Iată 4 idei practice care pot servi drept sursă de inspirație atunci când plănuiești să amenajezi camera copilului de la zero sau când vrei să faci o schimbare vizibilă pentru că cel mic trece la un nou stadiu de creștere.
1. Amenajarea camerei în stil de joacă
Amenajarea și transformarea camerei copilului într-un adevărat tărâm de joacă este o idee pe care el o va adora instantaneu. Poți include aici un pat ergonomic cu tobogan, cu spațiu de lucru sub patul suspendat, un colț de odihnă sau de citit în apropierea unui dulap cu multe cărți. Dincolo de elementele vizuale, ca părinte este important să acorzi o atenție sporită și sistemului de izolare termică și fonică din cameră. Astfel, poți folosi elemente fonoizolante, dar și una din cele mai moderne și sigure centrale pe gaz, centrale termice cu inducție, pardoseală cu încălzire integrată.
Centrala pe gaz este o opțiune ideală pentru locuințele cu suprafețe mari, inclusiv cele care permit amenajarea unei camere generoase pentru copii, cum e cea în stil de joacă, ce poate impune un consum ridicat de resurse pentru asigurarea confortului termic corespunzător pentru cel mic.
2. Amenajare în stil Montessori
Stilul Montessori a cucerit atenția multor părinți pentru că asigură un adevărat echilibru pentru copiii de toate vârstele și propune un sistem educațional bazat pe experiențe, interacțiuni și descoperire.
De exemplu, ca să amenajezi o cameră în acest stil, concentrează-te pe elemente adecvate vârstei copilului, cu accesorii ergonomice pentru odihnă care fac posibil ca cel mic să se urce singur în pat și să doarmă liniștit, cu finisaje non-toxice ce previn accidentele precum pereți și piese de mobilier cu margini rotunjite, îmbrăcate în vopsea pe bază de apă, culori calde și vesele.
Stilul Montessori în amenajarea camerei unui copil se reflectă cel mai bine în obiectele de mobilier pentru care optezi și care trebuie să fie special croite pentru statura sa. Într-o camera Montessori, cel mic poate lua cu ușurință o carte de pe o etajeră care nu este poziționată prea sus, poate să se așeze confortabil pe un scaun din lemn potrivit pentru statura sa, are acces la dulapuri joase cu sertare și un cort indian sau un pat cu saltea cu înălțime mică.
3. Amenajare camera copil în stil pop art
Stilul pop art transpus în camera copilului poate fi o alegere excelentă și plină de viață pentru micuții fascinați de culoare și care nu ezită să-și expună personalitatea prin alegeri îndrăznețe. Această idee de amenajare presupune îmbinarea unor culori jucăușe și complementare, pentru un aspect deosebit.
De exemplu, poți opta pentru o mochetă cu proprietăți anti-aderente, pături confortabile pentru copii, prevăzute cu țesături animate sau cu nuanțe frumoase, cu pereți colorați în nuanțe de albastru și galben, galben și verde, albastru și portocaliu. Poți expune aceste culori pe un fundal alb care să exprime liniște, iar culoarea de accent să fie în proporții mici.
Asigură-te, de asemena, că în cameră temperatura este potrivită pentru cel mic: vezi aici cum poți calcula necesarul termic al centralei pentru a stabili valoarea optimă pentru fiecare încăpere, inclusiv pentru camera copilului.
4. Amenajare camera copii în stil intelectual
Acesta nu este chiar un stil de amenajare, ci presupune combinarea unor elemente educaționale care pot stimula atenția la detalii, creativitatea, concentrarea și evoluția unor aptitudini deosebite pentru un copil aflat în plină dezvoltare.
De exemplu, poți amenaja o astfel de cameră optând pentru finisarea pereților cu un tapet cu harta lumii sau elemente ce țin de științele lui preferate, cu textile și decorațiuni care au în prim plan reușitele de la grădiniță sau școală, cu un tavan plin de constelații, un pian sau un covor cu portativ muzical.
În amenajarea camerei copilului este ideal să ții cont întotdeauna de activitățile specifice vârstei și de pasiunile celui mic. Dincolo de toate acestea, tu ca părinte te poți concentra pe alegerea unor materiale și soluții de calitate care îi vor asigura acestuia confortul și siguranța.
Sursa foto: https://unsplash.com