Chiar și atunci când aceștia par a asculta pasiv, fără să înțeleagă despre ce e vorba, creierul lor este alert, asimilând sunetele noi pe care le aud. Cititul unei povești cu voce tare înainte de culcare poate avea numeroase beneficii pentru cei mici. Descoperă care sunt acestea!
Dezvoltarea mai rapidă a limbajului
Poate că știi deja că cei mici învață limbi străine mai ușor în copilăria timpurie. Acest lucru se întâmplă deoarece copiii au abilitatea de a distinge sunete și de a le asimila, deoarece creierul lor se află încă în dezvoltare. Este mai probabil ca aceștia să învețe o limbă secundară atunci când este vorbită și folosită de cel puțin unul dintre părinții lor.
Vocabularul și limbajul copilului tău se dezvoltă considerabil, fie că îi citești în limba română sau într-o limbă străină. Poți căuta cărți străine pentru copii în librăriile de specialitate, iar pentru cărțile scrise în limba română, te poți orienta către scriitori români: https://www.editura-arthur.ro/domenii/scriitori-romani.
Cultivarea empatiei
Cei mici își amintesc mult mai bine poveștile care au personaje cu care se identifică. Majoritatea cărților pentru copii prezintă întâmplări din viața de acasă, de la școală, din viața de zi cu zi, sau dintr-o lume fantastică pe care o construiesc. Dacă îl ajuți pe copilul tău să găsească similarități cu personajele în timp ce îi citești, acest lucru îl va ajuta să simtă empatie față de ceilalți. Nu doar atât, dar cel mic poate ajunge să rezoneze inclusiv cu personaje diferite față de el, dacă aceste diferențe sunt explicate într-un mod inteligibil. Acest lucru îi va dezvolta abilitatea de a se pune în pielea celorlalți, lucru care îl poate ajuta foarte mult în viața reală.
Susținerea dezvoltării cognitive
Atunci când îi citești copilului tău, îl ajuți de fapt să se dezvolte cognitiv. Acesta capătă abilitățile de a gândi și de a înțelege, printre acestea numărându-se capacitatea de a-și aduce aminte, de a rezolva probleme și de a lua decizii. Lectura îi oferă celui mic informațiile de care are nevoie pentru a înțelege lumea din jurul său.
Îmbunătățirea concentrării și a disciplinei
Copiii par să aibă o rezervă nesfârșită de energie. Poate că primele dăți în care îi citești celui mic, acesta o să se foiască și n-o să aibă stare, însă, pe parcurs, va învăța să se liniștească în timpul poveștii. Fă din lectura înainte de culcare o rutină pentru copilul tău, iar acesta va deveni capabil să se concentreze pentru perioade de timp mai lungi. O astfel de rutină implică și o oarecare disciplină, întrucât cel mic va aștepta cu nerăbdare povestea dinainte de culcare, ba chiar se va pregăti pentru a se băga în pat de bunăvoie.
Îmbunătățirea performanței școlare de mai târziu
Cel mai bun motiv pentru care să-i citești copilului tău este faptul că acesta va avea performanțe școlare mai bune. Numeroase studii au arătat faptul că acei elevi care sunt expuși lecturii înainte de a începe școala au mai multe șanse de reușită școlară. Vocabularul lor se dezvoltă, precum și abilitatea de a înțelege un text, iar aceștia învață să scrie și să citească mai repede decât ceilalți.
Consolidarea legăturii dintre părinte și copil
Este de la sine înțeles că, atunci când îi citești celui mic în mod regulat, acest lucru te va ajuta să creezi o relație părinte-copil mai puternică. Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a-i influența în mod pozitiv dezvoltarea este să petreci cât mai mult timp alături de el. Lectura înainte de culcare este o oportunitate grozavă de a petrece timpul împreună în mod regulat. Cel mic se va aștepta mereu ca tu să fii alături de el mereu atunci când vine timpul poveștii sale preferate. Intimitatea pe care o astfel de activitate o oferă este de neprețuit.
Fiecare beneficiu pe care îl are lectura asupra copiilor reprezintă un motiv în plus pentru a le citi zilnic cu voce tare din poveștile lor preferate. Astfel, relația ta cu cel mic va fi consolidată, iar acesta va avea mai multe șanse de reușită școlară, va fi mai empatic, va învăța mai repede să vorbească, își va dezvolta vocabularul și va avea o dezvoltare cognitivă armonioasă.
Sursă foto: Shutterstock.com