Adolescența este una dintre cele mai provocatoare perioade ale vieții, atât pentru copiii noștri, cât și pentru noi ca părinți.
De îndată ce începe pubertatea, multe schimbări fizice, emoționale și psihologice încep să prindă contur, lăsându-ne confuzi și extrem de sensibili.
Pe măsură ce corpul copilului nostru se schimbă, la fel se schimbă și stima lui de sine, emoțiile și modul în care privește lumea. Iar asta ne lasă vulnerabili la modul în care reacționează adolescenții la orice situație din viața lor.
Chiar și dacă am putea înțelege pe deplin faptul că adolescența este o parte perfect normală a vieții prin care trece toată lumea, asta nu ne-ar face lucrurile mai ușoare.
Pubertatea este o perioadă din viața copiilor în care toată lumea se întreabă: Oare altcineva se descurcă mai bine decât mine la asta?’
De ce toți părinții au probleme cu adolescenții lor?
Adolescența este o fază în care copiii trec prin mai multe schimbări pe măsură ce parcurg traseul dinspre copilărie spre maturitate.
Este, de asemenea, o perioadă vulnerabilă și pentru copii, deoarece aceștia pot experimenta mai multe probleme ale adolescenței, cum ar fi:
- Problemele de identitate: adolescenții încearcă să își găsească propria identitate și să își definească cine sunt ca indivizi
- Probleme cu stima de sine: mulți adolescenți se confruntă cu probleme de stima de sine, având senzația că nu sunt suficient de buni sau că nu se ridică la așteptările celor din jur
- Presiunea socială: presiunea de a se încadra în grupurile de prieteni și de a se conforma normelor sociale poate fi o problemă semnificativă pentru adolescenți
- Problemele din relații: adolescenții încep să exploreze relațiile romantice și prieteniile mai profunde, iar această experiență poate fi adesea complicată
- Îngrijorări cu privire la viitor: mulți adolescenți se îngrijorează cu privire la viitorul lor și la deciziile pe care le vor lua, cum ar fi alegerea carierei sau începerea facultății
Toate aceste lucruri pot duce la irascibilitate și pot crea probleme între părinți și copiii lor. Însă asta este o perioadă complet normală și nu ai de ce să îți faci griji.
Dr. Theodore Kremer, un medic pediatru certificat din St Louis, Missouri, spune că:
„Există mulți factori care afectează adolescenții, inclusiv schimbările fizice, emoționale, cognitive și sociale care apar în timpul pubertății. Schimbările fizice provoacă adesea curiozitate și anxietate și afectează stima de sine. Factorii sociali sporesc căutarea lor de independență. Modificările din lobul frontal al creierului îi determină pe adolescenți să gândească mai abstract și să ia decizii complexe. Adolescenții sunt adesea emoționali din cauza modificărilor hormonale din timpul pubertății.’
Adolescența nu este o perioadă ușoară nici pentru copii nici pentru părinți. Singura modalitate de a face față nevoilor și problemelor la această vârstă este să le cunoști și să fii pregătit să le faci față.
Cum poți să-ți cunoști mai bine adolescentul pentru a putea face față problemelor?
Pentru a-ți cunoaște adolescentul mai bine, este important să comunici cu el și să fii deschis și empatic din postura de părinte.
Ascultă-i poveștile și încearcă să înțelegi perspectiva lor. De asemenea, ar fi util să observi comportamentul adolescentului și să fii atent la semnele de anxietate, stres sau probleme de sănătate care sunt determinate de schimbările din această perioadă.
Poți încerca să discuți cu profesorii, consilierii școlari sau cu alte persoane care interacționează cu adolescentul tău pentru a obține o perspectivă mai largă și pentru a înțelege care îi sunt problemele și cum să faceți față împreună acestor provocări.
Este important ca adolescentul tău să vadă în tine un model de urmat în ceea ce privește comportamentul pozitiv. Trebuie să îi oferi constant suport și să îi Încurajezi interesele și pasiunile. Trebuie să fii mereu acolo, să-i oferi timp și ajutor practic în timpul perioadei sale de dezvoltare.
Nu uita că în această perioadă, anturajul său are un impact extrem de puternic în viața lui. Așa încât ar fi bine să modeleze lucrurile pozitive din comportamentul prietenilor. Dacă te vede pe tine un model pozitiv, va căuta aceleași lucruri și în cadrul anturajului.
De asemenea, este important să te educi constant în privința problemelor care afectează adolescenții, pentru a fi pregătit să faci față acestor probleme.
Cum te ajută terapia să-ți îmbunătățești relația cu adolescentul tău?
Terapia părinte-adolescent are ca scop îmbunătățirea relației dintre părinți și adolescenți, precum și a comportamentului și comunicării acestora.
Aceasta îi ajută pe părinți să-și dezvolte abilitățile de parenting și să învețe cum să-și susțină adolescenții în dezvoltarea personală, socială și emoțională corespunzătoare vârstei.
Este foarte des întâlnit în familii ca în perioada adolescenței părinții să între în programe de terapie împreună cu adolescenții.
În cadrul acestor programe de terapie, adolescenții își pot exprima mai bine nevoile, sentimentele și gândurile, fără a fi judecați sau criticați. Terapia poate aborda o varietate de probleme, cum ar fi comunicarea dificilă în relația cu părintele, probleme de disciplină, conflicte între părinți și copii sau probleme comportamentale ale adolescenților.
Terapia părinte-adolescent poate ajuta la crearea unui mediu familial mai stabil, mai armonios și mai sănătos.
Vrei să-ți soluționezi probleme cu adolescentul tău într-un mod eficient? Intră pe Psiholog.ro!
Psiholog.ro este o soluție profesională dedicată adulților și adolescenților care au nevoie de servicii de psihoterapie de calitate.
Standardele de verificare pentru psihoterapeuții care fac parte din echipa Psiholog.ro se bazează pe criteriile organizației profesionale Colegiul Psihologilor din România. Astfel, lucrând cu specialiștii de pe platforma Psiholog.ro ai parte de servicii de calitate, care respectă reglementările impuse de autoritățile din domeniu.
În plus, poți lucra online cu terapeutul tău. Atunci când și tu și adolescentul tău sunteți în afara programului de muncă sau școală. Puteți să faceți progrese reale în relația voastră părinte – copil, lucrând dintr-un mediu sigur, confortabil, 100% confidențial și intim.
Poți programa prima ședință pentru tine și copilul tău, intrând pe psiholog online și respectând cei 3 pași:
- Completarea unui formular pentru a descoperi care sunt nevoile tale și pentru a te cunoaște mai bine
- Selectarea specialistului pe care îl dorești, conform nevoilor și preferințelor tale și ale adolescentului tău
- Programarea primei ședințe și începerea terapiei
Rezultatele vor fi vizibile după primele ședințe, atunci când vei obține mai multă claritate și o perspectivă mai pozitivă asupra modului de gestionare a relației cu adolescentul tău.
Soluționează-ți problemele acum, într-un mod confortabil și 100% sigur, cu ajutorul celei mai noi platforme de psihoterapie online din România