea și alte semne de boală, cum ar fi starea generală de rău, cefaleea (durerea de cap), durerile în gât, refuzul alimentației, hipersalivație, adică o producție excesivă de salivă, vărsăturile, durerile abdominale sau diareea. De asemenea, boala se manifestă prin erupții maculo-papulo-eritematoase și veziculare la nivelul palmelor, plantelor, în jurul gurii, uneori pe coate, fese sau în zona genitală. Uneori, aceste erupții pot provoca mâncărimi și/sau durere.

În cazuri rare, pot apărea și alte manifestări ale bolii gură – mână – picior: meningita aseptică, encefalita, ataxia cerebeloasă acută, sindromul Guillan-Barre sau hipertensiunea intracraniană benignă.

Cum se diagnostichează boala gură – mână – picior?

Diagnosticul de boală gură – mână – picior se stabilește adesea pe baza anamnezei și a simptomatologiei observate. De asemenea, deși de obicei nu sunt necesare, se pot efectua diverse analize pentru confirmarea diagnosticului: prelevarea și analiza probelor de la nivelul leziunilor cutanate sau mucoase, din vezicule, din secrețiile nazale sau gât ori din materii fecale, teste serologice, care măsoară nivelurile anticorpilor IgM și IgG în sânge, sau tehnici PCR.

Există multe afecțiuni care pot prezenta simptome similare bolii gură – mână – picior. De exemplu, herpangina, o afecțiune virală și extrem de contagioasă, care de asemenea afectează cu precădere copiii, poate avea manifestări inițiale asemănătoare bolii gură – mână – picior (citește mai multe pe blogul medlife.ro). Alte afecțiuni care pot avea manifestări similare sunt varicela, rujeola, stomatita aftoasă, boala Kawasaki, herpex simplex virus sau faringita, pentru a enumera doar câteva.   

Este deci important să te adresezi unui medic pentru a beneficia de un diagnostic corect oricând observi apariția febrei ori a oricăruia dintre simptomele menționate mai sus!

Tratamentul bolii gură – mână – picior

Nu există un tratament antiviral specific pentru această boală. Fiind vorba de o afecțiune contagioasă, se recomandă în primul rând ca persoana diagnosticată cu boala mână – picior – gură să fie izolată până la dispariția febrei și a leziunilor cutanate.

Pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea deshidratării, cea mai frecventă complicație a acestei boli, se recomandă consumul adecvat de lichide, preferabil reci, evitarea alimentelor condimentate și a lichidelor acidulate, care pot irita leziunile bucale, și administrarea de antipiretice (pentru gestionarea febrei) și analgezice locale bucale (pentru durere). În cazurile severe, când apare o deshidratare medie sau severă ori un disconfort semnificativ din cauza leziunilor bucale, poate fi necesară hidratarea intravenoasă. De asemenea, în situațiile în care boala prezintă manifestări neurologice, internarea pacientului este obligatorie. La pacienții imunodeprimați poate fi necesară administrarea de imunoglobuline intravenos. 

De obicei, boala are o evoluție autolimitată și se vindecă după șapte-zece zile. După vindecare, copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului specific care a provocat boala.

Boala gură – mână – picior este o infecție virală comună la copii, dar care se poate rezolva de obicei în câteva zile. Chiar dacă nu există un tratament specific, o bună hidratare, alimentație adecvată și ameliorarea simptomelor pot face boala mai suportabilă. Este important să consulți medicul dacă apar complicații sau dacă ești îngrijorat/ă de starea copilului. 

Disclaimer: Acest articol are rol strict informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/boala-mana-picior-gura-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/herpangina-cauze-simptome-tratament

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial