Atunci când medicul specialist suspectează o anumită afecțiune sau problemă de sănătate, acesta poate cere efectuarea anumitor investigatii imagistice cum ar fi cele cu ultrasunete, radiografii tradiționale, CT sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN).
Deoarece fiecare dintre aceste tipuri de examinări prezintă avantaje și dezavantaje specifice, în continuarea acestui articol ne vom axa doar pe testul RMN prin menționarea beneficiilor oferite și metoda de funcționare, pentru că tu să fii cât mai bine informată cu privire la opțiunile de diagnostic pe care le ai la dispoziție.
RMN-ul este o investigație neinvazivă care oferă imagini detaliate ale organelor și ale țesuturilor moi din interiorul corpului prin folosirea unui câmp magnetic puternic, unde de radiofrecvență și computer pentru prelucrarea informațiilor.
Acesta are forma unui tub cu o masă în mijlocul lui pe care pacientul se poate întinde pentru a putea fi investigat. În funcție de zona analizată și de complexitatea cererii ședința de RMN poate fi de scurtă sau de lungă durată, pacientul fiind nevoit să stea nemișcat pe tot parcursul investigației.
Pentru a obține imaginile necesare RMN-ul folosește câmpul magnetic puternic pentru a face modificări temporare la nivelul atomilor de hidrogen din organism prin care trece apoi unde radio pentru a obține semnalele necesare prelucrării imaginilor.
Adițional, în unele cazuri se poate folosi și substanță de contrast pentru a evidenția mai clar anumite organe și țesuturi din organism.
Deoarece RMN-ul este excelent pentru diferențierea țesuturilor moi, acest test poate fi folosit fie pentru a evidenția anumite probleme, fie pentru a ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni sau pentru a monitoriza efectul unui tratament.
Datorită metodei de funcționare a testului și claritatea imaginilor obținute, RMN-ul prezintă anumite beneficii specifice față de celelalte timpuri de investigații imagistice cum ar fi cele cu ultrasunete, tomografia computerizată sau examinările radiologice.
În primul rând, comparativ cu tomografia computerizată și radiologia, RMN-ul nu folosește raze X pentru a obține imaginile dorite, ceea ce înseamnă că pacientul nu va fi iradiat. Datorită acestui beneficiu, RMN-ul poate fi recomandat persoanelor gravide sau pacienților care nu doresc să fie expuși la radiații.
Imagistica prin ultrasunete reprezintă o altă metodă investigativă care nu folosește radiații, dar care are însă anumite limitări semnificative care nu sunt prezente însă și în cazul RMN-ului. Comparativ cu metoda de funcționare prin ultrasunete, care poate obține imagini neclare din cauza oaselor sau a aerului prezent, RMN-ul oferă aceeași claritate indiferent de prezența sau absența acestora. Mai mult decât atât, RMN-ul poate crea imagini ale întregii regiuni analizate, lucru care nu poate fi realizat printr-un test cu ultrasunete.
Un alt avantaj important al RMN-ului este abilitatea de a evidenția clar țesuturile moi din interiorul corpului, fapt care poate ajuta medicul să observe toate procesele patologice prezente la acel nivel.
Cu toate că CT-ul poate analiza și el aceste țesuturi, testul necesită folosirea substanțelor de contrast pentru a obține imaginile dorite, lucru care nu este obligatoriu de fiecare dată în cazul RMN-ului.
Așa cum am menționat mai sus, RMN-ul poate fi folosit pentru a vedea în interiorul corpului fără a exista prea multe riscuri. Datorită acestor beneficii, această investigație poate fi folosită pentru a examina și diagnostica numeroase probleme și afecțiuni precum:
Datorită tuturor beneficiilor oferite, RMN-ul reprezintă una dintre cele mai des folosite examinări (inclusiv pentru diagnostic) din domeniul medical, fiind folosit pentru numeroase probleme și afecțiuni care pot fi situate în diferite zone ale corpului.
Sursa foto: pexels.com